.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


25 oktober 2021 21:20
Nu byter SMHI ut sina varningssymboler! - Uppdaterat:

Untitled document

Nu har SMHI släppt det nya varningssystemet där du hittar alla förklaringar HÄR

Tidigare:
Den stora svenska vädertjänsten SMHI lämnar nu det gamla varningssystemet med "Klass 1,2 och 3" bakom sig. Likt DMI, Dansk Meterologisk Institut med flera andra väderinstitut så sjösattes systemet med vädervarningar för många år sedan. Nu försvinner detta på SMHI i såväl deras appar som på hemsidan. Istället införs så kallat "Konsekvensbaserade varningar" i alla deras system.

<<< Nya konsekvensbaserade varningar där det gamla varningssystemet skrotas.
Bilden tillhör SMHI.


5 cm snö i Skåne är ej samma som 5 cm snö i Norrlands inland i november.

Skillnaden kan förklaras på följande vis: Ett så kallat "tidigt snöfall" innebär att om det kommer snö i oktober i Norrland eller i november i Skåne, så möter ovana trafikanter detta och det blir problem med halka.I Norrland är man mer van vid detta och kan hantera detta på ett annat vis än i Skåne. Därför så utrustas SMHI med nya verktyg där detta kan beskrivas mer i de aktuella varningarna. Man tittar därmed djupare på de regionala och lokala konsekvenserna som t.ex. ett snöfall kan innebära.
Mer om detta kan du läsa på SMHI:s sida HÄR.

EWP behåller sitt system tillsvidare...

Det kommer garanterat bli en uppföljning av hur allmänheten kommer att ta emot detta systemet som skiljer sig rätt mycket från de gamla varningssystemet.

EWP har en komplettering vid svårare väderhändelser med något som påminner om det nya tankesättet. Detta har nyttjats i de kompletterande handritade kartor som varit på prov i sommar.
Dessa har lite i detalj gjort en liknande projicering av konsekvensrelaterade väderhändelser som t.ex. vid de massiva regnen i Gävle och på andra håll i sommar.

Ett systemskifte nu på EWP är dels nonsens och en "efterapning" vilket inte EWP står bakom och har intresse av. Istället så bygger EWP vidare på ett väl inarbetat varningssystem som väl kompletteras med kartor som HÄR. Systemet EWP har en påminnande struktur där som det SMHI inför nu.

Till detta har EWP även en kompletterande text som detaljbeskriver ett snarlikt "konsekvens-tänk" som SMHI sjösätter tisdag 26 oktober 2021. Därmed återstår det att se hur detta emottas av allmänheten framöver...

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter