.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


30 oktober 2020 23:02
Den forna orkanen Zeta ger en mycket blåsig start på v.45

En orkan, vid namn Zeta, har under fredagskvällen lämnat USAs ostkust och har dragit ut över Atlanten. Denna kommer att försvagas och samtidigt blandas ihop med andra lågtryck innan resterna av orkanen drar in över Skandinavien i början av nästa vecka. 

Prognosen är osäker, men det mesta pekar ändå på att det blir rejält blåsigt, milt och regnigt.

Rekordmånga tropiska orkaner i USA i år

Sedan sent i onsdags har den tropiska orkanen Zeta orsakat stor förödelse när den dragit in över bland annat delstaterna Louisiana, Alabama och Mississippi i USA. När Zeta gjorde landkänning i onsdags kväll, lokal tid, ska vindarna ha varit uppe i hela 177 km/h, vilket motsvarar 49 m/s där gränsen för orkan går vid 32 m/s. Denna vindhastighet motsvarar snudd på en kategori 3-orkan, enligt Saffir-Simpsons-skalan. Enligt amerikansk media ska hela hustak ha blåst bort, strömavbrotten varit omfattande och regnmängderna enorma.

Orkanen Zeta har varit den femte tropiska orkanen som gjort landkänning i Louisiana denna säsong, vilket är rekord. Tidigare rekordet är från 2002 då fyra orkaner gjorde landkänning i delstaten på en och samma säsong. Noterbart är också att det är väldigt sent på säsongen för tropiska orkaner i USA.

Forna Zeta berör Sverige på måndag

Zeta kommer att blanda ihop sig med andra lågtryck på Atlanten och beröra Sverige i en försvagad form under måndagen och inledningen av tisdagen. Men trots de försvagade vindarna så kommer vindbyarna ändå att vara mycket hårda på flera håll - främst i Mellansverige. Möjligen att det kan vara fråga om stormbyar, över 25 m/s in över land. Detaljerna är dock mycket osäkra, så följ utvecklingen på EWP under helgen!

I och med att lågtryckssystemen drar in så förs extremt mild luft in söderifrån och vi kan nå en bra bit över 15 grader i Sydsverige på måndag. Det svenska novemberrekordet på +18,4 grader från 1968 KAN vara i farozonen.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter