.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


23 februari 2021 09:15
Nu har den meteorologiska våren anlänt

Untitled document

Efter den senaste tidens ordentliga vinterkyla har nu vädret skiftat och mildare luft har strömmat in. Detta har gjort att den meteorologiska våren faktiskt har anlänt och att den är på frammarsch norrut i landet.

Flertalet stationer uppmätte temperaturer kring 12-13 grader under måndagsdygnet, högst +13,9 i halländska Torup. Det är dock en bit från det svenska februarirekordet som lyder +16,7 i Karlshamn 2019. Ni kanske minns den extremt varma februarimånaden där ovanstående rekord uppmättes den 26 februari, i bakkanten av stormen "Mats" som främst berörde norra Sverige.

I Göteborg noterades +12,8 grader och det är den högsta februaritemperaturen där sedan man började mäta på 1800-talet. Det är bara ett av alla rekord som slogs igår när siffrorna på termometern bara steg och steg.

Normaltidig vårstart

Skillinge, Utklippan och Falsterbo var först med att få meteorologisk vår den 16 februari, vilket är normalt. Någon gång under perioden 15 februari och 31 juli kan våren anlända enligt definitionen och nästan varje år sker vårens ankomst i början av den perioden i sydligaste Sverige. 

De närmsta dagarna kommer våren att avancera vidare norrut och även anlända till stora delar av södra Götaland. I slutet av veckan skulle jag inte bli förvånad om vi ser meteorologisk vår så långt upp till Svealand och kanske även södra Norrland. Det vore i så fall extremt tidigt eftersom våren i Stockholm normalt sätt anländer mellan 20-25 mars. Men det hänger lite på hur kallt det blir på nätterna framöver, får vi en kall natt så bryts perioden med vårtemperaturer och vi får börja om igen på noll.

"Våren anländer om det råder vårtemperatur 7 dygn i följd. Vårtemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är över 0,0°C, men ännu inte 7 dygn i följd." (SMHI)

Följ årstidernas framfart här: https://www.smhi.se/vader/observationer/arstidskarta/

Gräsbrandrisk - säkert vårtecken

På många håll börjar snödropparna att växa fram under snön och fjolårsgräset bli allt torrare. Lokalt i Götaland råder stor gräsbrandsfara just nu.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter