.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


4 februari 2021 23:32
Nu är det bistert och nationella isdygn är att vänta!

Untitled document

Det är flera år sedan sist men nu har vintern verkligen kopplat ett bastant grepp i hela landet och detta har ju de senaste 10-15 åren fått allehanda "smeknamn". Där står kvällspressen för superlativer som "köldsmocka", "snösmocka", "rysskyla" och "tö-snyting"!

Men förr i tiden så kallades detta istället, som vi upplever nu, för "vargavinter" eller "fimbulvinter". Nog gör namnen skäl för sig nu! Det är lokalt sträng kyla där Horn i Östergötland uppmätte -20 grader torsdag kväll 4/2. "Tösnyting" var det senaste nyordet i samband med en mildperiod nyligen.

Vad innebär ett "nationellt isdygn"?
Ett nationellt isdygn är när ingen mätstation på svenskt område uppmäter en temperatur högre än +-0 på ett helt dygn. Detta mäts från klockan 19:00 till samma klockslag dygnet därpå. Är temperaturen noll grader eller lägre på landets alla mätstationer är ett nationellt isdygn ett faktum.

Kylan skapar risk för köldskador av så kallat kyleffekt!
Den faktiska temperaturen på termometern stämmer sällan överrens med den upplevda mot oskyddad hud, vår kropp. Detta beror på att vind och nederbörd kyler ned kroppsytan. Särskilt ansikte, händer och i viss mån fötterna samt midjan (veka livet) är extra känsliga. Därför så måste man skydda kroppen med passande kläder.

Nyligen var det flera skidåkare som råkade illa ut i Schweiz med hemska köldskador på fötterna som är utsatta för kylan, trots ansträngningen av skidloppet. Fötterna är de kroppsdelarna som befinner sig längst från hjärtat och därmed kyls ned lättast. Man tappar känseln och följderna blir fruktansvärda om det pågår länge. Svåra smärtor, kallbrand och amputation kan bli följden. Köldskadorna är i skadehänseende snarlika brännskadorna gällande smärta.

Därför är det noga att ha bra skodon och riktigt varma kläder på sig om man ska ut en längre stund. Kläderna ska dessutom kunna hantera svett så att man ej kyls av. Plagg som "andas" men ändå värmer är det som gäller. Varm dryck som choklad eller buljong är också viktigt att ha med sig när man ska vara ute länge.

Passa på och njut av vintern!
Nu är det verkligen läge i hela landet att utöva vintersport och prova såväl pulkor som kälkar eller varför inte mormors gamla sparkstötting! Många fina skidspår finns nu i naturen och pisterna går för fullt. Backarna är fulla av tefatsåkande barn. På sjöarna så ligger nu allt fler fina isar som lockar till ismete eller pimpelfiske. Men tänk på att isdubbar är ett måste när man beträder en is och att man aldrig ska gå ut ensam, om man inte är väl förtrogen med sjön och vid god vigör. Att plurra är en chockartad upplevelse och utan isdubbar är man nästan chanslös!

Hur länge stannar kylan?
Som det pekar i modellerna nu så lär kylan stanna två veckor till i södra Sverige, ungefär till Alla Hjärtans Dag den 14/2. Men mycket kan ändras innan dess. Den kalla luften är tung och flyttar inte på sig i första taget. Men efterhand så värms luften upp av den allt varmare solen när den stiger allt högre på våra breddgrader. Då tar lågtrycken och mildluften fart mot oss och till sist måste kylan vika för värmen. Avslutningsvis så känns detta nu en aning anmärkningsvärt i dessa tidevarv av global uppvärmning.

Och så några goda råd till sist...
Vi närmar oss nu sportlovstider och det är med all förståelse lätt att "glömma bort" pandemin. Men tyvärr så är denna ingalunda över och man varnar för en tredje våg mycket ledsamt nog. Därmed så blir det inga kram eller pusskalas ännu på en tid men man kan umgås i det fria ute och grilla tillsammans samt att hålla avstånd. Några trånga "after ski" är det inte utrymme för liksom för andra fester heller där det är tätt med folk. Vi hoppas att vaccineringarna tar fart på allvar och att vi till sist blir kvitt denna dystra farsot.

Källa - Eget material

Skribent: S. Johansson -EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (3):
Fler nyheter