.:: Just nu
Online: 17 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


19 september 2020 12:04
- Kortnytt på EWP -

Emellanåt så kommer EWP med denna nyhetsrubriken när där är tid över för lite sammanfattande av läget vi befinner oss i. Som sagts tidigare så är EWP:s huvudsyfte och kommer att förbli, -att göra åskriskprognoser och utfärda vädervarningar. Men emellanåt så tar vi oss också friheten att ta ut svängarna när detta behövs. Så är fallet nu.

 

Svåra bränder rasar... Bilden tillhör CTV News - LÄNK

Allvarliga bränder i Kalifornien!

Kalifornien i U.S.A. är för de flesta av oss känt för sina glamourösa bostadsområden där förmögna människor och filmstjärnor gärna bosätter sig. Klimatet är behagligt året runt vilket bidragit till populariteten. Men de senaste åren har något mycket allvarligt inträffat och det är kopplat till klimatet som blivit torrare. Skogsbränderna har antagit enorma och nästan bibliska dimensioner när dessa rasar utom kontroll för räddningstjänsten som förgäves kämpar mot lågorna.

”Vi har aldrig sett den här mängden av okontrollerade bränder i vår delstat. ”För närvarande så har bränderna bränt mer än 900 000 (engelska) tunnland”, skriver Oregons guvernör Kate Brown på Twitter.

Det motsvarar omkring 364 000 hektar, jämfört med en normal brandsäsong som omfattar drygt 200 000 hektar. ”Vi har nu sett nästan det dubbla på tre dagar”, fortsätter Brown, och säger att det inte rör sig om en engångshändelse, utan om de förödande effekterna av klimatförändringar."
Torka och värme har lett till förödande skogsbränder i Kalifornien, Colorado, Oregon och Washington i USA. Detta innebär en nästan omänsklig utmaning där hela samhällen brunnit ned till grunden och de döda räknas nu i tiotals personer.

Där bränderna dragit fram letar nu de boende efter sina husdjur såsom hästar, hundar o, katter och andra sällskapsdjur som de tvingats att lämna efter sig. Dessvärre så fortsätter bränderna att rasa och stora delar av den amerikanska västkusten är insvept i tjock rök.
Denna röken är förstås ohälsosam att inandas i de höga koncentrationerna som detta innebär. Stora beömda städer som San Fransisco och Los Angeles är insvepta i den ohälsosamma röken som sannolikt kommer innebära flertalet förtida dödsfall.

Länk till SVT HÄR och HÄR

Röken från Kalifornien når Sverige!

Enligt EU:s klimatövervakningsorgan, Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), är bränderna hundra gånger mer intensiva än deras föregångare mellan 2003 och 2019.
Faktumet att dessa bränder utsöndrar så mycket föroreningar i atmosfären att vi kan se tjock rök över 8000 kilometer bort, speglar hur förödande de har varit i storlek och varaktighet, säger forskaren Mark Parrington i ett pressmeddelande.

CAMS tar hjälp av satellitbilder för att bevaka brandrökens rörelse. Under de senaste dagarna har röken legat stilla utanför USA:s kust, men nu har vindar fått den att röra sig upp mot Nordamerika och Kanada.
Rökmolnen väntas svepa vidare under veckan, för att ha nått norra Europa och Sverige på lördag, enligt CAMS prognos.Brändernas utbredning i västra U.S.A. Bilden tillhör New York Times LÄNK

Bränderna leder till stora utsläpp!

CAMS varnar även om stora utsläpp i atmosfären till följd av krisen. Skogsbränderna i Kalifornien och Oregon ska redan nu ha släppt ut mer koldioxid än vad som uppmätts sedan mätningarna inleddes 2003.

Totalt beräknas bränderna ha släppt ut 30,3 megaton koldioxid, varav 21,7 megaton i Kalifornien.
En god indikator på rökens tjocklek är aerosoloptiskt djup (AOD). Över västra USA har AOD-nivåerna nått sju eller mer. För att sätta det i perspektiv indikerar en AOD-mätning på ett dimmiga förhållanden och potentiellt dålig luftkvalitet, säger Mark Parrington i pressmeddelandet.

Länk till Expressen med hela artikeln HÄR

Hurricane (Medicane) över Grekland!

Ovädret "Ianos" som nu härjar i Grekland - Bilden tillhör BBC LÄNK

Grekland har drabbats av ett svårt oväder, vilken namngetts "Ianos", som kan jämföras med de svåra stormar som drar in över Karibien och vidare över Mexikanska gulfen mot U.S.A. Ett ganska nytt ord finns nu i ordlistan att lägga till: "Medicane", -vilket är en orkan som drabbar Medelhavet.

Då detta ej är i närheten av lika stort som t.ex. Atlanten, Stilla Havet e.t.c. så är denna typ av oväder synnerligen ovanliga i Medelhavet. Men hösten 2020 är detta ett faktum vilket orsakas av höga temperaturer samt en samverkan med ett djupt lågtryck från Atlanten.

Medicane är ett väderfenomen som beskrivs som en tropisk orkan, som uppstår då havet är ovanligt varmt och det strömmar in kall luft norrifrån. Lågtrycket från Atlanten har "hjälpt till" med att dra ned kall luft norrifrån. Orkanerna blir sällan lika kraftiga i Medelhavet som i riktiga orkanområden eftersom havet är förhållandevis litet och vattnet inte särskilt varmt.

Länk till Svenska YLE HÄR

Coronavirus - Bilden tillhör stock.adobe.com

Läget gällande Corona...

Samtliga av oss är idag minst sagt riktigt trötta på detta gissel som plågat en hel värld sedan början av 2020. Efter en vår och sommar som inte har liknat något vi sett tidigare så anträder vi nu en höst som sett ur detta perspektivet tyvärr fortsatt tenderar att bli mörk och dyster.
Många av oss har avstått utlandsresor och resor överhuvud taget. Nöjesfälten Gröna Lund, Liseberg och Skara Sommarland har som exempel fått hålla stängt. Detta är inte bara direkt dystert för oss som vill besöka och har roligt, utan även ett stort hot där etablissemangen faktiskt riskerar att gå i konkurs! Nöjesfälten som har haft en oavbruten framgångssaga har nu sett denna positiva kurva bruten. Lika illa är det med alla idrottsklubbar och arenor som har stått och står utan publik. Men kanske så ljusnar det en aning i höst!

Läget ljusnar en aning nu i höst!

Som det verkar i nuläget så kommer Folkhälsomyndigheten (FHM) öppna upp för en bregränsad publik på 500 personer igen från den 1:a oktober. Även att åter få besöka de äldre nära och kära på äldreboenden blir tillåtet. Detta är förstås positivt!
Omvärlden har kritiserat Sverige för vårt sätt att hantera pandemin men nu lyfter fler och fler länder blickarna mot Sverige, trots att vårt dödstal varit högt i förhållande till befolkningen. Sverige ligger idag rätt stabilt med 1-6 dödsfall per dygn som kan kopplas till covid -19.

Men utomlands ser det inte lika positivt ut. Vi har Danmark och Norge som närmsta grannar där nu utvecklingen går på fel håll igen och där man åter närmar sig ett nytt lockdown.
Även här hemma ser det till viss del mörkt ut när vi närmar oss julen! Julborden är i fara då bufféer bör undvikas, liksom många populära julmarknader som sannolikt måste ställas in. Pandemin rullar på och vi får snällt fortsätta att förhålla oss till detta.

Detta gäller för oss alla tillsvidare:

 1 - Stanna hemma om du har förkylningssymptom som ej kan skiljas från covid -19! Vänta minst en vecka efter du har blivit frisk. Kontakta sjukvården om du känner dig sämre för råd och tips!

 2 - Håll noggrann hygien genom att tvätta händerna ofta med tvål som är återfettande för huden. Ha en liten flaska handsprit med dig när du ej har möjlighet att tvätta dig!

 3 - Testa dig om du har möjlighet då tester nu har blivit allmänt tillgängliga. Bäst är de tester som utförs av sjukvårdspersonal på speciella  mottagningar!

 4 - Undvik i möjligaste mån allmänna färdmedel om du ej behöver pendla till arbeten och skolor. Ta istället cykeln, moped, elsparkskoter eller bilen eller varför inte gå! Avstå att flyga utomlands och undvik båtresor om du ej behöver detta.

 5 - Munskydd är kontroverisellt i frågehänseende men kan vara bra att bära förutsatt att du är insatt i hur man bär detta på ett korrekt vis. Detta är svårt för oss flesta då munskydden är svårhanterliga eftersom fukt, imma och irritation lätt uppstår. Följden blir att man "petar sig" i ansiktet, på munskyddet som då förlorar sitt syfte.

 6 - Nys i armvecket eller i en pappersnäsduk och håll god hygien genom att tvätta dig ofta eller sprita dig.

 7 - Håll avstånd i allmänna miljöer där du träffar främmande människor och minst 2 meter eller skämtsamt sagt som margarintillverkaren Bregott uttryckte det: "En kolängds avstånd"!

 8 - Undvik restauranger och barer samt andra arrangemang där arrangörer och mindre nogräknade krogägare tummar på detta med avståndet mellan gästerna.

 9 - Avstå stora fester och spontana icke sanktionerade evenemang med många okända människor som är en av de största bovarna när det gäller ökad smitta.

10 - Använd sunt förnuft och tumma ej på den anpassning vi fått göra i år. På så sätt så håller vi oss friska och smittorisken fortsatt låg! Det är tyvärr allt för lätt att slappna av eller ledsna på detta vilket är ett dumt misstag att begå.Flugsvampen ska man ej plocka men den är vacker att se på! Bild: Reddit LÄNK

Gå ut och njut av hösten!

Hösten drar nu in över hela landet och ungefär halva landet har "höst" enligt den meterologiska definitionen. Hösten innebär fantastiska färger där "skogarna brinner" i alla färger. Att se ett landskap med blå himmel med höstlöven i brinnande färger är en kort lycka man ej ska missa. Ofta är vädret dåligt med regn  och dimma som förtar denna prakt.

Dessutom är markerna fyllda med underbara svampar och bär såsom kantareller, Karl-Johan och kremlor och bär såsom lingon e.t.c. Vår unika allemansrätt ger oss rätt att plocka detta fritt om man följer de regler som gäller.

Nu är det jakttider där många träffas för att fälla en älg eller ett annat vilt men under corona-säkrade förhållanden förstås. I våra hav, sjöar och vattendrag finns fisk att fånga så vi är inte utan möjligheter att ha något att göra.

Bara en promenad eller kanske jogga eller löpa är också populärt då vår förlåtande svenska natur ger oss mängder av möjligheter att ta oss ut. Eller varför inte en liten höst-picknick eller att grilla ute! Men tänk på att det lokalt när detta skrivs 19 september råder torka på vissa områden i södra och östra Sverige vilket innebär brandfara! Det finns mycket att göra men vi får fortsätta att kämpa i en svår tid tillsammans...

Aktuell årstidskarta från SMHI:
Områden med olivgrönt där det råder höst enligt meterologiska definitioner. Grön-gult innebär hösttemperaturer och röd är sommar.
SMHI LÄNK

Skribent: S. Johansson -EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter