.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


30 juli 2021 12:33
JULI AVSLUTADES MED VÅLDSAMMA VÄDERDYGN!

Untitled document

Först ska tilläggas att juli månad ännu ej är riktigt över men den sista veckan i denna högsommarmånaden blev ytterst dramatisk! Det hela började redan under tisdagen då Kalmar lamslogs av mycket kraftig åska och våldsamma skyfall. Detta skapade översvämningar med kaos och oordning och som detta ej var nog så slogs strömförsörjningen för i stort sett hela Kalmar ut under några timmar.

<<< Bild - Arkivbild / EWP.

Sydöstra Sverige råkade illa ut...

Kraftigt oväder med åska och blixtnedslag hade orsakat stora problem i södra Sverige redan under tisdagsdygnet, med omfattande strömavbrott, 

Utslagna larmsystem och översvämmade lokaler och flera bränder i Jönköping och Norrbotten. Dygnet därpå var det åter dags. Kring lunchtid på onsdagen drev ett extremt regnoväder in över Kristianstad.

Busvädret drog förbi landets sydöstra delar vid lunchtid på tisdagen. Campingar dränktes och byggnader började ta in vatten. I Kalmar slog blixten ned 1 700 gånger samtidigt som ett skyfall fick gator och butiker att svämma över. Bland de drabbade fanns Calmar stadshotell.

En försmak av vad som komma skulle...

Som sagt så var detta bara en början på det extrema vädret som drog igång på julis sista vecka. EWP var hyfsat med i händelseutvecklingen och har nog ej under sin snart 20-åriga historia ej lagt så många Riskutfärdanden som den senaste veckan. Men tidigare så fick även Trelleborg känna på vädrets makter när det blev lokala översvämningar. 

Tyvärr så innebär denna sortens väder att varningar är näst intill omöjliga att lägga. Orsaken är att skyfallen är så extremt lokala att vi tvingas lägga en generell risk istället.

Såväl åskan som regnen i Kalmar var en garanterad Nivå-2 varning om detta hade kunnat prognosticeras. Olyckligtvis var så kallad "nowcasting" ej genomförbart under tisdagen. EWP är en icke komersiell sida och har ingen fast anställd stab som kan bevaka varenda minut på dygnet.

Områden som berörts av omfattande översvämningar i juli månad.
Bilden tillhör ewp.se

Torsdags och fredagsdygnen toppar hittills väderhändelserna i år!

Redan onsdag kväll så såg vi vad som var i görningen och förstås så var även SMHI, TV och radio "på tårna" då man visste att ett nytt oväder skulle dra in! Det började en smula oväntat redan natten mot torsdag med mycket kraftig åska och skyfall in mot Bohuslän som avtog under morgon och tidig förmiddag. Men pausen blev rätt korvarig för senare under torsdagen så bildades nya impulser av skyfall med kraftig åska! Många fastigheter och campingar råkade riktigt illa ut! Detta återkommer vi till strax.

Kraftig åska liknande den i U.S.A fick vi känning av...

I U.S.A. så förekommer kanske de kraftigaste och våldsamma åskvädren på jorden och de kan vara flera mil tvärs över i diameter. När åskvädren blir så intensiva så börjar dessa att rotera runt sin egna axel (meso-cykloner) och utvecklar ett groteskt och skrämmande utseende!

De är också mycket farliga för enorma hagel stora som golfbollar bildas och faller mot marken. Detta innebär risk för svår personskada och t.o.m. död för de som träffas. Bilar och andra fordon liksom byggnader blir hårt åtgångna av detta bombardemang av grova ishagel.

Hagel är undantagslöst ALLTID en ingrediens i åska då laddade partiklar och vatten fryser samman och färdas upp och ned i åskmolnen som därmed blir statiskt laddade. När haglen blir för stora för uppvindarna faller de mot marken. En del hagel smälter och blir till slagregn istället. Resan upp och ned inom åskmolnen laddar upp molnmassorna och blixturladdningarna skapas härmed.

Naturen vill utjämna det hela och då sker urladdningarna antingen mellan moln till moln (C-C = Cloud-Cloud) eller mellan moln och mark (C-G = Cloud - Ground). Blixtarna är vanligtvis negativt laddade medan det även förekommer positivt laddade blixtar. Så kallade "topp blixtar" eller "städ blixtar". Däruppe på 10-20 km höjd bildas dessa enormt starka blixtar som kan slå långt utanför åskmolnet.

En så kallad roterande "meso-cyklon" i U.S.A. Fullt så våldsamma åskoväder har vi ännu ej här tack och lov.

Bilden tillhör - Weather-Photos.net

Åska med våldsam magnitud gav upphov till tromber!

Denna kraftiga åskan dök alltså upp här under de senaste dagarna och när åskan roterar så bildas lätt tromber. Vår medarbetare Simon Enström på EWP noterade en stark rotation i åskmolnen som nådde Guldsmedshyttan nära Lindesberg norr om Örebro nyligen.

Ofta är allmänheten ej medveten om rotationen som ej blir så stor som i U.S.A. Där är de stora supercellerna i så hög rotation att man verkligen ser detta groteska utseende.

Men under torsdag eftermiddag siktades flertalet tromber såväl på land som till sjöss vilket var en indikation på att åskvädren var mycket kraftiga. Mest dramatiskt var det kring Vänern vid Vänersborg och Vargön där ett tak slets av från en lada. Denna typ av tromber är inte helt ovanliga då de förekommer varje år. Troligen har det varit en "E-F 2" på den 5-gradiga Fujita-skalan som slet av taket.

Fotnot: När tromber går över sjöar och hav så benämns dessa för "water spouts" och är rätt vanliga utmed västkusten på sensommaren och förhösten, när kallare luft tar sig ned.

Våldsam tromb, tornado, över U.S.A. Tack och lov så har vi ej denna magnituden ännu i Sverige.

Bilden tillhör - https://www.fvsu.edu/about-fort-valley-state-university/campus-safety/fvsu-emergency-management/tornado/

Flera fruktansvärda nätter i Bohuslän!

Som sagt så har en räcka av oroliga nätter plågat Bohuslän från Strömstad i norr till Tjörn / Orust i söder. Här utsätts kuststräckan för de väderkrafter som det helt öppna Skagerack och Nordsjön bjuder på.

Därför så ansamlas mycket krafter med hjälp av havet och bildar kraftiga åskväder som likt ett "tåg med vagnar" matas in. Man benämner detta på internt fackspråk att ovädren "trainar in" (- Train = tåg med flera vagnar).

Så skedde såväl natten mot onsdag, torsdag och fredag där natten mot fredag blev allra värst! Folk vaknade av nästan meterhögt vatten som trängt in i såväl fastigheter, fordon och husvagnar.

Det som skulle bli en fin avkoppling och semester förvandlades på ett kort ögonblick till en mardröm! Särskilt campingarna kring Grebbestad, Smögen och Kungshamn blev illa åtgångna där otaliga fordon förstörts av vattenmassorna.

Semestern är slut för dessa olyckliga husvagns-campare som nu måste anlita försäkringbolag och ordna bärgningen för en trist hemfärd, som sannolikt i de flesta fall abrupt avslutats i förtid. Det bästa med det hela är trots allt att INGEN verkar ha kommit till skada som det ser ut i nuläget.

EWP utfärdade först en Nivå 1 varning för regnet som senare uppgraderades till Nivå 2 vid midnatt. Uppgraderingen var minst sagt befogad!

Ett sorgligt och kostsamt förtida avslut på semestern drabbade många campare och husvagnsägare i Bohuslän... Bilden tillhör Aftonbladet (läsarbild)

Banvallen mellan Bohuslän och Falun bortspolad!

Vägar och järnvägar har blivit hårt åtgångna med tågstopp som följd. Hela banvallen blev bortspolad mellan Ställdalen och Hällefors vilket pekar på magnituden och omfattningen av ovädren. Hur länge banan kommer vara avstängd är oklart men det lär dröja innan några tåg rullar där igen...

Bada INTE i översvämningsmassorna!

Många ögonvittnen påstås ha sett folk som uppsluppet ska ha badat i översvämningsmassorna. Det är något man ej ska göra eftersom dessa ofta innehåller coli-bakterier från översvämmade och breddade avlopp. När så våldsamma skyfall uppstår kan dagvattenbrunnarna ej ta hand om vattnet utan det hela stoppas upp helt och blandas då ofta med avloppsvatten.

Ännu finns så kallade "duplikat-system" vilket innebär att dagvatten (regnvatten) leds samman med avloppsvatten. Detta är förbjudet idag och fastighetsägare åläggs att dra om sina ledningar.

Men ännu finns ett stort mörkertal av oupptäckta eller ej åtgärdade duplikatsystem som medför att avloppsvatten blandas med allt regnvatten. Även så kallad "breddning" sker när reningsverken översvämmas och orenat vatten måste släppas ut i havet. Därför brukar vattenkvalitén vara usel en tid efter med colibakterier i badvattnen efter svåra översvämningar.

Höstligt och blåsigt!

En svag föraning av hösten har också prickats in i allt detta väder som pågår och det har blåst rejält och så mycket att färjorna till Gotland har fått problem att lägga till. Även på västsidan har det blåst rejält och blåste hårt även när artikeln gjordes. Det hela blev en utfärdad varning Nivå 1 för mycket hårda vindbyar. Dock så avtog vinden rätt snabbt igen under natten mot fredag.

Uppgifter gällande södra Norrland har ännu ej inkommit.

Vi är osäkra gällande omfattningen av de regn som skulle hamna i södra och mellersta Norrland. Detta får vi återkomma till.

Mer åska på gång...

Under lördagen så aviseras på nytt en hel del åska som åter kan bli kraftig för stora delar av södra Sverige! Därför så finns det all anledning att fortsätta följa oss här på EWP.

Några länkar:

SVT med artikel och blixtnedslag på film från Kalmar HÄR 

SR Kristianstad om ovädret onsdag lunch 28/7 HÄR

SVT med artikel om tromber som filmades HÄR 

SVT med arikel om bortspolad banvall mellan Bohuslän och Falun HÄR   

Aftonbladet med mer om översvämningarna i Bohuslän HÄR 

SMHI gällande antalet blixtnedslag per dygn under 2021 arkivdata HÄR 

Wikipedia om en meso-cyklons uppkomst HÄR (engelska) 

Källor: - Olika samt eget material.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter