.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


30 december 2020 22:10
Nu kör vi ut 2020 och önskar år 2021 välkommet!

Untitled document

Nu är snart år 2020 till ända, ett på många sätt märkligt år. Nyhetsrapporteringarna har till mångt och mycket präglats av Corona pandemin. Även här på EWP...

Men först så måste vi tyvärr börja med en allvarlig händelse i Norge då ett allvarligt ras inträffade i samhället Gjerdrum - Ask, strax norr om Oslo:

"Det här är en katastrof. Det är ett av de största jordskred vi haft och med de största konsekvenserna", -säger statsminister Erna Solberg när hon besökte området på onsdagen, rapporterar tidningen Verdens Gang.

Området som har en slags kvicklera (blålera) på sluttande berggrund som kan börja att glida vid stora mängder nederbörd. Så skedde vid Tuveraset utanför Göteborg i november 1977. Länk till SVT med filmklipp och mer om raset i Norge HÄR.

Stora nederbördsmängder skapar höga flöden i västra Sverige!

Inte för så länge sedan så minns vi det fasansfulla torr-året 2018 när såväl sjöar som vattendrag liksom vattenmagasin torkade ut eller hade extremt låga vattennivåer. Detta har svängt nu för delar av västra Sverige där Arvika som ligger vid Glafsjorden, som är en del av Vänern på nytt har höga vattenivåer. Det är nu så illa att Räddningstjänsten gått upp i stabsläge.

Efter de svåra översvämningarna år 2000 när vattennivåerna från Byälven steg mer än tre meter så har ett översvämningsskydd byggts. Detta har aktiverats och kommer att få bekänna färg om ej nederbörden minskar.

I Byälven råder en Klass 2 varning enligt SMHI. Annars så är även delar av vattendragen i västra Götaland föremål för höga flöden, där en Klass 1 varning råder. Då EWP slutade för många år sedan att varna för höga flöden så hänvisas ni dit för detaljerna för höga flöden.

Länk SVT: HÄR

Länk till SMHI: HÄR

Allt är ej nattsvart under 2020...

Trots detta mycket omtumlande år så finns det även positiva saker som skett, kanske minns folk den 17-årige Wolf Cukier-som på sin praktik på Nasa hittade en ny planet, 7 gånger större än Jorden.

Många av oss minns säkert att i augusti månad så förklarades sjukdomen Polio som utrotad i Afrika.
 
Vi som jobbar med EWP kan stolta kliva in i år 2021 med en enorm ryggsäck minnen bakom oss från väderåret 2020, vilka dagar vi haft! Vi har som exempel följt åska och oväder live från smarta enheter hemma, och tillsammans med våra duktiga och kluriga administratörer har vi lyckats pricka in åskvarningar på relativt snäva toleranser.

För att lyfta ett fantastiskt exempel på detta så live uppdaterade vi den 21 augusti ett område med kraftig åska som drog in strax norr om Göteborg. Detta kan du läsa mer om HÄR

Ett minne från förra vintern var ju även stormen Dennis, som var en av flera stormar som träffade främst de södra delarna av landet under en kort tid. Detta gav upphov till större mängder regn och mycket höga vattenflöden i många vattendrag. Några exempel på de stora flödena är Nissan, Storån och Lagan, där även biflödena var mycket höga. På vissa ställen brast fördämningar, vägar svämmade över, i Fänestad i Jönköpings län stod ett mycket stort område under vatten i över en vecka.

Dramatiska himlafenomen på vår agenda också...

Vi har färskt i minnet även hela två stycken Bolider som gick över himlen över Sverige, med starka ljus och dån som följd.

En väderhörna och EWP på Instagram...

Vi byggde även upp ett forum för alla oss vädernördar, EWP`s Väderhörna på Facebook. En väldigt lyckad sida där människor delar bilder, filmer, berättelser och tips.

Vi öppnade även under sommarmånaderna ett Instagram-konto som blev mycket populärt! Där nådde vi ut till de av er som avstår Facebook! Detta finns forfarande kvar men är som mest aktivt under de tre "åskmånaderna" juni - juli och augusti.

Vi vill även tacka alla som följt oss under 2020, alla fina bilder, spännande filmer och historier, och hoppas att vi tillsammans med er följare får ett fantastiskt 2021.


Samtliga medarbetare på  EWP vill önska er alla ett riktigt Gott nytt år 2021!

Källor: SVT, SMHI samt eget material.

Skribent: EWP-Teamet.


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter