.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


29 oktober 2021 11:26
Nu återgår vi till normaltid! - Uppdaterat!

Untitled document

Omfattande norrsken över hela Sverige!
Passa på att observera himlen där det är klart väder natten mot söndag! Orsaken är att solen har haft ett utbrott (en solar flare) som varit riktad mot jorden. Detta kan innebära ett rejält himlafyrverkeri natten mot söndag och detta kommer ju lägligt med tanke på att vi får tillbaka en timme extra. Men det kräver förstås att att himlen är klar. Dock så är det en hel del fukt i atmosfären vilket skapar besvärliga dimmoln. Dessa skymmer ju då sikten i förekommande fall. Längre norrut finns även moln med nederbörd som på så vis snuvar många på denna konfekten.

Avbrott i el och telekommunikationerna...
En mindre trevlig effekt är att utbrottet kan ge problem med störningar i el, tele, data och övriga kommunikationer. Möjligen kan strömavbrott förekomma samt störningar i radio, TV och datatrafik beroende på utbrottet från solen. Länk till Space Weather Live HÄR


Tidigare:
Nu så går vi in i den riktigt mörka årstiden medan höstlöven faller i stora delar av landet. Längst uppe i norr har vintern kommit och det har kommit rejält med snö som i t.ex. Granliden som har nära en halv meter snö. Granliden ligger i Norrbotten men nu sjunker snötäcket ihop då det är plusgrader i hela landet. Annars är det höst eller hösttemperaturer och faktiskt även ännu sommar i delar av södra Sverige, främst i kustbanden.

 

Vi har nästan avverkat hela oktober månad och går inom några dagar in i november. Det stundar bland annat Halloween, Alla helgons dag och höstlov. Men närmast i kalendern är det övergång till normaltid - då vi ställer om klockorna. Nu har pandemin släppt en hel del och det har blivit roligare att leva igen då vi får träffas och gå ut och roa oss! Men försiktighet måste iakttas då det kan komma nya bakslag i corona.

 > Normaltid 

Natten mot söndag 31 oktober så är det dags att ställa tillbaka våra klockor till "vintertid" vilken egentligen benämns normaltid, vilket är den korrekta benämningen.

Förbluffande många har trots alla år av sommartid (sedan år 1980) svårt att lära sig hur man går tillväga för att ställa om klockorna till normaltid. Men den enkla tumregeln är följande: "När vintern närmar sig så ställer man tillbaka trädgårdsmöblerna i förrådet. - Då ställer man tillbaka timvisaren på klockan med en timma!"

Vi vinner alltså tillbaka den timmen vi förlorade vid övergången till sommartid och vi får nu en timmes extra sovmorgon.

Kanske en av de sista gångerna enligt ett EU-direktiv?

Man kan lite skämtsamt säga att klockan klämtar för det här med att ställa om klockorna. För ett brett EU-direktiv är ute på remiss att kanske helt skrota tidsomställningen. Enkäter har gått ut till vissa berörda och en övervägande majoritet av svenskarna vill behålla sommartiden året runt. Men än är ej sista ordet sagt men förslaget är långt skridet och ett beslut kommer inom en snar framtid. Fram tills dess så fortsätter det gamla att gälla. Detta innebär t.ex. att vi åter går över till sommartid söndagen den 27 mars 2022. Planerna att skrota systemet har funnits med en tid men beroende på coronapandemin har detta fortsatt att skjutas på framtiden som det verkar för ögonblicket.

 > Halloween och Alla Helgons Dag

Halloween infaller, som alltid, den 31 oktober och är i år på en söndag men många firar nog detta redan under lördagen. Handeln har åter fyllt hyllorna med saker som hör Halloween till, såsom masker och utprydnader av alla dess slag samt pumpor. Traditionen att fira Halloween har blivit mer och mer populärt i Sverige. Den slog igenom under andra hälften av 1990-talet och härstammar från främst Irland men även Skottland. 

Pumpan som är en populär dekoration har ersatt äldre tiders betlykta där man skar ut "gubbar" i sockerbetor och satte ljus i på liknande vis. Pumpor är idag också ett allt populärare livsmedel och speciella matpumpor odlas för sakens skull. Det var invandrarna som tog med sig många recept på pumpa. Den vegetariska trenden växer sig allt starkare för vart år och pumpasoppa och allehanda andra maträtter på pumpa vinner allt större terräng i Sverige. Pumporna är närmast släkt med aubergine och squash i växtriket.

Alla Helgons Dag infaller i år lördagen den 6 november vilket därmed sammanfaller med Gustav Adolfsdagen (Gustav den II Adolf) som firas med en speciell bakelse. Alla helgons dag är dagen då vi sedan länge har som tradition att besöka kyrkogården för att hedra våra avlidna genom att tända ljus och sätta kransar. Lite förrvirrande så benämns 1 november alltid som "Allhelgonadagen" i kalendern.

I år är det fritt fram igen för "Bus eller godis"!

Till stor glädje för de flesta så kan barnen åter klä ut sig och tigga godis vilket kommit med Halloweenfirandet från U.S.A.
Men det är viktigt att hålla god hygien likväl och tvätta händerna ofta eller sprita dessa när detta ej går.

 > Höstlovet börjar och det ser ut att bli milt i söder och kallare i norr!

Vecka 44 (från måndag 25 oktober) infaller höstlovet och det ser ut att fortsättningsvis dra in nederbördsområden över landet. I norr ser det ut att bli vintrigt med flera minusgrader.

Längre söderut är det inledningsvis milt för årstiden och det har närmast varit sommarlika temperaturer på mellan 13-15 grader vilket är mycket varmt för att vara i slutet av oktober. Så var det även år 2020.

Men vid uppklarning är risken för minusgrader stor och man ska ta in frostkänsliga blommor. Det är även dags att lägga på vinterdäcken och kolla så att man är beredd när kylan slår till på allvar. I Norrland så är detta redan rutin sedan minst några veckor tillbaka.

Höstlov, läslov, skurlov, potatislov...

Kärt barn har många namn och som ett uppskattat brejk mitt emellan sommar och vinter så finns detta lovet som är höstens motsvarighet till sportlovet. Namnet på detta höstlovet har varierat genom tiderna men idag så kallas detta kort och gott för höstlov eller numera för "läslov". Oavsett vilket så ger lovet ett litet avbrott i vardagen och många familjer åker normalt iväg på en resa, kanske till solen för att "krama ur det sista" på sommaren. Nu har restriktionerna släppt men tyvärr så finns tecken på att pandemin tenderar att öka igen ute i världen, så kan man istället "hemestra (stanna i Sverige), på lovet så är detta nog att föredra.

Några länkar...

Om Halloween HÄR

Om alla helgons dag HÄR

Om Gustav Adolfdagen HÄR

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (3):
Fler nyheter