.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


14 augusti 2021 17:55
Först jordbävning - Nu väntas stormen Grace över Haiti...

Untitled document

Knappt har den förfärliga nyheten kommit ut förrän Haitis nästa utmaning som är den tropiska stormen "Grace" nu närmar sig ön. Ännu är det en tropisk storm men risken är att den ökar i styrka och omfång. Som vanligt så handlar det om starka vindar och enorma regnmängder vilket innebär nya svåra prövningar för alla drabbade. Nedan finns en länk där man kan följa orkanens framfart.

Omkring 400 dödsfall har hittills registrerats efter skalvet och den siffran beräknas tyvärr öka...

Länk till National Hurrican Center HÄR


Tidigare: Nytt allvarligt jordskalv på Haiti!
Den karibiska Ön Haiti som delas med Dominikanska Republiken har drygt 11 år efter det svåra skalvet år 2010 på nytt fått ett skalv med magnituden 7,2. Därmed så är detta skalvet kraftigare då det förra stora uppmättes till 7,0 på Richterskalan. Ännu har bara ett fåtal döda inrapporterats men man väntar snabbt stigande dödstal när rapporterna kommer in. Man är även rädd att man kan få tsunamis eftersom flera efterskalv har registrerats.

En ö av ofattbar misär och poltisk instabilitet...
Haiti som delar samma ö som grannlandet Dominikanska Republiken har trots närheten få gemensamma saker. Medan Dominikanska Republiken har ett förhållandevis stort välmående genom t.ex. turismen så saknar Haiti nästan allt detta. Sjukdomar och korrupt politik härjar i landet och nyligen så mördades president Jovenel Moïse mitt i natten och man misstänker en statskupp. Detta innebär att räddningsarbeten och eftersök av döda och skadade blir lidande då ingen fungernde statspparat finns. Man måste därför åter förlita sig till omvärldens hjälp.

Haiti har ännu ej hämtat sig från jordbävningen 2010...
Vad värre är så har landet ännu ej repat sig efter den förra jordbävningen vilket innebär att de provisoriska bostäder som uppfördes förmodligen har kollapsat. Man tvingas åter att sova under bar himmel vilket går om det ej är regnsäsong eller liknande. Landet är ju rätt varmt i sitt klimat. Men det belyser den absurda och fruktansvärda situation befolkningen befinner sig i sedan länge...

Några länkar:

Aftonbladet - om den senaste jordbävningen HÄR

SVT om jordskalvet HÄR

Wikipedia om skalvet 2010 HÄR

Nyheten kommer att uppdateras vid behov.


 

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter