.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


10 januari 2021 23:16
Uppdaterat 5: Halkvarningarna är hävda!

Untitled document

Rättelse: Felaktigt så sades det att Karesuando hade -39 grader men det skulle vara Nattavaara med hela -40 grader kallt! 

Uppdaterat 14/1 Kl. 08:40 - Vinterväglag råder!
Snöfallet har dragit bort och samtliga varningar är hävda. Men södra Sverige fick sin beskärda del av vintern under onsdagen på självaste tjugondedag Knut när stora mängder snö föll på kort tid. Lokalt så föll det nästan det tredubbla mot vad som var i prognosmodellerna där det förekom 30 cm nysnö på sina håll. Detta skapade per automatik stora problem i trafiken med ett otal avåkningar och andra bekymmer.

Snökanoner över Kalmar Län och Blekinge Län:
Men längs med ostkusten från Kalmar Län och söderut mot Blekinge rör sig nu snöbyar som lokalt kan vara kraftiga på sina håll. Men i nuläget förligger ingen varning för detta. Det är "snökanoner" från det uppvärmda Östersjön som matas in i nordostvinden. Detta är vanligt förekommande när den kalla vinden ligger på som dock ska avta under torsdagens lopp.

Vinterväglag råder! - Ta det försiktigt!
Nu råder vinterväglag i så gott som hela landet vilket innebär att man ska ta till i restid för olyckan kan snabbt vara framme. I sydligaste Sverige är det två år sedan eller ännu längre tillbaka som vi upplevde snö och ishalka i denna omfattningen. Då corona-pandemin slagit hårt mot sjukvärden så är denna extra känslig för akuta fall som benbrott och fallolyckor orsakar. Så är man äldre eller har rörelsehinder ska man kanske avstå att bege sig ut nu när det är halt!

Vintern varar några dagar i södra Sverige med nationella isdygn!
Nu är Kung Bore för att stanna några dagar men redan i inledningen av vecka 03 så verkar det bli mildare på nytt med plusgrader för främst sydligaste Sverige, Götaland men det blir allmänt mildare i hela landet. Natten till torsdag så rapporterades -40 grader från Nattavaara! - Det är kyla det!

Vad innebär ett "nationellt isdygn"?
Ett nation ellt isdygn är när samtliga mätstationer i landet uppvisar en dygnstemperatur som INTE överstiger noll grader på ett helt dygn. Är det +-0 eller kallare fem dygn i sträck så är detta definitionen att ett område "fått vinter"! På många håll är detta kriteriet ännu ej uppfyllt och därmed är det fortfarande "höst" på många platser i södra Sverige.


Tidigare 13/1 Kl. 07:20 - Varning för lokalt svår halka i sydvästra Sverige! Nu har varningarna för snö i Norrland plockats bort då snöovädret där är betydligt beskedligare. Men ännu är det stora bekymmer där då många abonnenter ännu saknar el och telefon efter ovädret.

Nya varningar är utfärdade: Nu är det istället främst Halland och större delen av Skåne som får ta del av vintern på lite mer allvar. Ett lågtryck med delvis ymnigt snöfall som även kan ha inslag av regn tar sig under loppet av onsdagen in och kan ge besvärligt väglag med lokalt svår halka! Det kan bli tal om nedsatt sikt och moddiga vägar som gör det hela besvärligt!
En Nivå -1 varning ligger därför ute!

 

Kallare väder gör att halkvarningen är förlängd in på torsdagsdygnet: När lågtrycket dragit bort så sveper kalla vindar från norr ned över hela landet med minusgrader som följd och blöta vägar fryser på! Därför så blir det åter ett besvärligt väderdygn men nu för diametralt motsatta änden av landet!

Följ oss på EWP: Vid behov kan varningarna komma att utökas om behov för detta föreligger så följ oss på EWP.


Tidigare 12/1 Kl 20:50 - Riskutfärdande för lokalt svår halka i södra Sverige! Medan snöområdet nu sakta mattas av i Norrland så rör det sig söderut samtidigt som en ny del svänger in nu mot södra Sverige med såväl snö, blötsnö som regn. Då vädret sakta blir kallare så övergår nederbörden allt mer i snö i de norra delarna samt i inlandet och höglänt terräng för södra Sverige. Men längst ut vid västkusten ned mot Skåne samt södra Skåne så förekommer regn inslag eller blötsnö i högre utsträckning.

Riskutfärdande för lokalt svår snöhalka enligt följande:
Stora delar av Västra Götaland, Halland Småland samt norra Skåne kan beröras av snöfall som kan ge nedsatt sikt och halka under onsdagen. I nuläget är läget oklart men får följas upp efterhand.

 

Lurigt väderläge kan ge ytterligare varningar!
Vädret är oberäkneligt och läget är osäkert vilket kan innebära att epicentrum för snökaoset nu mycket väl kan beröra såväl östra Svealand som delar av Götaland de kommande dygnen. EWP följer upp! Följ oss därför här på EWP framöver!


Tidigare 12/1 Kl. 12.25 - Fortsatt besvärligt väderläge i norr!: Sittuationen är fortsatt mycket svår uppe i Västernorrland och omgivande områden! Avstå att bege dig ut om du absolut inte måste! Rent allmänt är det mycket halt och besvärligt i större delen av landet , även längst ned i väster och i söder. Detta beror på en övergång till kallare väder och temperaturer kring nollan som skapar svår halka. T.ex. så är det lokalt svår svarthalka i Skåne som EWP varnade för redan under tisdagen! Nu har halkvarningarna även utökats till att omfatta Öland och Gotland!

Skicka gärna in bilder till oss men tänk dig noga för!

Bor du i de områden som drabbas av denna svåra snöstorm är du välkommen att skicka in bilder till oss. Men tänk dig noga för och utsätt dig ej för fara och onödiga risker! Tänk på risken att förfrysa kroppsdelar också! Situationen är ännu farlig. I U.S.A. och Kanada så är detta väderfenomen frekvent vintertid och går under namnet "Blizzard"!

 


Nu kommer vintern på riktigt - Uppdaterat 11/1 Kl 17.30: Nu står det klart att det ej på 10 år varit ett lika allvarligt varningsläge för snö i Sverige och ej heller för en varning som är på Nivå -3! Detta då snöovädret verkar bli än mer omfattande än vad som tidigare angavs!

Våldsamt snöfall förväntas inom det aktuella området!

Dagspressen brukar tala om termen "snösmocka" och nu är detta verkligen befogat! Man talar om att så mycket som EN METER SNÖ (!) kan komma inom det närmsta dygnet! Detta innebär en mycket allvarlig situation med följande:

- Vägar blir ofarbara!
- Vinden skapar gigantiska snödrev!
- Sikten blir obefintlig!
- Risk för fallande träd beroende på vind och snötyngd!
- Risk för strömlöshet och teleavbrott såväl på det fasta och mobila nätet!
- Risk att råka ut för förfrysning av ansikte, händer och fötter
- Därmed risk för att många fastigheter snabbt blir utkylda i det hårda vädret!
- Risk för att takkonstruktioner kollapsar på byggnader med flacka tak!
- Tåg och bussar ställs in i området!
- Skolor och andra offentliga inrättngar tvingas att stänga!
- Detta är mycket allvarligt och därför gäller följande:

- Se till att ha tillräckligt med mat och vatten hemma för minst 2-3 dygn!
- Se till att ha gasolkök eller liknande som alternativ för matlagning!
- Se till att ha möjlighet till att tända brasa eller kanske ha en gasol/fotogenkamin för värmen.
- Men tänk på att öppen låga innebär brandfara och risk för kvävning om det saknas ventilation!
- Tänk också på explosionsfaran gällande gas eller brandfaran i samband med detta!

- Se till att ha mobiler eller surfplattor laddade samt fulladdade batterier och power-banks!
- Var sparsam med att använda mobilen och ställ dessa i flygplansläge under långa stunder,
   för att spara ström när det blir strömlöst!
- Kolla vad du mer kan göra för strömbesparande åtgärder på dina mobiler och surfplattor!
- Ha mobiler på laddning via strömnätet så länge detta är tillgängligt!
- Samlas i ett gemensamt rum, gärna mitt i huset för att hålla värmen!
- Man kan täcka för fönstren och minska kallras-risken och hålla värmen bättre!
- Stäng ytterdörren snabbt och var sparsam med att gå in och ut ur huset!
- Om det saknas kamin så kan man faktiskt resa ett tält inomhus om man har detta eller ha sovsäck!
- Bege er INTE ut under några omständigheter när ovädret rasar, -då sikten är obefintlig!
- En olycka kan bli extra ödesdiger av två skäl:
- Det kan vara näst intill omöjligt att bli undsatt i sådant här oväder!
- Vården går på knä beroende på corona-pandemin och klarar inte mycket mer just nu!

- DETTA ÄR EN REGELRÄTT SNÖSTORM! (Blizzard på engelska / amerikanska) som är ytterst farlig!
- Lyd därför allmäna råd och meddelanden som finns att få på TV, radio och på webben!

- Främst så berörs Västernorrlands Län samt Jämtlands Län och närmast omgivande områden!

Länk till SVT HÄR

Länk till Aftonbladet HÄRUppdaterat 11/1 - Tidigare:
Nu kommer vintern på riktigt! - Uppdaterade varningar!

 

Nivå - 3 varning: - Nu är varningarna rejält utökade och det är många där vi börjar med Västernorrlands Län där det kan komma upp emot 75 cm nysnö det kommande dygnet. I kombination med hård vind så är därför en Nivå -3 varning utfärdad!

Nivå - 2 varning: - Även för Jämtlands Län utom fjällen har en Nivå -2 varning för snöfall lagts,  där det kan komma upp emot 40 cm, lokalt mer i kombination med hård vind. 

Nivå - 1 varning i fjällvärlden: I Norrbottensfjällen samt för södra Lapplandsfjällen ligger nu en Nivå -1 varning får mycket hårda vindbyar som i kombination med snöfall innebär mycket hårt fjällväder!

Nivå - 1 varning för ishalka: I mellersta och södra Sverige faller nederbörden i olika form där såväl regn som snöblandat regn, blötsnö och ren snö faller. Under natten så klarnar det upp och fryser till på blöta vägbanor som kan skapa lokalt svår ishalka.

Inställda tåg: Tågen mellan Umeå och Sundsvall kommer att ställas in och en del nattåg kommer att omdirigeras till inlandet. Det kan bli fler inställda tåg på flera håll!

Bege dig inte ut om du ej måste i de svårast drabbade regionerna: Avstå att bege dig ut eftersom risken är mycket stor att köra fast eller råka illa ut under dessa förhållanden. Dessutom innebär pnademin att sjukvården är hårt överbelastad!

Generellt besvärligt väder i nästan hela landet: Det blir ett besvärligt väderdygn då mild luft kolliderar med kallare norrifrån som skapar snöfall och svår halka på många håll. Även vindarna ställer till det!

Se därför våra varningar HÄR!


Tidigare: Från och med i morgon måndag kan vi nog konstatera att vintern anländer på riktigt till hela landet. Dels väntar en hel del snö men även låga temperaturer i hela landet. De platser längst i sydost som fortfarande har meteorologisk höst kommer sannolikt få vinter de närmsta dagarna.

 

Många varningar utfärdade - och fler kommer

Under natten till måndag drar ett ganska omfattande snöfallsområde in mot nordvästra Götaland som kommer att sprida sig åt nordost över landet under måndagen. Som besvärligast mitt på dagen kommer det att bli över centrala Svealand med ymnigt snöfall som kan ge dryga decimetern med snö. Upp över norra Värmland och Dalarna kan det handla om ett par decimeter.

När snöfallet drar upp över sydöstra Norrland natten till tisdag förstärks det samtidigt som vinden friskar i. Därför ligger en nivå 2-varning utfärdad för Västernorrlands län och Västerbottens läns kustland där det kan komma 20-40 cm snö i kombination med frisk till hård vind. Så ni som hade tänkt köra längs E4:an natten till tisdag borde verkligen överväga om det är nödvändigt att göra den resan just då. Räkna med att bli fast.

Ishalka

Samtidigt som snöfallet drar norrut så klättrar mildluft norrut så över norra Götaland och södra Svealand kommer snön att övergå i regn eller snöblandat regn under måndagseftermiddagen. Det kan ställa till med ishalka när regnet faller på kalla vägbanor. Kör försiktigt!

Natten till tisdag klarar det dessutom upp och temperaturen sjunker igen vilket leder till återfrysning och åter risk för svår ishalka över södra Sverige!

Mer snö i veckan

Kalluften dominerar och under mitten av veckan får vi tvåsiffiga minusgrader dagtid långt ner över landet och en hel del snö fortsätter att pumpa in mot Norrlandskusten och Norrbotten. Dessutom, i nordostvinden, kan en hel del snö bildas över Vänern och Vättern och ge stora snömängder strax sydväst om sjöarna.

Följ vidare varningar under veckan!

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter