.:: Just nu
Online: 3 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 februari 2022 10:32
Flera stormlågtryck! - Nu drar nästa in! - Uppdaterat 5

Untitled document

Uppdaterat 23/2 Kl. 07.05:

SNÖVARNINGEN ÄR HÄVD!

Snöområdet har dragit vidare och varningen över västra Götaland har därmed hävts.


Uppdaterat 22/2 Kl. 18.40:

NYTT SNÖOVÄDER BERÖR VÄSTRA GÖTALANDS LÄN!

Ovädren är nu så tätt frekventa att EWP i princip nästan förlänger befintliga varningar liksom denna artikeln, som nu får sin 4:e uppdatering vilket nästan utgör lite av ett rekord, Orsaken är ett nytt snöoväder som tagit sig in kring Göteborg och Bohuslän och kan ge ytterligare stora mängder nysnö!
Sannolikt så kan man beräkna runt 10-15 cm. Men då temperaturerna ligger runt eller över noll grader så blir det mestadels moddigt och slaskigt vilket ger trafikproblem. Allmänheten varnas!

Se även varningar HÄR


Uppdaterat 22/2 Kl. 06.30:

SE UPP FÖR MORGONHALKAN!
Under morgonen och förmiddagen kommer det vara halt över i princip hela södra Sverige och även längre norrut beroende på fortsatt snöande på flera håll men som nu upphör. Men även på att våta vägbanor som nu frusit på. Ta det därför lugnt i trafiken.

Nya oväder står på kö i väster...
Tyvärr så står nya lågtryck på kö och observanta besökare här på EWP har noterat ett kraftigt åskband nära Färöarna. Detta är kopplat till ännu ett djupt lågtryck över Island och detta närmar sig. Som om detta ej var nog så kommer mer nederbörd in över södra och mellersta Sverige redan tisdag kväll och natt mot onsdag.

Den meterologiska våren har anlänt i söder!
Märkligt nog så råder det nu meterologisk "vår" i en linje från Göteborg och bort emot Västervik, undantaget sydsvenska häglandet. Alla håller nog ej med om att det är "vår" utom möjligen kustbor på västkusten och ostkusten samt skåningarna...

 


Tidigare:
Uppdaterat 21/2 Kl. 12:25:

 

Lokaltrafiken ställer in turer i stora delar av mellersta Sverige!

Läget är synnerligen besvärligt beroende på ovädret "Franklin". I Örebro och Stockholm så ställs busstrafiken in helt eller delvis då gatunätet och vägnätet är ofarbart på flera håll. Kolla vad som gäller för just din Kommun och lokaltrafiken där!

 


Tidigare:

Uppdaterat 20/2 Kl. 19.50: På nytt föreligger en varningt Nivå 2 för stormbyar, främst för sydvästra och södra Skåne. För södra Hallands kustland samt nordvästra Skåne ligger en Varning Nivå 1 för mycket hårda vindbyar där möjligen några enstaka kan vara av stormstyrka! Allmänheten varnas för fallande träd, kringflygande föremål samt risk för störningar i infrastrukturen.

Större regnmängder ger stora flöden i västkuståarna!

Tyvärr så väntas större mängder av regn vilket bokstavligen späder på bekymren i främst västra och sydvästra Sverige. Det betyder ökadevattenmassor i t.ex. den redan hårt ansträngda Mölndalsån liksom i många andra västkuståar med redan höga flöden. Möljligen beräknas upp emot 40 mm regn det närmsta dygnet.


Tidigare:

OBS! Flera nya varningar finns utlagda - Läs mera om detta längre ned! Nyss lade vår medarbetare Simon Enström ut ett Riskutfärdande och detta är nu uppgraderat till regelrätta varningar.

Bakgrund:
Jetströmmarna denna vinter är mycket starka vilket beror på mycket aktiviteter i atmosfären. Senast så fick vi känna på "Nora" som  i England hette "Eunice" helt nyligen.
Detta oväder skapade stor oreda och minst 16 människor i omkom runt om i Storbritannien och i västra Europa i totalt sex länder . I London så skadades O2-arenan som är en stor mässhall och som delvis är uppbyggd av en väderbeständig (?) tältduk.
Den står pall för normala oväder men inte av denna digniteten så stora stycken av tälttaket slets bort. Slets bort gjorde även ett otal tak och delar av hus vilket orsakade många dödsfall, personskador och svåra skador på egendom. Dessa kommer att kosta miljarder kronor att reparera.

Länk till SVT när ovädret drog in över England HÄR


Mässanläggningen O2-Arena i London skadades av ovädret. Bilden tillhör METRO - Länk HÄR


Nya oväder på tur...
Dessvärre så är lågtryckstrafiken näst intill extrem då nya mäktiga stormlågtryck utvecklas och står på tur. Värst kommer åter Storbritannien och i västra Europa råka ut så det är allt annat än ett lugnt läge.
Det nya ovädret som ännu är namnsatt till "Franklin" av Metoffice vilket är motsvarigheten till SMHI i England. Därför så ligger flera regn och vindvarningar ute för de brittiska öarna.

Länk till Metoffice HÄR

Mer väderkaos över Sverige...
"Nora" blev lindrigare jämfört med "Malik" tidigare men nya oväder varav nästa som heter "Franklin" står på tur. Ännu så har inget nordiskt namn getts åt detta. Följden blir åter blåst, regn och stora snömängder. Från norr till söder så gäller följande med början söndag 20/2:

20/2  - Norra delen av Östergötlands Län, Örebro län, Dalarnas län, norra Västra Götalands län, Värmlands län så gäller en GUL varning Nivå 1 för kraftigt snöfall från sen eftermiddag - tidig kväll. Upp emot 25 cm nysnö kan falla lokalt. Till detta regninslag samt hårda vindbyar.

21/2 - Nordligaste delen av Södermanlands län, Örebro län, Västmanlands län, Stockholms län, Uppsala län så gäller en ORANGE varning Nivå 2 för kraftigt snöfall från måndag morgon och förmiddag. Upp emot 30 cm nysnö, lokalt mer kan komma att falla.
Lokalt kan regninslag förekomma och på detta blir det rejält blåsigt! Fortsatt så berörs Norra delen av Östergötlands Län, Örebro län, Dalarnas län, norra Västra Götalands län, Värmlands län av snö i kombination med hårda vindbyar. En GUL varning Nivå 1 är fortsatt utfärdad där.

22/2 - Fortsatt ORANGE varning Nivå 2 inom Nordligaste delen av Södermanlands län, Örebro län, Västmanlands län, Stockholms län, Uppsala län medymnigt snöfall i kombination med hårda vindbyar.
Norr därom i Örebro län, norra Västmanlands län, nordligaste Uppsala län, sydligaste Dalarnas län, Gävleborgs Län av en GUL varning Nivå 1 för kraftigt snöfall. Sammantaget så bedarrar ovädret under tisdag morgon och förmiddag 22/2.

Rent allmänt blåsigt och småstökigt och stora nederbördsmängder!
Det blir fortsatt nederbördsrikt och blåsigt vilket nu skapat blöta och översvämmade marker. I sin tur så är det höga flöden i många vattendrag, främst i sydvästra Sverige vilket ger bekymmer på flera håll.

EWP håller kollen!
I mån av tid och möjlighet så uppdaterar EWP väderläget.
Se även alla varningarna HÄR

 

Skribent: S. Johansson & EWP-Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter