.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


30 november 2021 18:02
SNÖOVÄDER ÖVER SYDSVERIGE - UPPDATERAT 3

Untitled document

Totalstopp på E6 vid Kungsbacka under natten!
Under natten har det varit närmast kaotiskt utmed E6:an vid Kungsbacka beroende på snöovädret som även utvecklats på en nordligare bana än vad som först var tänkt. Det har börjat att ordna upp sig men fortsatta bekymmer lär kvarstå under torsdagen.

Elbilarna har laddat ur!
Ett nytt problem är alla elbilar som finns ute på vägarna numera och rapporter om flera urladdade elbilar har rapporterats in. Batterierna är sämre i kyla och att sitta i en utkyld bil kan bli en mardröm. Äger man en elbil och EJ hybrid så ska man definitivt stanna hemma!

EWP uppmanar till fortsatt försiktighet!
Man bör fortsatt överväga om man ska bege sig ut några längre sträckor. Men efterhand så förskjuts hela området allt mer österut. Mot kvällen så drar det hela bort med en uppklarning på detta och det blir kallare.

Åska i snöovädret!
Åska förekom över östra Småland under onsdag kväll men det var blott några sporadiska knallar. EWP kollade prognosmodellerna inför det väntade snöovädret och inga tecken på åska indikerades där. Fredagen innebär en paus i snöandet men mot veckoslutet kan det vara dags igen men i en lindrigare omfattning.

Följ oss på EWP!
Vi uppdaterar fortlöpande i mån av tid för läget är mycket besvärligt och tillika anmärkningsvärt med denna typen av väder så här tidigt på vintersäsongen!


Pågående strömavbrott i nordöstra Skåne!
På flera håll så rapporteras det även in strömavbrott och främst i nordöstra Skåne. I trakterna kring östra Göinge och Knislinge saknar abonnenter el. Även på andra platser kan det finnas hushåll som är strömlösa. Orsaken är vinden samt tung blötsnö som knäcker träd och faller emot kraftledningar.  Mer detaljer i Kristianstadsbladet HÄR

 


Ett omfattande snöoväder har sedan tidiga förmiddagen dragit in över främst Skåne, Halland, Blekinge och stora delar av Småland.Men även delar av västra Götaland och även delar av Östergötland, södra delen påverkas. Detat har lett till flertalet avåkningar samt att fordon fastnat i snömodden. På Europaväg 6 (E6) har flertalet långtradare och andra ekipage fastnat i backarna upp för Hallandsås. Och strax norr om Ängelholm har ett hästekipage vält, även detta på E6.

Inställda bussar och tåg = besvärligt ute på vägarna...
På många håll så tvingas lokaltrafikbolag att ställa in turer av såväl tåg som bussar. De turer om går är försenade i olika grad och detta kommer att fortsätta ett bra tag till. Temperaturer kring nollan gör det extra halt och moddigt. Därtil så blåser det rejält vilket innebär snödrev ut på vägarna. Nyss avplogade vägsavsnitt kan snabbt yra igen av nya snödrev på särskilt utsatta ställen där det är stora områden med öppen oskyddad terräng.

 

Förlängda varningar och mer snö samt regninslag med återfrysning!
Läget är bekymmersamt och stökigt och dessutom så kan nederbörden TILLFÄLLIGT slå över i regn, främst i södra Skåne samt utmed Blekinges kustlandskap. Men mot kvällen och natten så faller temperaturerna igen och det innebär att nederbörden återgår till rent snöfall och återfrysning. Varningarna är förlängda till klockan 10:00 beroende på detta.

Följ oss på EWP!
Vi uppdaterar fortlöpande i mån av tid för läget är mycket besvärligt och tillika anmärkningsvärt med denna typen av väder så här tidigt på vintersäsongen!Trafiken har det svårt i snömodden - Länstrafikbuss i snöovädret onsdag 1 december 2021 - Bild EWP.se


Tidigare:

DAGS FÖR NÄSTA SNÖOVÄDER ÖVER SÖDRA SVERIGE!
Under natten mot tisdag 30/11 så drog ett omfattande snöväder in och gav stora bekymmer i trafiken med flertalet avåkningar på många håll. Nu är det dags för nästa snöväder som kan bli riktigt omfattande. Därför har vi såväl Varning Nivå 2 samt Varning Nivå 1 ute.

Nivå 2 innebär att det kan bli mycket stora bekymmer för allmänheten och att man ska överväga om man ska bege sig ut i trafiken eller överhuvud taget. Snö i kombination med vindbyar innebär snödrev och drivbildning på flertalet vägar som kan bli ofarbara. Även risk för strömlöshet då träd kan falla på elledningar. Mot kusten kan mildare väder innebära tung blötsnö som även denna kan ge strömlöshet. Man bör även tänka på att mobilnätet kan gå ned snabbt. Trafikläget kommer att bli kaotiskt med risk för flertalet avåkningar.

Södra Hallands Län, större delen av Kronobergs Län, Kalmar Län inklusive norra Öland, hela Blekinge Län samt större delen av Skåne Län berörs av Nivå 2 varningen.

Nivå 1 innebär även detta bekymmer  men i lindrigare omfattning och behöver man ej bege sig ut så är det bäst att avstå. i båda fallen så ska man se till att ha varma kläder och varm dryck om man MÅSTE bege sig ut.

Södra delen av Västra Götalands Län, hela Jönköpings Län, delar av Kalmar Län inklusive norra Öland, södra Gotland, samt södra Skåne berörs av Nivå 1 varningen.

En situationskarta över varningsläget för onsdag och torsdag nedan:

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter