.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


12 december 2020 20:19
Lyckas du se Geminiderna i år? - Köp en lott eller två!

Med sina ibland över 100 meteorer per timme från en mörk himmel brukar Geminiderna vara en av den mest tillförlitliga meteorskuren under året och svarar dessutom för den stora finalen på astronomiåret med sina naturliga och fantastiska juleljus.

Men tyvärr kommer alla gråa moln att förstöra festen i år för de allra flesta. En riktig flopp! Lyckas du ändå hitta en stjärnklar himmel de kommande nätterna - köp en lott eller två!

Maximum den 13-14 december

Skuren startar redan den 4 december med ett fåtal meteorer per timme och sträcker sig till och med omkring den 16 december. Under tiden ökar antalet först långsamt, sedan snabbare till ett maximum kvällarna/nätterna den 13 och 14 december, varefter den avtar igen. För att se många stjärnfall ska du inte titta på något särskilt håll, utan de förekommer på hela himlen. 

10-120 meteorer i timmen

Vid meteorskurens peak (13-14 december) kommer man kunna se allt ifrån 10 till 120 meteorer i timmen. Det kommer att vara nymåne 14 december, så månen kommer i vart fall inte störa i år. Perfekta förutsättningar - om det inte vore för molnen!

Att observera meteorskurar

Vill du ut och titta på skuren rekommenderar vi att du söker upp en så mörk och stjärnklar plats som möjligt. Välj gärna en plats med fri himmel så att du inte har träd eller liknande i vägen. Har du tillgång till liggunderlag eller solstol så ligg ner på marken och njut av skådespelet men det viktigaste av allt är att ha varma kläder och gärna något varmt att dricka.

Fotografera skådespelet

För att fotografera skådespelet kan du använda dig av en systemkamera, på stativ, med normalobjektiv eller kanske lite kortare. Exponera på ISO400 (eller kanske 800 om du har riktigt mörk himmel). Ta femminutersexponeringar. Stjärnorna kommer bilda korta spår, men får du en meteor på kortet kommer den att vara rak och inte svagt böjd som stjärnorna. Den kommer sannolikt vara längre och riktad åt ett helt annat håll.

Historia

Geminiderna verkar ha uppkommit ganska plötsligt runt år 1860. Astronomerna R.P. Greg (England) och B.V. Mars och A.C. Twining (USA) upptäckte skuren oberoende av varandra 1862. Året efter 1863 tecknade A.S. Herschel ned  att han observerat meteorer från samma område. Detta samt tre "eldklot" från samma riktning. De första åren var skuren relativt svag men antalet ökade medan åren gick. Under 1890-talet konstaterades över 20 stycken i timmen varav vissa var ljusa och grönaktiga i färgen.

Källor: KlaraSkyar.se (Arkiv) och eget matrial

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter