.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 mars 2022 11:28
SAHARASAND PÅ VÄG MOT SVERIGE!

Untitled document

Med jämna mellanrum så sker ett annorlunda nedfall från atmosfären än bara regn hagel, snö och föroreningar orsakat av naturen eller människan. Emellanåt så sker mer specifika nedfall och så är det i detta fallet då stora mängder grus och sandstoft virvlats upp i atmosfären från Sahara.

<<< Bilden: - Sandpartiklar vid nedfall efter regn från Sahara. (Arkivbild)

Denna öknen är nog den mest kända av alla öknar och täcker i stort sett hela norra delen av den afrikanska kontinenten. Saharaöknen är också den största av alla öknar med sina 860000 kvadratkilometer. Där finns enorma mängder av den röda ökensanden vars korn stöts och nöts av vindarna när dessa gnider mot varandra.

Normalt sett så ligger sanden kvar på sin plats men med jämna mellanrum så hemsöks även Saharaöknen av oväder som i detta fallet av stormen "Celia". Detta innebär att sandstoft förts upp högt i atmosfären vilket består av mycket små flyktiga sandkorn.

En  sådan "plym" av sandstoft rör sig nu upp mot Brittiska öarna och Skandinavien. Denna är kopplad till ett regnområde vilket innebär att vi sannolikt kommer att få ta del av detta. Särskilt på motorfordon, bilar så kommer ett tunt stoftlager att kunna märkas. För att skona bilen så bör man uppsöka en borstlös biltvätt för att få bort detta damm, som annars kan skada bilens lack.

Dock så kommer dammet hit i ett ganska utspätt skick men om man har lite "tur" så kan man få uppleva hur himlen färgats rosa av sandstoftet.

Några länkar:

TV4 - HÄR

EarthSky HÄR

Om Saharaöknen på Wikipedia HÄR

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (4):
Fler nyheter