.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 november 2020 19:53
Ovanligt mycket vinteråska!

Untitled document

Ett märkligt väderläge råder i november 2020 och varför skulle just vädret utgöra ett "normalt" undantag i en värld ställd just på undantag? I vart fall så fortsätter det ostadiga och oroliga väderläget med hårda vindbyar som drar fram över stora delar av landet.

Detta är kopplat till djupa lågtryck som matas in västerifrån med vindar från Atlanten och Nordsjön. I detta förekommer periodvis åska som blommar upp i lågtryckstrafiken. Norge fick ordentligt med åska under lördagen som var anmärkningsvärt kraftig! Som det verkar i nuläget så kan sydvästra Sverige drabbas på nytt av häftiga regn och hagelskurar med inslag av åska.

Varför åskar det i november?

Sannolikt beror detta de allt varmare haven där blott några tiondelar av en grads höjning av vattentemperaturen kan påverka vädersystemen. Sannolikt så är vattnet varmare än så och detta även på djupet. Man ser tyvärr en allt mer ökande global temperatur beroende på klimatförändringarna där dess slår som hårdast i polartrakterna. Inget är sig likt hittills i vinter. På många ställen i Norrland saknas såväl snö som is.

Ovanligt milt väder , på snudd till varmt väder för årstiden!

Vid denna tiden skulle isarna redan vara ett par decimeter tjocka och snötäcket likaså. I söder saknas snön helt och det har rådit sommartemperaturer i november på många håll. När sedan kalluften från polartrakterna försöker trycka på så uppstår konvektion och därmed risk för åska.

Särskilt märks detta på västkusten där Skagerack och Nordsjön utgör "motorvägen" för lågtryckstrafiken från Atlanten. Skärpning och kontraster uppstår mellan kalla och varma luftmassor som skapar turbulens med kraftiga regn, hagel och åskskurar som följd. Till skillnad mot sommaren så genereras inte värmeåskväder vintertid utan det handlar om luftmasseväder.

Svårbedömda prognoser...

Främst så kommer sydvästra Sverige att beröras vilket innebär västra Götaland, Halland, Skåne samt möjligen även västra delarna av Jönköpings Län och  Kronobergs Län.

De senaste åskvädren har varit riktigt svåra att lokalisera i prognosmodellerna. Detta eftersom åskan uppstår helt plötsligt i lågtrycken. Då har Västergötland, Halland, Skåne och södra Småland samt Blekinge berörts.

Detta ger riktigt huvudbry för oss på EWP men vi gör så gott vi kan efter vår förmåga.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter