.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


19 februari 2022 21:55
RISKUTFÄRDANDE: Nytt oväder på måndag!

Ovädren avlöser varandra och nästa vecka ser ut att inledas med ytterligare ett rejält busväder - något som vi nu går ut med ett Riskutfärdande för och som senare sannolikt kommer att bytas ut mot både nivå 1- och 2-varningar.

Vad händer? Ett lågtryck kommer under måndagen att röra sig i en ostlig riktning och passera i en linje över norra Götaland och östra Svealand. Lågtrycket, med lufttryck neråt under 970 hPa, kommer in mot västkusten redan tidig natt mot måndag och ligger med sitt centrum någonstans över Östergötland på måndag eftermiddag och lämnar östra Svealand under måndagskvällen. Kring detta lågtryck blåsigt med kraftig nederbörd, både som regn och snö. 

Det blir regn längst i söder, snöblandat regn och blötsnö lite längre norrut i Götaland och snöfall i större delen av Svealand. 

Det väntas mycket hårda vindbyar, 19-24 m/s, i stora delar av Götaland samt väster och norr om själva lågtrycket upp över Svealand. På delar av södra Östersjön även stormbyar.

Mest besvärligast ser ut att bli i just Svealand under måndagsdygnet med stora mängder snö, lokalt 20-30 cm - i kombination med de här mycket kraftiga vindbyarna. Räkna med stora trafikproblem och även störningar i viktiga samhällsfunktioner samt även nedfallna träd.

Banan för själva lågtrycket kan fortfarande justeras och så även utvecklingen - så följ prognoserna noga!

Vi kommer att lägga varningar under söndagsdygnet. Håll utkik!

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter