.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 41


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


10 september 2021 20:07
Tjugo år sedan "911" - Dådet som förändrade världen...

Untitled document

Det har nu gått exakt 20 år sedan det mest spektakulära terrordådet någonsin i mänsklighetens historia. Vi har alla på något sätt drabbats av följderna med skärpta  säkerhetskontroller m.m. Men värst drabbades alla de som under och efter terrordåden fått lida på ett eller annat sätt.

11 september-attackerna var en serie terroristattacker utförda mot USA den 11 september 2001. Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades; två av dem flögs in i det civila World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York, det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon och det fjärde havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania sedan passagerarna övermannade kaparna. Totalt dog 2996 människor i attackerna, inklusive de 19 kaparna.

Platsen "911 Memorial" är enorm med två stora bassänger på 70x70 meter där tvillingtornen stod. Bild 2017 - EWP.   

Vi har alla under dessa 20 år fått fler intressanta och skrämmande fakta om det inträffade och därför så tar EWP inte upp detta mer än så här. Summan av det hela är att alla blev något av förlorare. Såväl offren för dåden som många muslimer, främst i U.S.A. men även i Afghanistan, Irak , Pakistan och på många andra håll, som fått känna av hårda repressalier beroende på terrordådet. Nyligen avslutades den amerikanska truppnärvaron i Afghanistan och åter har talibanerna tagit makten där.

Balustraden med alla namnen ingraverade där man kan sätta blommor. Bild - EWP 2017 

 Man är därför rädd för att såväl IS som Al Quaida med flera terror grupper åter ska få en grogrund och utföra nya terrordåd runt om i världen och dessa har ju varit flertalet sedan 2001. Bland annat i Stockholm för en del år sedan.

Även såväl tidigare som senare så har terrordåd skakat om runt om i världen:  WTC (Bilbomb - lastbil i garaget) år 1993, Bali-bomberna 2002, Madrid bomberna på järnvägsstationen 2004 samt London i juli 2005, Paris 2015 och i Stockholm 2017  m.fl. Ett misslyckat försök inträffade också i Stockholm strax före jul 2010 men där dog terroristen själv.

President Bush d.y. lät inte följderna vänta då krig startades i såväl Afghanistan som i Irak av U.S.A.  President Barack Obama "ärvde" sedan konflikten och i maj 2011 så kunde Usama Bin Laden dödas av specialförband i ett hus 6 mil norr om Pakistans huvudstad Islamabad. Även om terrororganisationen fått sig en knäck, så fruktar många nya dåd då nya ledare och terrorgrenar utvecklats och vill fortsätta kampen mot väst som t.ex.  Al Shabab på den afrikanska kontinenten.  

Skyskrapan "One World Trade Center som ersatte de båda tvillingtornen ligger en bit bort. Byggnaden är 515 meter hög!  Bild - EWP 2017.

Nästa president som tog över konflikten var den beryktade Donald Trump som beslutade om att avveckla truppnärvaron i Afghanistan medan en liten truppnärvaro ännu finns kvar i Irak. Dock var det president Joe Biden som fick uppdraget att trupperna lämnade Afghanistan vilket ej skedde smärtfritt. Minst ett terrordåd skakade flygplatsen i Kabul under evakueringen. 5 svenska soldater dog under den svenska truppnärvaron där och den berömde reportern Nils Horner mördades i Kabul 2014 då han blev skjuten i bakhuvudet.

Idag är platsen där tvillingtornen stod en minnesplats som än idag påminner om tragedin. De båda tvillingtornen uppmätte cirka 70x70 meter och idag är det 2 stora gravar där det rinner vatten ned igenom. En balustrad löper runt hela platsen där namnen på alla omkomna finns ingraverade. Gravyren är utformad så att man kan sticka ned blommor genom bokstäverna på de dödas namn för att hedra dessa. Sålunda fungerar hela balustraden som en enorm vas som spolas med rent vatten hela tiden för att hålla blommorna så fina, så länge som möjligt.  

Utsikten är magnifik från USA:s högsta nuvarande byggnad "One World Trade Center", där man ser norrut från Lower Manhattan.
Manhattan som är ett namn från indianfolken är storleksmässigt som Visingsö i Vättern men något bredare.
Lite till höger i bild så syns en annan ikonisk skyskrapa - Empire State Building. Bild - EWP 2017 

Några länkar till ämnet i fråga

Wikipedia - Om 11 september: HÄR

Wikipedia - Usama Bin Laden: HÄR

Video om minnesplatsen 911 Memorial HÄR 

SVT - Kunskapskanalen - Programmet "11 september" (- OBS! Varning för otäcka scener / Olämplig för barn under 11 år)  HÄR

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter