.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 januari 2021 20:04
Uppdaterat 5 - Nu är alla varningar hävda!

Untitled document

Uppdaterat 24/1 Kl. 10:36 - Nu är alla varningar hävda!
Redan under senare delen av lördagen så hävdes de sista varningarna och man kan andas ut för denna gången. Men ett digert uppröjningsarbete av snö och reparation av skadade elledningar m.m. väntas den närmsta tiden. En förhoppning är att man slipper denna typen av väder framöver men detta är väl ett önsketänkande förstås.


Tidigare  - 23/1 - Kl. 10:20 - Åska under fredag kväll och fortsatt Nivå -2 varning!
Ovädret har mattats lite grann men ännu är faran inte över då det är fortsatt hårt väder i norra delen av landet. Det betyder att stora störningar ännu råder i Västerbotten och Norrbotten. Värst är det från Skellefteå och vidare förbi Umeå och upp mot Piteå gällande snön. Dessutom så är det hård vind med snöfall och snödrev i fjällvärlden vilket skapar kraftig köldeffekt. Man ska därför undvika att bege sig ut om man inte måste. Tänk på klädseln och skydd för ansikte, händer och fötter om man måste ut. Därför ligger varningarna kvar men har nedgraderats en aning till Nivå -2 samt Nivå -1 inom berörda områden. Se varningarna HÄR

Vädermatning från "fel håll" är orsaken till ovädren!

Normalt så hämtas den milda luften och nederbörden västerifrån och det mesta fastnar i bergskedjan Skanderna, d.v.s. fjällvärlden mellan Norge och Sverige. Men nu kommer det hela från sydost och passerar öppet hav varpå nederbördsmolnen laddas än mer och ger denna våldsamma oväders-effekt!

Åska mitt i vintern uppe i Norrland - Mycket ovanligt!
Under fredag kväll uppstod en för årstiden kraftig åska utmed en linje från Gävleborgs Län och vidare upp förbi Umeå. Detta får anses som ytterst anmärkningsvärt och var kopplad till en hävning av luftmassorna i den varmfront som orsakar väderkaoset. Åska har nu förekommit i södra Norrland samt även över Öland och Gotland hittills i år. Orsaken till detta är kontrasterna mellan riktigt kall luft i nordöst och varm mild luft söderifrån.

Länk till SVT om åskan: HÄR

 


Tidigare 22/1 Kl 18: 15 - Nya varningar på Nivå -3 och Nivå -2 fram till lördag!
Under eftermiddagen uppgraderades och förlängdes varningarna för de redan så hårt drabbade områdena i Västerbotten och även på andra håll i norr. Förhållanden är fortsatt besvärliga som göra att snöröjningen kommer på efterkälken rent bokstavligt talat! Blötare och tyngre snö förväntas in vilket ökar störningarna i området. I Umeå är en ishall stängd då man är rädd för att taket ska ge vika av snömassorna. Därför så ska man fortsatt vara på sin vakt och avstå att bege sig ut i onödan! - Se varningarna för detaljer!

 


Tidigare 21/1 Kl. 22:30 - Kaosartat väder i stora delar av Norrland till lördag!
Ingen ände på elände skulle man kunna uttrycka det hela för de boende i stora delar av Norrland. Orsaken är förstås det envisa snöandet i kombination med hårda vindar som upprepas med mindre än 1,5 veckas mellanrum. Detta ställer människor och infrastruktur på hårda prov.

Flertalet tåg och busslinjer är åter inställda beroende på det bedrövliga vädret med ömsom snö, blötsnö och hård vind som skapar snödrev. I Sundsvall så sätts militära bandfordon in för att bistå bl.a. hemtjänsten i sitt besvärliga arbete.

Åter strömlöst...
På flera håll har träd gett vika och lagt sig på elledningarna vilket på nytt innebär strömavbrott och andra störningar även på telenätet.

Fastkörda lastbilar och massor av avåkningar...
Förstås så har massor av avåkningar skett och många har kört fast och även bärgare och snöröjare har svårt att hålla rätt på både vägarna och sig själva!

Håll er inne däruppe!
Nu är varningsnivån lägre än för en dryg vecka sedan då den ligger på en Nivå -2 men det är illa nog. Dessutom är det hela mer utdraget då mer snö och väder-bus väntas in! Flera Nivå-1-varningar ligger också ute. I fjällen är det åter storm precis som förra gången det begav sig.

Snökaos i omgångar fram till en bra bit in på lördagsdygnet!
Snökaoset håller på en bra bit in på fredagen med ett kort uppehåll innan det matas in nya fronter med snö under fredag kväll som sedan ser ut att hålla på in på lördag förmiddag. Därefter så ser det hela ut att mattas av och dra bort.

Varningarna förlängs!
Våra varningar har förlängts och ytterligare förlängning väntas sannolikt för fredagens senare hälft samt för natten mot lördag!

EWP följer upp! - Skicka gärna in bilder!
Vi följer utvecklingen i väderdramatiken så kika in här då och då för senaste uppdateringarna. Glöm ej heller att skicka in bilder på ovädret. Men chansa inte för en "bra bild" som kan bli ödesdiger. Sikten kan vara obefintlig när snön yr och det vräker ned vilket innebär att man kan förlora orienteringen!

 


Tidigare: Dramatik i vädret igen - stora mängder snö väntas!
Nu inväntar några dramatiska väderdygn igen! Ett nederbördsområde har idag svept in över landet sydvästifrån och övergått i snö en bit upp över landet. På många håll i inre och västra Svealand har det kommit dryga decimetern på sina håll med besvärligt väglag som följd. 

 

Detta är dock inget mot vad som väntas i östra Norrland de kommande dagarna. I ostvinden kommer stora mängder snö att falla med början nu i natt längs södra Norrlandskusten. Snöandet intensifieras senare under torsdagen och då framförallt mot kvällen och natten mot fredagen. 

Området öster om Östersund, mot Sundsvall, Örnsköldsvik och Umeå ser ut att få sammanlagt störst mängder där det framtill natt mot fredag kan komma 35-40 cm, på kort tid! Vid kusten i kombination med frisk till hård vind med kraftig drivbildning och snörök. Lokalt kan det säkert komma ännu mer snö. Det ligger en nivå 2-varning utfärdad för delar av Ångermanland och Medelpad!

Stora mängder snö kan även falla på andra håll i Norrlands inland under torsdagsdygnet. Se varningar!

Storm i norra Lapplandsfjällen

Under hela torsdagen väntas hårda eller mycket hårda vindar längs hela fjällkedjan och kulmen nås under torsdagskvällen och natten mot fredag. Då kan det bli full storm i norra Lapplandsfjällen, 24-28 m/s med byar uppåt orkanstyrka. Detta i kombination med ymnigt snöfall skapar obefintlig sikt och stark kyleffekt. En nivå 2-varning ligger utfärdad även här!

Mer snö väntas!

Snöfallet avtar tillfälligt under fredagen för att sedan dra igång igen fredag kväll och en bit in på lördagen med återigen flera decimeter nysnö från Ångermanland upp till Västerbotten. Totalt kan det resten av denna vecka komma meterdjup snö lokalt i delar av mellersta och norra Norrlandskusten!

Följ varningarna HÄR.

Arkivbild.

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter