.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 februari 2021 20:46
En första förkänning av våren...

Untitled document

Under en rad veckor så har många av oss som älskar vintern kunnat frossa i massor av snö och bastanta naturisar! Man har kunnat åka pulka, skridskor, spark eller varför inte snöskoter.
Kanske har man kunnat använda sin isjakt eller kanske skridskoseglat på isen eller rent av isfiskat! Utförsbackarna har varit fulla med folk som tagit tillvara på den första vår-vintersolen så sent som under veckoslutet 13-14 februari.

Visst är vi många som älskar vintern men det finns även många som avskyr densamma. Skyhöga elräkningar i den bistra kylan när elbehovet varit stort samt risken att halka och skada sig. Särskilt i dessa tider av coronapandemi så är det extra svårt för sjukvården. Brutna ben och lårbenshalsar är ett gissel och den välkända simmerskan Sara Sjöström råkade illa ut när hon halkade. Vi hoppas på en snar bättring för vårt simmar-ess.

Sportlovsveckorna har inletts!

Just nu under vecka 07 har Göteborg och Norrköping sportlov och dessa har kunnat fira sitt sportlov i full vinter vilket är glädjande. Men då pandemin ingalunda har gett med sig så blir sportlovet inte alls som vanligt vilket är oerhört tungt och trist. Vad värre är så verkar i skrivande stund en tredje våg kunna skönjas av nya muterade virus från England, Sydafrika och även Brasilien. Måtte vaccinet som sakta men säkert pumpas ut över landet vända denna trista utveckling. Det betyder att ytterligare skärpningar kan komma och att vi dessvärre ska fortsätta med det så uttjatade "Håll ut och håll i"... Undvik alla former av folksamlingar. Nog om detta. Nu det intressanta.

Sportlovsvädret de kommande veckorna...

Sportlovet inföll vecka 7 i dessa kommuner/orter/städer

    Göteborg
    Jönköpings län
    Sjuhärad
    Skaraborg
    Ydre


Vädret slår nu om under innevarande vecka 7 och blir allt mildare och ännu är det snö inom alla dessa områden men mot veckoslutet så trycker mildluften på ordentligt. Risken är dock stor att man kan nå temperaturer på upp emot 9-10 grader, särskilt i de östra delarna av Götaland. Det förblir sedan milt.

Sportlovet infaller vecka 8 i dessa kommuner/orter/städer

   Blekinge län
    Fyrbodal
    Hallands län
    Kalmar län
    Kronobergs län
    Skåne län
    Södermanlands län
    Uppsala län
    Örebro län
    Östergötalands län


Mildluften avancerar på allvar vidare upp mot södra Norrland medan Dalafjällen och norra Värmland och övriga fjällvärlden får behålla sin vinter över lag. För södra Sverige är det riktigt dålig tajming då snön allt raskare börjar att smälta bort och naturisarna blir på allvar allt farligare att beträda. Detta vill vi varna för! Men mot slutet av vecka 8 så verkar det som att vintern kanske kan göra ett återtåg ned över mellersta delarna av landet och även senare längre söderut.

Sportlovet infaller vecka 9 i dessa kommuner/orter/städer

    Dalarnas län
    Gnesta
    Gotland
    Stockholms län
    Södra Hälsingland
    Värmlands län
    Västmanlands län
    Älvkarleby


Som prognoserna pekar på just nu så ser det ut som att kalluften och vintern åter stärker sitt grepp ända ned över sydligaste Sverige men detta är förstås osäkert eftersom en prognos tappar runt 10 %  per dygn. Men som det verkar så skulle kanske kylan återvända. Men meterologiskt sett så kanske våren har anlänt och detta är möjligt från den 15 februari. Därefter så är det "vår" enligt meterologisk definition oavsett hur kallt det blir.

Sportlovet infaller vecka 10 i dessa kommuner/orter/städer

    Idre
    Norra Hälsingland
    Norrbotten
    Jämtlands län
    Västerbotten
    Västernorrlands län


Sportlovet infaller vecka 11 i dessa kommuner/orter/städer

    Jokkmokk

För dessa delarna av landet torde det normalt ej vara några problem med tillgången på snö och is om inte något extraordinärt med vädret inträffar.

Fotnot: Definitionen för att den meterologiska våren ska infalla från den 15 februari är om dygnsmedeltemperaturen under 5 dygn på raken överstiger noll grader C.

Tänk på farorna med naturisarna!

Att åka i skidbackar har sina risker med benbrott och frakturer men naturisarna ställer högre krav på dig som beger dig ut! Oavsett om man vill åka skridskor, skidor eller om man vill isfiska! Man ska alltid bära isdubbar och ha en livlina med sig och helst ej heller åka ensam, om man inte känner sjön eller vattendraget väl.

Tänk på att in och utlopp, strömmande vatten som åar och älvar har extra svaga isar liksom de förrädiska havsisarna som innehåller salt. De försvagas av saltet och är mycket sprödare än insjöis. Dessa havsisar som nästan undantagslöst vetter om öppet hav kan brytas upp på otäckt kort tid.
Under isvintrarna på 80-talet så bröts stora isflak med folk på upp och dessa fick undsättas med helikopter i bland annat Skälderviken!

Njut av sportlovsledigheten men med förnuft!

Hur svårt det än kan vara så måste EWP tjata och vi måste hjälpas åt. Pandemin är ingalunda över och det gäller att avstå de onödiga sammankomsterna vilket är oerhört jobbigt. Vi saknar alla varandra men covid-19 är en dödlig sjukdom som även kan ge svåra men för livet om det vill sig illa.
Det hela är olustigt så repetitionen kvarstår:

- Låt bli sammankomster med främmande människor där avstånd ej kan garanteras.
- Låt bli att anordna sammankomster där man ej kan hålla avstånd.
- Bär munskydd och / eller visir om det är svårt att hålla tillräckligt avstånd.
- Var noga med handhygienen.
- Men träffas gärna och håll avstånd ute i naturen för t.ex. korvgrillning eller motion.
- Fiske, t.ex. isfiske är en coronasäker sysselsättning nästan alla kan ägna sig åt och detta ger såväl avkoppling som spänning.
- Att lura en abborre, gädda, röding, regnbåge eller kanske en gös är minst sagt spännande!

Njut av sportlovsledigheten men gör det med förnuft!

Bilden: Isfiske på en sydsvensk sjö vintern 2021

Källa: Svenskt sportlov länk HÄR samt eget material.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter