.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÃ…N EWP


10 juni 2021 10:53
STRAX: Partiell solförmörkelse i hela Sverige

En solförmörkelse inträffar i Sverige i genomsnitt vart tredje år, men oftast handlar det om en s.k. partiell solförmörkelse där månen endast täcker en del av solen.

Idag vid lunchtid kommer hela Sverige att få uppleva ytterligare en partiell solförmörkelse, där delar av solen kommer att skymmas av månen. Men värt att nämna redan nu, titta ALDRIG direkt mot solen! Läs mer nedan...

Vad är en solförmörkelse?

En solförmörkelse inträffar när månen precis ligger mellan jorden och solen. Vi får tacka slumpen att månen är så stor så att en solförmörkelse kan inträffa. Skulle den vara något mindre skulle vi aldrig få se en total sådan. Illustrerad Vetenskap skriver i en artikel att solens diameter är 400 gånger större än månens, men att avståndet är 400 gånger större. Så sett från jorden är månen ungefär lika stor som solen.

Typer av solförmörkelse

Total: Solen är helt täckt av månen. Inget direkt solljus träffar platsen med total solförmörkelse. Man upplever det som ett lysande band kring den svarta månen, bestående av solens korona. Dagsljus blir på några minuter till skymning och temperaturen sjunker hastigt. Den senaste totala solförmörkelsen i Sverige inträffade den 30 juni 1954 och nästa inträffar inte förrän år 2126 och 2133.

En total solförmörkelse drar alltid till sig uppmärksamheten hos folk och är en riktig turistattraktion!

 Total solförmörkelse. Foto: Illustrerad Vetenskap

PartiellDenna är betydligt mer vanlig än den totala. Månen täcker endast en del av solen och det kan ibland likna en månskära, även om det egentligen är solen som syns. En partiell solförmörkelse är ibland väldigt svår att upptäcka med blotta ögat då solen är så fruktansvärt stark. Men med ett filtrerat teleskop får du förhoppningsvis en mycket trevlig upplevelse där du kan följa månens färd förbi solytan. Du kan även få se solfläckar.

 Partiell solförmörkelse. Foto: SMHI.seBubek

RingformigEn ringformig solförmörkelse uppstår när månen är längst bort i sin omloppsbana runt jorden. Här är månskivan, sett från jorden, mindre än när månen är närmare jorden. Månskivan kan därför inte täcka hela solytan utan istället kan man se solens yttersta band, likt en guldring runt den mörka månen. 

 Ringformig solförmörkelse. Foto: Illustrerad Vetenskap

IDAG 10 juni 2021

Med start vid ca kl. 11.40 börjar själva solförmörkelsen här i Sverige och kommer att hålla på i drygt två timmar. I norr kommer solskivan att täckas mer av månen än i södra Sverige. Tidtabell för olika städer i landet och annan matnyttig info om dagens solförmärkelse hittar du HÄR, på Populär Astronomi.

Hur observerar jag på ett säkert sätt?

Kom ihåg att du ALDRIG får titta direkt på solen med vare sig ögonen, kikare eller teleskop som saknar specialfilter avsedda för dessa (inga CD-skivor, sotade glas, eller dylikt, under några som helst omständigheter). Även om månen kommer att förmörka en del av det synliga ljus som solen sänder ut är det viktigt att komma ihåg att även om bara en procent av solen syns, så är ljuset fortfarande 10 000 gånger starkare än ljuset från en fullmåne. Oaktsamhet kan leda till allvarliga synskador och i värsta fall blindhet. 

I den mån du inte har tillgång till teleskop med solfilter, alternativt projektionsplatta, kan du använda dig av en kikare och ett vitt papper, vit kartong eller en vit slät vägg och helt enkelt projicera solförmörkelsen genom kikaren (Men titta absolut inte direkt på solen genom kikaren!). Läs mer om detta på Populär Astronomi.

  • Titta aldrig direkt på solförmörkelsen!
  • Använd svetsglasögon
  • Använd glasögon med mycket mörkt glas, på vissa platser kan du få tag i specialglasögon för det specifika tillfället. Vanliga solglasögon ger INTE ett tillräckligt skydd.
  • Projicera solförmörkelsen med hjälp av en kikare till exempel 

Lycka till och skicka gärna in era observationer på sociala medier! 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):




Fler nyheter