.:: Just nu
Online: 19 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 september 2021 21:12
Solsken i helgen - men först höstrusk

Hösten vandrar sakta men säkert söderut och har nu nått ända ner till nordligaste Götaland, delar av Roslagen undantaget. Detta är en helt normal avancering tidsmässigt, kanske att den borde ha anlänt till större delar av det småländska höglandet, men det är små marginaler.

Ett högtryck ser ut att stabilisera vädret till helgen och i början av nästa vecka. Det ser för en gångs skull ut att bli en hel del efterlängtat solsken, trots att högtryck så här års ofta brukar betyda molndominans. Perfekt helg att vara ute i skogen, vandra, kanske ta en sista sväng med båten eller kanske höststäda i trädgården.

Men först ett höstrusk

I skrivandets stund ligger en mycket djupt lågtryck över Island med kraftiga vindar som efter ikväll kommer att leta sig ut över norska havet och snurra i flera dagar. Ur detta kommer ett par andra lågtryck att bildas och skickas med riktning mot Sverige under torsdagen och fredagen. Men då dessa ännu inte har bildas så är detaljerna något osäkra kring exakt tid och omfattning.

Men av prognosmodellerna att döma så kan det bli tal om mycket hårda vindbyar, eller möjligen stormbyar, över sydvästra Götaland under torsdag eftermiddag och kväll. Samtidigt kommer det att regna kraftigt och lokalt kan det nog komma rätt stora mängder sammanlagt, kanske uppåt 50 mm, med snöfall i nordligaste Norrland. 

Säkerligen kommer riskutfärdanden och varningar att utfärdas beträffande detta inom kort.

Sol till helgen

Under fredagen berörs främst mellersta och norra Sverige av ostadigt väder när ett mindre lågtryck passerar här, medan det börjar stabiliseras i söder. Framåt lördag och söndag är det högtryck som gäller med sol på de flesta håll i landet, kanske förutom allra längst i norr där någon snöby kan hänga kvar. Temperaturerna hamnar i helgen på drygt 15 grader i södra Sverige, kring 12-13 i de mellersta delarna och 5-10 längst i norr.


Länk till SMHI:s årstidskarta: https://www.smhi.se/vader/observationer/arstidskarta/

Arkivbild EWP.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter