.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


31 oktober 2020 23:02
Varning för mycket hårda vindbyar under måndagen!

Uppdaterat 2/11 kl. 13.41: Varningen för Örebro- och Värmlands län är borttagen då vindhastigheterna ej längre ser ut att nå varningsklass. Varningen kvarstår för Bohuslän och Västergötland.

Idag kommer vi att slå mängder med novemberrekord för värme i landet! Just nu toppar Kvarn Mo i Östergötland med +17,5 grader följt av Örebro med +17,4 grader.

Novemberrekordet för Svealand är +16,0 grader i Bie år 1899, vilket betyder att vi idag har slagit det 121 år gamla rekordet! Rekordet för Götaland (och för landet i övrigt) är +18,4 i Ugerup år 1968. Vi får se hur nära vi kommer...

Ikväll redovisar vi de slutgiltiga siffrorna för dagens extrema värme!


Uppdaterat 1/11 kl. 12.25: Riskutfärdandet har nu övergått till en regelrätt varning och gäller följande områden: Västra Götalands län, södra Värmlands län samt norra Örebro län. Vindbyarna förväntas bli mycket hårda med upptill 24 m/s och kortvarigt skulle även stormbyar på över 25 m/s kunna förekomma i dessa områden. Risk för avbrott i strömförsörjning samt nedfallna träd och grenar. Det kan även bli en del problem för höga fordon att passera broar och liknande.

Kulmen på vindarna ser ut att nås under måndagseftermiddagen och kvällen.


Missade du gårdagens artikel om den forna orkanen Zeta så kan det bara bra att läsa den för att förstå vädersystemet bättre, som vi nu går ut med ett Riskutfärdande för (länk till artikeln här). 

Vi går alltså ut med ett Riskutfärdande för stormbyar på minst 25 m/s inför resterna av Zeta som kommer att dra in över landet under måndagen med rejält stökigt väder. Det kommer att vara blåsigt, regnigt och extremt milt.Blåsigast med stormbyar ser det ut att bli i nordvästra Götaland och uppåt Bergslagen och säkerligen skapas då en hel del problem med nedfallna träd och grenar samt strömavbrott.

I norra Bohuslän, kring Strömstad, får vi nog räkna med de allra högsta vindhastigheterna in över land under den forna orkanen Zetas passage, möjligen drygt 30 m/s kortvarigt på kvällen.

  • Riskutfärdandet gäller (plats): Västra Götalands län, Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län, Uppsala län och Dalarnas län. Observera att Riskutfärdandet kan komma att utökas till fler områden efterhand!
  • Riskutfärdandet gäller (tid): Måndagsdygnet med kulmen sen eftermiddag, kväll och natt mot tisdag.

Prognosen är fortfarande något osäker gällande hur pass blåsigt det blir. Följ utvecklingen!

Fotnot: Ett Riskutfärdande utfärdas när väderläget fortfarande är osäkert. Det är således ingen riktig varning, men kan övergå i en sådan när prognosen blir mer säker.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter