.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


30 oktober 2020 08:56
TA DET LUGNT UNDER EN "BLÅ MÅNE"

Untitled document

Begreppet blå måne är numera benämningen på en andra fullmåne inom samma kalendermånad. En äldre definition är den tredje fullmånen i ett kvartal med fyra fullmånar.

Formeln för att räkna ut när den blå månen infaller använder ett år som börjar vid vintersolståndet, och delar in året i fyra kvartal. Den tredje månen i ett kvartal med fyra fullmånar är en blå måne, och inträffar alltid i maj, februari, augusti eller november. Den blå månen är alltså den 13:e månen i ett kalenderår. År 2020 så fick vi fullmåne 1 och 31 oktober!

Eftersom ett synodiskt månvarv är omkring 29,53 dagar, och ett jordvarv är omkring 365,24 dagar, består varje solkalenderår av ungefär elva dagar fler än de tolv månvarven. De extra dagarna samlas och vartannat eller vart tredje år (sju gånger under 19-åriga Metons cykel) uppstår detta fenomen, alltså en extra fullmåne. Olika traditioner och konventioner uppstår vid extra "blå" fullmåne.

Uttrycket Blå måne kommer från engelskans ”Blue moon”, och kan härledas till en amerikansk bondepraktika från 1800-talet. Begreppet "blå måne" används mycket sällan på svenska men är vanligt på engelska, Blue moon, där det ofta används i uttrycket once in a blue moon vilket betyder mycket sällan. Länk till Wikipedia HÄR

 > Halloween och Alla Helgons Dag

Halloween infaller, som alltid, den 31 oktober och är i år på en lördag. Handeln har åter fyllt hyllorna med saker som hör Halloween till, såsom masker och utprydnader av alla dess slag samt pumpor. Traditionen att fira Halloween har blivit mer och mer populärt i Sverige. Den slog igenom under andra hälften av 1990-talet och härstammar från främst Irland men även Skottland. 

Pumpan som är en populär dekoration har ersatt äldre tiders betlykta där man skar ut "gubbar" i sockerbetor och satte ljus i på liknande vis. Pumpor är idag också ett allt populärare livsmedel och speciella matpumpor odlas för sakens skull. Det var invandrarna som tog med sig många recept på pumpa. Den vegetariska trenden växer sig allt starkare för vart år och pumpasoppa och allehanda andra maträtter på pumpa vinner allt större terräng i Sverige. Pumporna är närmast släkt med aubergine och squash i växtriket.

Alla Helgons Dag infaller i år lördagen den 31 oktober vilket därmed sammanfaller med just Halloween och även den ANDRA fullmånen under oktober! Vilket är mycket ovanligt. - Se ovan. Det är dagen då vi sedan länge har som tradition att besöka kyrkogården för att hedra våra avlidna genom att tända ljus och sätta kransar. Lite förrvirrande så benämns 1 november alltid som "Allhelgonadagen" i kalendern.

> Vädret över Halloween- helgen:

I söder blir det fortsatt milt med nya regnområden som tar sig in från väster vilket inte inbjuder till några större utomhusaktiviteter. I norra delen av landet blir det inledningsvis ganska kallt men ett snöfallsområde med mildare luft trycker på från sydväst och det blir mildare igen. Tyvärr så blir det  troligen svårt för oss allra flesta att se den andra fullmånen i oktober, då himlen täcks av tunga regnskyar...

I kommande vecka så tar sig en gammal orkan in över landet men denna får vi återkomma till senare.

> Repetition: Inget "Bus eller godis i år"!

Tyvärr så fortsätter coronapandemin och vad värre är så har en andra våg nu konstaterats som sköljer över världen med ökande sjukdomsfall. Nu har även de så kallade rekommendationerna skärpts i Stockholms Län, Uppsala Län, Östergötlands Län, Västra Götalands Län samt i Skåne Län.

 Så följande gäller:

- Låt bli att barnen går runt och tigger godis!

- Låt bli att anordna stora fester!

- Låt bli att gå till stora fester!

- Avstå så kallad "nöjesshopping" i såväl mindre affärer som i stora köpcenter.

- Låt bli att gå på nattklubbar och trånga utskänkningsställen!

- Avstå kollektivtrafiken om du ej behöver åka!

- Håll god hygien och tvätta händerna ofta eller sprita dessa när detta ej går.

Tyvärr så går utvecklingen åt helt fel håll och förstås är detta såväl ledsamt som uttjatat vid det här laget. Extra tråkigt och trist är det när man nu går in i mörka dystra november.

 > Istället gör vi detta:

 - Gå ut i naturen som har så mycket att erbjuda! Gå, lunka eller löp eller varför inte cykla!

 - Plocka svamp! Ännu kan du säkert hitta god matsvamp i södra Sverige men se upp för giftsvamparna och plocka ALDRIG en svamp du är osäker på.

 - Snön börjart dyka upp på allt fler ställen så där det går kan man ju åka skidor eller kanske pulka med barnen, om man har detta.

 - Fiska! Sportfiske är såväl avkopplande som spännande men tänk på lokala fångstbestämmelser som t.ex. fredning för öring och lax där detta råder.

 - Pyssla därhemma och gör det extra fint med lite levande ljus men glöm ej att släcka desamma när du lämnar rummet.

 - Är vädret dåligt så unna dig något riktigt gott som du lagar själv eller hämtar av från ditt favoritmatställe.

 - Läs en bok eller lyssna på en ljudbok, eller se en spännande film. Men numera går det dock ej att hyra någon film längre. Nu gäller streamingtjänsterna.

 - "Res" med hjälp av datorn , paddan eller mobilen! Det finns massor av videoklipp och kul filmer från världens alla hörn! Idag så finns ett otal filmer i HD-format där man nästan men bara nästan är på plats! Här kan du lägga upp ideer inför när vi får börja resa igen

   -  "Åk"  inom Sverige eller till någon storstad som New York, London, Paris eller Tokyo eller varför inte på något inspelat naturäventyr och SVT och andra kanaler har massor av sådant gratis att erbjuda. Dessutom finns massor av sport att tillgå.

 - Spela ett familjespel tillsammans eller koppla upp er och spela det över nätet eller "gejma".

Ja det finns mycket att göra när man är ledig oavsett om vädret är bra eller dåligt. Det här tar vi oss igenom tillsammans!

Källa: Wikipedia & eget material.
Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter