.:: Just nu
Online: 6 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


15 mars 2022 13:56
NU ÖKAR GRÄSBRANDRISKEN!

Untitled document

Ett säkert "vårtecken" är att det gamla fjorårsgäset tittar fram igen när snön smälter bort undan för undan. Redan sedan mitten - slutet av februari så har risken för gräsbränder varit stor i såväl Skåne som stora delar av Götaland. Så är det fortfarande och även delar av Svealand och Gotland berörs av detta för ögonblicket. Sucessivt så ökar risken för gräsbränder allt längre norrut när den allt starkare solen vinner mer kraft och en ökad längd av dygnets ljusa timmar. Något vi alla nog längtar efter!

Var försiktig när du eldar skräp!
Gräsbränder uppstår ofta när vinden får fatt i en brasa av gammalt skräp, som ris, pinnar och kanske de gamla julgranarna som eldas upp när man städat upp på sin tomt. Ett förfluget sjok av gnistor och en flisa, kanske en kartongbit far iväg och antänder gräset. Sedan så går det mycket snabbt när vindbyar tar tag och sprider branden blixtsnabbt! Man ska därför ALDRIG elda när det blåser vilket tyvärr ofta är förekommande på våren när luftmassor kämpar om herraväldet. Se därför till att elda med förstånd och ha släckredsakap tillhands om olyckan skulle vara framme! Tänk även på att det kan förekomma lokala eldningsförbud!

Vi närmar oss vårdagjämningen och sommartid men det är ännu långt till påsk!
Den mörka årstiden är i princip över för denna gången och de ljusa timmarna på dygnet ökar för var dag och med denna följer värmen. Redan har nog en del av oss kunnat ta den första fikan ute och i lä från vinden men i solen så har det varit riktigt behagligt! Inom kort så infaller vårdagjämningen vilket i år är söndag 20/3. Påföljande söndag 27/3 så går vi över till sommartid. Men påsken dröjer ännu en tid. Allt detta återkommer vi till inom kort här på EWP...

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter