.:: Just nu
Online: 6 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


15 september 2020 20:08
Ruggigt onsdagsdygn att vänta - utom i sydost

Riktigt varm luft har strömmat upp över södra Sverige under ett par dagar med högsommartemperaturer. Men nu börjar värmen att ge vika i takt med att ett omfattande lågtryck som ska passera österut över landet under onsdagsdygnet. Det blir i samband med detta rejält blåsigt och regnigt - ja, i norr även snö. Senare blåser det även upp till storm utanför ostkusten.

Sen högsommarvärme

Idag toppade Lund med +27,7 grader följt av Hörby med +27,0 och Barkåkra med +26,7. Det är extremt höga temperaturer för att vara så sent på året. Möjligen att någon eller några stationer har slagit septemberrekord idag! Vi får återkomma med de exakta siffrorna och vilka stationer som eventuellt har slagit rekord.

En tillbakablick i historien visar att september 1947 var mycket varm med +29,0 grader i Skåne och på Gotland den 16-17:e, men det fanns faktiskt noteringar på 30 grader vid samma tillfälle - men som inte räknas som trovärdigt då strålningsskyddet vid mätstationen inte var tillfredsställande. Därför borde 29,0 grader den 17 september vara den högsta temperaturen som har uppmätts så sent på året, av SMHI:s artikel att döma.

Fördjupande lågtryck

Natten mot onsdag förstärks ett regnområde över södra och mellersta Norrland, i gränszonen mellan luftmassorna. Detta i takt med att ett lågtryck, under fördjupning, drar österut över området och ger dessutom ökad vind. Det blir blåsigt i Jämtlandsfjällen under natten och det kraftigaste vindbandet flyttas till kusten senare under dagen.

Under onsdag morgon kan det dessutom bli tal om snöfall eller blötsnö i delar av Härjedalen och Jämtland samt snöblandat regn i Medelpad och Ångermanland under förmiddagen, när betydligt kyligare luft sveper ner i bakkanten. Inga mängder lär dock lägga sig på marken då snön är väldigt blöt.

Nederbörden blir under dagen intensiv och ihållande och det kan lokalt komma riktigt stora mängder, uppåt 40-50 mm. Mest i ett band från norra Jämtland till Västerbotten ungefär.

Storm

Efter en rätt blåsig onsdag med hårda vindbyar i Svealand och upp till mellersta Norrland så blir det ännu blåsigare mot kvällen och natten till torsdag samt torsdag morgon med stormvindar ut över Bottenhavet och vidare ner över Ålands hav och norra Östersjön. Detta innebär att det kommer att bli mycket hårda vindbyar längs Norrlandskusten och östra Svealand, drygt 20 m/s och i Stockholms skärgård sannolikt stormbyar med över 25 m/s - med kulmen någon gång under förmiddagen på torsdagen.

Så sammanfattningsvis kommer onsdagen att bli ruggig med ihållande regn och kraftiga vindar på flera håll i mellersta och norra Sverige. I söder desto varmare...

Sista sucken av högsommarvärme

...därför att även onsdagen väntas temperaturer på uppåt 25 grader i sydöstra Götaland, men redan från torsdag ser vi helt andra temperaturer (som mest 15 grader) och med nordvindarna kommer det att kännas ganska bitigt. Temperaturen ser ut att stiga igen till helgen till nästan 20 grader i söder och dessutom ska det bli riktigt soligt väder. Så sensommaren har inte helt tappat greppet om oss ännu. I norr något kyligare och i fjällen får man vara beredd på en och annan snöby under veckoslutet.

(Arkivfoto: Mikael Amundsen)

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter