.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


10 augusti 2021 09:57
Perseiderna inleder astronomisäsongen 2021/2022

En ny astronomisäsong står för dörren nu när kvällarna och nätterna blir allt mörkare. Den nya säsongen inleds i vanlig ordning med en av årets absoluta höjdpunkt, nämligen meteorskuren perseiderna nu under augusti månad med peak natten till den 13:e och har i år optimala förutsättningar att bli spektakulär.

Perseiderna är ett av årets bästa och bland allmänheten mest populära meteorregn. Anledningen till att skuren är så populär är förmodligen att den inträffar när det fortfarande är relativt ljumma nätter och att skuren kulminerar under en rätt lång tid. Vissa år kan du se så många som drygt 100 stjärnfall i timmen - men i normala fall ungefär kring 50-60 i timmen.

Optimala förutsättningar!

I år har vi närmast optimala förutsättningar för att se meteorshowen. Så om du inte har sett perseiderna tidigare så är det ett ypperligt tillfälle nu. Dels så kommer skurens maximum att inträffa när vårt land har natt och dels kommer vi inte att störas av något månljus. Perfekt!

Nu är det bara att hålla tummarna på att molnen håller sig borta. Gör de det så får vi en spektakulär natt vill vi lova!

Stjärnfall eller meteorfall? Meteorskuren Perseiderna inträffar när jorden passerar kometen Swift-Tuttles omloppsbana. Längs denna bana finns skräp, grus och damm som har avlossats från kometen. När skräpet träffar jordens atmosfär i en hastighet på ungefär 30 km/sekund bränns det upp och det är detta som ses som ljusstreck som snabbt flimrar förbi på natthimlen varje år. Detta kallas meteorfall eller i folkmun stjärnfall - även om det alltså inte är några stjärnor som faller.

Några enkla tips!

> Sök dig till mörkret! Även om det kan vara lite småläskigt att bege sig ut till en riktigt mörk plats, bortom stadsljus och bilstrålkastare, så är det här du kommer få den klart bästa upplevelsen. I stadsljus kommer du bara att se de allra ljusstarkaste meteorerna.

Sök dig dessutom gärna till en öppen plats - då ser du mer av upplevelsen. Det viktigaste är att du känner dig säker där du är. Ha gärna med någon att samtala med och dela upplevelsen med.

> Varm choklad och solstol. Du behöver inte ha några särskilda hjälpmedel med dig. Du kommer med blotta ögat kunna se meteorfallen, men ett gott råd är däremot att ha med sig en termos varm choklad och en solstol. Du kommer snart få ont i nacken om du står upp hela tiden. Ta gärna med kameran också utifall du vill ta bilder på natthimlen, däribland Vintergatan och perseiderna under en något längre slutartid.

Klä dig gärna varmt så slipper du frysa, det kan bli kallt nu under augustinätterna! 

> När nås peaken/maximum? Perseidernas maximum nås natten till den 13 augusti 2021 (natten mellan torsdag och fredag). Du kan se perseiderna ett par veckor före och efter maximum.

Lycka till att se himlavalvets egna fyrverkeri!


Läs mer om perseiderna på Illustrerad Vetenskap:

https://illvet.se/universum/solsystemet/meteor/perseiderna-meteorregn-malar-himlen

eller Space

https://www.space.com/perseid-meteor-shower-2021-good-skywatching

ARKIVBILD, EWP

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter