.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


18 oktober 2021 13:45
Nya snöoväder på ingång - första snön i Svealand -Uppdaterat

Untitled document

Efter den varma inledningen på oktober så har nu kyligare luft etablerat sig den senaste veckan och den meteorologiska vintern har anlänt. Vintervädret fortsätter denna vecka, särskilt för landets norra delar medan det blir mycket milt längre söderut och en hel del regn.

Meteorologisk vinter

Just nu råder tre årstider samtidigt i landet. Det inträffar nästintill varje år vid den här tiden när delar av den sista sommaren hänger kvar allra längst i söder och vintern börjar smyga sig på norrifrån.

Det är faktiskt fortfarande sommar längs yttersta kanten av Skånes väst- och sydkust, annars är det höst som gäller förutom i delar av Lapplandsfjällen samt i trakterna av Gällivare där vintern anlänt.

För landets norra delar kommer vintern att breda ut sig den här veckan, medan det längre söderut kommer vara oförändrat när vi var mycket mild luft som ska strömma upp.

Snöoväder i norr - första snön i Svealand

Natt mot tisdag rör sig ett nytt nederbördsområde med regn in mot västkusten på väg vidare norrut. I kalluften är det inte helt omöjligt att det under morgontimmarna övergår i snöfall i ett område över mellersta Värmland, södra Dalarna och neråt nordvästra Västmanland, dock väntas inga mängder upp till varningsklassnivå i detta område. Lokalt kan det ändå hinna bli vitt på marken och man får nog köra försiktigt om man har sommardäck.

Snövarningar ligger däremot ute för delar av Jämtlands län, Västernorrlands län och Västerbottens län där snöfallet under tisdagen hinner att ge mellan 5-10 cm innan det övergår i regn mot kvällen. För mildare luft trycker på söderifrån så i bakkanten av nederbördsområdet kommer det att regna. Men eftersom natten till tisdagen blir kall så hinner nog mycket att lägga sig en bit in på tisdagen och vi förväntar oss snöhalka och moddiga vägar.

Snöoväder och kallt i norr - milt i söder

Snöfallet fortsätter norrut under onsdagen och utvecklas till ett nytt snöoväder över norra Norrland med hårda vindar, ymnigt snöande och åtskilliga minusgrader. Räkna med snödrev och riktigt besvärliga väderförhållanden i detta område. Det kan säkerligen komma ett par decimeter nysnö bara under onsdagsdygnet.

Längre söderut strömmar mild luft upp och det blir allmänt mellan 12 och 17 grader i södra Sverige under onsdagen. Till detta en hel del regn som lokalt skulle kunna ge större regnmängder i ett stråk genom Götaland.

Till torsdagen ser det ut att fortsätta snöa i norra Norrland även om vindarna förmodligen kommer avta. Eftersom lågtrycket nu ligger strax nordost om Sverige blir det ett kraftigt nedsvep av kalla nordvindar då vindarna runt ett lågtryck alltid blåser moturs på norra halvklotet. Fortfarande blåsigt med höga temperaturer i sydost.

Natten mot fredagen avancerar kalluften ytterligare söderut och det kan nu bli tal om snö i nederbörden i södra Sverige. Exakt utveckling på detta och hur mycket snö det kan komma får vi återkomma till lite längre fram.

Helgen ser ut att bli kall och hyfsat solig medan attacker med mildluft och regn ser ut att komma in igen i början av nästa vecka.

Åska i nederbörden allra längst ned i söder?

Det finns dessutom indikationer på att det möjligen kan förekomma åska i regnet samtidigt som det blir hårda vindbyar. Främst så berörs då mellersta Halland samt Skåne och möjligen även sydvästligaste delen av Kronobergs Län. Från senare delen av onsdagen och framledes in till torsdag eftermiddag eller kväll kan dessa områden kanske få några åskknallar. EWP återkommer i ämnet.

 

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter