.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 oktober 2020 21:35
Resterna av ovädret "Alex" drar in - Uppdaterat 2

Untitled document

Uppdaterat 5/10 Kl. 07.25: Ovädret har nu upplösts och det blev ej fullt så mycket regn som först befarades. Mellan 20-25 mm föll som mest och länge dröjde det innan det blev åska. Men mot söndag kväll så blev det en del i området kring Vänern. Alla varningar och Riskutfärdanden är nu hävda här på EWP.

Nya lågtryck står nu på tur men dessa blir "snällare" än "Alex" som nu har upplösts. Värre var det i Frankrike och Italien där 500 mm regn  (en halv meter regn!), som motsvarar en årsnederbörd föll på kort tid. Filmklipp visar dramatiska bilder hur hus och vägar spolas bort i de enorma vattenmassorna, Länk HÄR


Uppdaterat Kl. 08.15: Under söndagsdygnet drar resterna av ovädret "Alex" in med såväl hårda vindbyar som kraftigt regn med inslag av åska. En nivå -1 varning är ute och omfattar främst Dalsland och inre och norra delarna av Bohuslän samt Värmland för kraftigt regn. Upp emot 30 - 50 mm kan komma att falla!

 

Riskutfärdande är nu utfärdat för främst Skåne, Halland, västra Götaland, västra delarna av  Kronobergs Län.

 


Tidigare:
Ovädret Alex som under Fredagen och Lördagen skördat minst två människoliv, raserat broar, hus och spolat bort vägar rör sig under Söndagen in över Svensk mark i form av regn och skurar. Redan nu har säkert många av oss kännt på den friska eller tidvis hårda byiga vinden, detta fortsätter under natten och morgondagen för främst Götalands del, men även längs kusten längre norrut friska eller hårda vindbyar från ost. 

 

 

Möjligen en hel del regn att vänta- En kallfront rör sig under morgonen in från sydväst över södra Götaland och rör sig sedan vidare åt nordost. Utmed denna kallfront får vi räkna med lokalt kraftiga skurar och möjligen även åska. Exakt vart dessa kraftigare skurar hamnar är osäkert, men det ser ändå ut som om de västra delarna av Götaland samt upp över Värmland får de största mängderna. Vi får redan här tillägga att detta ännu är mycket osäkert då det handlar om stora lokala variationer. 

EWP har i skrivande stund inga planer på någon varning eller riskutfärdning- men detta kan komma att ändras med kort varsel.

Skribent: S. Johansson & A. Lindvall - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter