.:: Just nu
Online: 16 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


30 oktober 2020 17:38
SVÅR JORDBÄVNING I EGEISKA HAVET!

Untitled document

SVÅR JORDBÄVNING I TURKIET - IZMIR HÅRT DRABBAT!

Runt klockan 13 svensk tid så skakades Egeiska havet av en stark jordbävning som mätte runt 7,0 på Richterskalan. Främst så drabbades Turkiets 3:e största stad Izmir.

Minst 6 personer ska ha omkommit och runt 200 ska ha skadats när flertalet byggnader kollapsat i samband med jordbävningen. Skalvet var omfattande och kändes såväl i grekiska huvudstaden Aten som i Istanbul.

Rapporter har inkommit om materiella skador och personskador även på den grekiska ön Samos som ligger nära jordskalvets epicentrum. 

I samband med skalvet så har en tsunamivarning utgått och filmklipp visar vattenmassor som störtar fram på flera håll i närområdet. 

Jordbävningen inträffade 12.51 svensk tid, cirka 20 kilometer norr om Samos och cirka 17 kilometer utanför Izmir.

Man befarar flera efterskalv och befolkningen varnas för att gå in i sina hus som kan kollapsa av sina skador eller i samband med nya skalv.

Något om förkastningszoner och eldringen.

Tyvärr så är de turkiska byggnormerna bristfälliga eller saknas helt, särskilt på den äldre bebyggelsen. Detta är ytterst viktigt när man bygger på eller i närheten av en tektonisk zon.

En tektonisk zon är en jordbävningszon där de olika kontinentalplattorna "gnider" mot varandra och bygger upp spänningar. När dessa utlöses frigörs en våldsam energi som får marken att gunga och vibrera såväl i höjdled som horisontellt.

Ring of Fire Pacific - Wikipedia
Den stora "eldringen" som löper runt Stilla Havet. - Bilden tillhör Wikipedia.

Den mest kända och mest omfattande tektoniska zonen är den så kallade "eldringen" som löper runt Stilla Havet i en cirkel. Den utgår från Aleuterna (Alaska) och går vidare längs med japanska öarna mot Indonesien som ofta drabbas mycket hårt.

Eldringen går sedan via Nya Zeeland och vidare in till sydamerika och upp via Kalifornien (St. Andreasförkastningen) för att sedan åter ansluta mot Alaska. Runt eldringen finns ett otal aktiva och icke aktiva vulkaner där de på Indonesien är bland de farligaste på jorden. Förkastningslinjen i Egeiska havet tillhör dock ej den så kallade Eldringen.

Några Länkar:

Aftonbladet HÄR

Wikipedia om Eldringen HÄR

Wikipedia om Egeiska Havet HÄR

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter