.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


19 mars 2022 08:31
Vårdagjämning och fullt högtryck i söder!

Untitled document

Nu så byter vi ut mörkret och kylan för den ljusa och varma årstiden istället! Söndag 20 mars är det vårdagjämning vilket betyder att dag och natt är lika långa oavsett var man befinner sig på jorden. Hos oss infaller vårdagjämningen exakt Kl. 16:32 på eftermiddagen.

För oss i höga nord så kan vi nu se fram emot de långa ljusa kvällarna och korta ljusa nätterna. Vi längtar också på allvar efter värmens återkomst som följer med solens allt högre bana på himlen framöver.

Sommarsolståndet infaller tisdag 21 juni och fredagen den 23 september infaller höstdagjämningen.

Omställning till sommartid påföljande veckoslut men påsken dröjer...
Nu händer mycket den kommande tiden och natten till den 27 mars så ställer vi om klockorna till sommartid från normaltid. Detta återkommer vi till! Men påsken dröjer och detta beror på att att fullmånen måste infalla EFTER vårdagjämningen. Därifrån så infaller påsken FÖRSTA söndagen vid/ efter fullmåne efter vårdagjämningen. I år infaller påskveckan sålunda sent vilket är vecka 15 och långfredagen den 15/4. Så du kan hålla devisen "15-15" i minnet för där ligger påsken i mitten av april!

Ett mäktigt högtryck över mellersta och södra Sverige!
I norra Sverige rådet ett besvärligt väderläge i norra och södra Lapplandsfjällen i skrivande stund. Det råder full storm och ymnigt snöfall vilket innebär att all vistelse där avrådes helt. I samband med detta uppges ett ett amerikanskt flygplan av typen "Osprey" ha störtat i de norska fjällmassiven och stormen kan ej uteslutas som bidragande orsak. En stor militärövning, där även Sverige ingår pågår just nu i Norge. Länk till Wikipedia om Osprey flygplanet HÄR

Däremot så är det det omvända längre söderut där ett mäktigt högtryck på nytt parkerat. Redan nu har ett rekord i soltimmar slagits på många håll och detta rekord kommer sannolikt att "putsas" rejält ytterligare. I sammanhanget är lufttrycket rekordhögt och kan möjligen nå 1050 hektopascal (hPa)vilket är ett rekord i högt lufttryck! Då vintern varit regnig i februari i stora delar av södra Sverige är solen välkommen. Nätterna lär dock bli klara och kalla även framledes.

Hög brandrisk i fjoråsgräset!
Vi vill påminna om den stora brandrisken i torrt fjorårsgräs i stora delar av landet! Vilket är något att tänka på vid eldning av skräp där detta är tillåtet!

Snart närmar vi oss även åsksäsongen!
Många här längtar ju även till att åsksäsongen ska börja medan många fasar inför denna. Oavsett vilket så finns EWP startberedda 1 maj 2022!

 

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (4):
Fler nyheter