.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


2 november 2020 20:56
En ynka tiondel från novemberrekordet på +18,4 grader

Notera att temperaturvärdena som anges endast är preliminära. Det är så pass extrema värden som måste genomgå en kvalitetssäkring av SMHI innan de blir slutgiltiga. 

Idag har resterna av den forna orkanen Zeta passerat landet med blåst, hällregn och extremvärme. I nordöstra Norrland har det regnat som allra mest där både Överkalix och Haparanda preliminärt toppar med 39,4 mm regn sedan i morse kl 07. 

Värmerekord

Flertalet stationer i Götaland och Svealand har idag slagit sina novemberrekord. Exakt vilka det är får vi återkomma till när vi summerat det hela i lugn och ro. Det är en kil med extremt mild luft som har sitt ursprung över västra Medelhavsområdet där man i sydvästra Spanien idag har fått hela +30°. Exakt så varmt har det såklart inte varit hos oss, men väl +17-18°.

Det har aldrig varit varmare än +18,4° i november förut, i alla fall inte sedan mätningarna startade på 1800-talet. Idag har Kristianstad i Skåne preliminärt högst temperatur i landet med +18,3° följt av Örebro med +18,1°. Detta betyder att vi endast är EN tiondels grad från rekordet.

I Svealand har det aldrig varit varmare än +16,0° i november och det rekordet är från år 1899, men idag slogs detta med råge.

I morgon tisdag är det inte alls samma temperaturer även om det är milt för årstiden. Räkna med 12-13 grader som mest i södra Sverige. Men det finns tendenser till att ytterligare en portion med extremt mild luft rör sig in över Sydsverige på fredag med över +15 grader igen.

Översvämningar i norr

I Västerbotten och Norrbotten har regnmassorna orsakat flera översvämningar och vattenskador. Blåsten har även gjort att träd har blåst ner. Tusentals hushåll har/hade också problem med strömförsörjningen. Vid 18-tiden uppmanade Umeå kommun folk att hålla sig hemma, enligt SVT.

Blåsig måndag

Vinden kanske inte blev riktigt lika dramatisk i nordvästra Götaland och västra Svealand som vi varnade för, men det har ändå blåst på en hel del. Högsta vindhastighet över land blev 20,6 m/s i Hällum i Västergötland. Utmed Norrlandskusten blåste det desto mer med stormbyar, 32 m/s vid Järnäsklubb strax intill Bottenhavet i Ångermanland.

Foto: Annika Wahlström, Grums (vinnare av bildtävlingen på Facebook v.44)

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter