.:: Just nu
Online: 41 | Inloggade: 44


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 november 2020 21:27
Ett mycket besvärligt väderdygn att vänta! Uppdaterat 2

Untitled document

Rejält stökigt väderdygn under uppsegling...

Det kommande dygnet kommer bli dramatiskt och större delen av landet har nu utfärdade vädervarningar! Främst är det snöfallet i Norrland som kan bli mycket omfattande. En Nivå -2 varning ligger ute för Västerbottens Län - kustlandet. I övrigt ligger Nivå -1 varningar för snöfallet. I samband med detta kommer hårda vindbyar att förekomma vilket skapar snödrev och kraftigt nedsatt sikt. På detta rejält halt väglag så trafikanter varnas!

Risk för stormbyar utmed kusten i Bohuslän!

Sannolikt så är risken stor att det kan bli tal om stormbyar in över land i Bohuslän, särskilt under torsdag morgon. Troligen så innebär detta en Nivå -2 varning för stormbyar i detta området!

Man kan utan omsvep påstå att detta är vinterns första rejäla vädervarning men säkert ej den sista.
Följ oss därför på EWP det kommande dygnet!


Tidigare: Risk för stora snömängder - Uppdaterat med vindvarningar!

Mycket hårda vindbyar över stora delar av landet!

Under morgonen har varningar lagts för stora delar av landet beroende av en skärpning mellan mild luft i söder och kall luft från norr som trycker på söderut. Därför så ökar vindarna successivt under onsdagens lopp och från natten mot torsdag varnas det för mycket hårda vindbyar. Detta råder redan för fjällvärlden i Västerbottens Län och Norrbottens Län!

Följande gäller: Varning för mycket hårda vindbyar i Norrbottens Län - fjällen, Västerbottens Län - Fjällen, delar av Gävleborgs Län, Dalarnas Län, Värmlands Län, Östergötlands Län, Västergötlands Län, Gotlands Län, Kalmar Län utom Öland, Hallands Län och Skåne Län.

Vindbanden rör sig söderut och efterföljs av kallare luft.

Vindbanden börjar i norr och rör sig sedan efterhand söderut där Halland och Skåne ser ut att beröras sist under torsdagsdygnet. Ännu är det ej varningar på en del håll men detta kan komma att ändras. Som alltid vid vindvarningar så föreligger risk för kringflygande föremål, enstaka träd som faller och grenar som knäcks. Båtägare som ännu har sina båtar i vattnet bör se över sina förtöjningar!

Kalluft sveper sedan ned även över de sydligaste delarna av landet men bara tillfälligt då mildare luft på nytt trycker på från väster, -i vanlig ordning numera bör kanske tilläggas...


Tidigare: Under de kommande dygnen så gör Kung Bore en lite större framstöt söderut efter att ha varit frånvarande en längre tid. Det har varit på snudd till extremt milt, även längst uppe i norra Norrland. Men nu sker en mer markant väderomläggning när riktigt kall luft rasar ned över i så gott som hela landet!

Krock med kalluft från norr varmuft från söder kan ge stora snömängder!

Från onsdag kväll så börjar kalluften röra sig nedåt samtidigt som mild luft med nederbörd trycker på söderifrån. Resultatet är i princip givet att det då sker en krock mellan luftmassorna och följden blir i förekommande fall stora snömängder på rätt kort tid. Därför så ligger en RISK för detta som möjligen kan övergå i en varning!

Följande områden kan komma att beröras: Norrbottens Län - östra delen, Västerbottens Län - kustlandet, Västerbottens Län - inlandet, Västernorrlands Län samt Jämtlands Län.

Risk för trafiksvårigheter, svår halka och nedsatt sikt!

I den förra artikeln så nämndes att bilen nu ska vara rustad för vintern vilket innebär godkända vinterdäck på, isskrapa, snöborste och gärna även andra saker som kan underlätta såsom snöskyffel, kanske en termos varmt vatten och en fulladdad mobiltelefon samt ett par filtar om olyckan skulle vara framme. Första förband är nästan givet att ha med. Övriga trafikanter bör tänka efter när man ger sig ut så att man är synlig i busvädret.

Riktigt blåsigt i söder med risk för mycket hårda vindbyar!

Ovädret är ingen storm men kan bli omfattande med hårda och möjligen mycket hårda vindbyar söder om lågtrycket i södra Sverige!

Följ oss på EWP!

I vanlig ordning så följer vi upp det hela med uppdateringar och eventuella varningar om detta behövs.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter