.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


24 september 2020 19:45
Kanske busväder under fredagen?

September 2020 liknar inget annat och detta är i många avseenden och nu gäller det vädret där södra och mellersta Sverige ännu har sommar och rejäl sådan. Inte allra minst då det varit osedvanligt varmt med högsommartemperaturer som under den bästa dag i semestermånaden juli, som då var riktigt dålig.

Nu så har dessutom kraftig åska förekommit över Gotland torsdag morgon den 24/9 och EWP la ut en 5:a på den 12-gradiga skalan vilket aldrig hänt innan så här sent på året!

Till råga på allt så utvecklas nu ett nytt oväder men vars bana dock är synnerligen osäker enligt följande:

I Götaland mulnande och under dagen sprider sig ett regn norrut, det är ännu osäkert vart det kraftigaste regnet hamnar. I skrivande stund ser tyngdpunkten dock ut att hamna antingen över havet mellan Sverige och Danmark, eller i de allra västligaste delarna av Götaland. Om tyngdpunkten hamnar över land kan vi säkerligen förvänta oss nederbörd i mängder mellan 30-40 mm lokalt, detta även på relativt kort tid. Åska kommer säkert även förekomma i regnet. Räkna även med friska eller lokalt hårda vindbyar i samband med att lågtrycket vandrar vidare i sin färd norrut.

Under kvällen och natten berör regnet så småningom även de södra och mellersta delarna av Svealand, även här lokalt upp till 30 mm. 

Notera att osäkerheten gällande detta lågtryck är MYCKET stor. Det finns flera andra tänkbara händelseförlopp gällande detta lågtryck. Till exempel så skulle lågtrycket kunna gå längre österut, och då kanske vi får de största mängderna regn i de inre eller östra delarna istället. 

Ett annat förlopp som inte kan uteslutas är att det istället blir tal om band med skurar, och även då skulle mängden nederbörd och placering variera avsevärt.

Skribent: S. Johansson & A. Lindvall - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter