.:: Just nu
Online: 89 | Inloggade: 50


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 november 2021 17:28
Kortnytt - November är en särdeles trist och grå månad

Untitled document

<<< Bilden: - Blött surt och regnigt är vädret som präglar stora delar av Sverige nu i november. (Arkivbild - EWP)

Vi har nu avverkat styvt halva november och nära nog alla tycker nog att denna månaden ligger i botten av alla de tolv i almanackan. Orsaken är att den är så mörk och grå vilket givetvis beror på den snabbt avtagande dagslängden samt vädertypen som bidrar ovanpå detta.

Lågtrycken är många så här års många till antalet och när högtrycken befinner sig över oss i november så står solen så lågt att den ej förmår att värma upp marken. Följden blir dis, dimma och ett jämngrått molntäcke som förstärker det nästan kompakta mörkret och den rådande halvdagern för oss uppe i det nordliga hörnet av världen.

En liten kul och udda jämförelse är att vrida klockan tillbaka exakt 6 månader till datumet och då hamnar man i maj månad istället där förhållanden är de rakt motsatta med ökande dagslängd och oftast strålande sol som står högt på himlen. Vi får ge oss till tåls till tisdag den 21 december då vi har vintersolståndet och vi därefter åter går mot ljusare tider...

Sommaren ville inte släppa greppet i sydvästligaste Sverige!

Normalt sett så ska hösten ha anlänt till HELA Sverige så här års men icke sa nicke för år 2021. Ännu så rådde det i princip meterologisk "sommar" i Malmö, Helsingborg och delar av Göteborg fram tills nyligen. Orsaken är att dessa orter ligger bredvid vattnet som ännu är varmt och höjer temperaturen. Men nyligen har dock hösten infallit även på dessa orterna. För att det ska vara "meterologisk höst" så krävs att dygnsmedeltemperaturen ligger UNDER 10 grader 5 dygn i sträck. Därav så höll sommaren i som längst här. Längre norrut så råder höst och längre norrut ren vinter eller vintertemperaturer. Se även aktuell årstidskarta HÄR


Vinterlandskap - Arkivbild - EWP.

Vintern börjar dock sakta att krypa söderut!

Om man studerar prognosmodellerna så verkar det dock som att kylan och vintern gör sina första mer allvarliga försök att gå söderut och givetvis med början i norr. Redan från veckoslutet (V 46)så verkar den kallare vädertypen med frost och senare delvis minusgrader nå ned till stora delar av Svealand och även ned över sydsvenska höglandet.

Senare mot mitten och slutet av vecka 47 så når den kallare vädertypen även sydligaste Sverige inklusive Skåne. Men här blir det av naturliga skäl som mildast. Den kallare vädertypen verkar av allt döma att kunna stå sig under minst 10 dagar men saker och ting kan ändras och den mildare vädertypen kan återta herraväldet. Dessförinnan ska flera nederbördsområde passera mot nordost vilket kan skapa lokalt svår halka i mellersta och norra Sverige.

Principen hur en tromb eller tornado uppstår. - Bilden tillhör DMI Dansk Meterologisk Institut.

Danskt par har troligtvis drabbats av en tornado...

Ett danskt par utanför Vordingborg på södra Själland råkade med all sannolikhet ut för en kraftig tromb, mindre tornado som skapade en del förödelse. Vid den tidpunkten förkom en del åska över det aktuella området och emellanåt kan åskvädren orsaka denna typen av våldsamma väderfenomen. Tack och lov blev ingen skadad men tromben orsakade en del materiell förödelse. Tak skadades, en husvagn vältes och rullade iväg. Dessutom så knäcktes träd och delar av träd. Läs mer på DMI:s egna webbsida HÄR 

                        

 Pandemin är tyvärr inte över...

Vi alla är så utleda på denna förbaskade pandemin men tyvärr så verkar covid-19 definitivt ej färdig med oss. Orsaken är att smittan på nytt ökar ute i vår omedelbara närhet. Norge, Danmark Tyskland, Holland, Belgien och Tjeckien är några av de länder där smittan åter ökar.

Vi har ju under halvannan månad kunnat glädjas över att vi åter kan gå på evenemang som idrott, teater, bio och på restauranger medmera. Livet har nära nog återvänt till "det normala" vilket känns väldigt bra förstås. Nu så återinförs dock en del restriktioner men i en annorlunda form där nu "covid-pass" där man ska kunna intyga att man är vaccinerad ska kunna visas upp när man går på evenemang där man är 100 personer eller fler INOMHUS.

I t.ex. Danmark så måste man visa upp covidpass vid typ restaurangbesök och liknande. Det hela är avhängigt på hur det hela utvecklas och man har nu startat upp vaccinering med en tredje spruta för äldre och utsatta grupper. Läs mer om de nya restriktionerna på Aftonbladet HÄR

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter