.:: Just nu
Online: 16 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


30 mars 2022 07:09
Mera norrsken i den återkomna vinterkylan!

Untitled document

Solen är inne i en mycket aktiv cykel just nu som brukar upprepas med ungefär 11 års mellanrum. Detta avspeglas genom att det åter skett så kallade CME - Corona Mass Ejektion, -dvs.  massutkastningar från solens korona! Sålunda är det åter dags att bege sig ut för att spana efter det vackra ljusfenomenet.

Ett bra tips är att bege sig ut direkt när mörkret har fallit och titta mot norr. Försök leta upp en högt belägen plats, eller en plats med fri sikt mot norr, kanske vid en sjö / öppet hav eller utan ljusföroreningar och titta mot norr. Chanserna är goda kanske redan onsdag kväll 30/3.

Fin fototeknik i dagens mobiler!
Dagens mobilkameror är idag otroligt bra jämfört med bara för 8-10 år sedan och sensorerna för ljusinsläpp innebär att även en "vanlig amatör" har mycket god chans att få fina bilder. Lycka till med norrskens-jakten!

Håll utkik för mer norrsken framöver!
Vi är nu inne i en tid där ljuset vinner allt mer terräng där de ljusa timmarna nu är längre än de mörka på dygnet. Även roliga och vackra ting omger sålunda oss i dessa tider och just nu så är "tillgången"  på norrsken extra stor för ögonblicket. Detta beror på att vi är inne i en period med mycket utbrott på solen (solar flares). En del av dessa är riktade mot jorden och då får vi uppleva norrsken där det är klart och månen ej är uppe. Men det gäller att passa på innan det blir för ljust även nattetid.

Norrskenet pendlar fram och tillbaka så det gäller att hålla utkik.
Bilden i artikeln togs av vår eminente medarbetare Simon Enström tidigare i år, närmare bestämt lördag 5 mars.

För att hålla koll på norrskenet så finns prognoser som du hittar på länken HÄR
Länk till Klara Skyar HÄR

Lycka till i jakten och skicka gärna in bilder till oss.

Kallt väder och vinterväder i norr...
Mindre kul är att våren fått slå på rejäl reträtt vilket innebär vintertemperaturer långt ned i landet. Inte kul med tanke på att många nu vant sig vid vårsol och lite värme. Ännu värre är det faktiskt för insekterna som börjat vakna till liv och nu möter kyla vilket kan bli illa för våra pollinerare.

Kylan kan bestå till påsk om det vill sig illa!
Dessvärre så kan denna kylslagna period stå sig en bra bit in i april vilket innebär att påsken är i fara och framförallt vårens blommor och därmed insekterna som kan råka illa ut tillsammans med de större djuren. På detta väntas nederbörd som kan falla som snö och innebära att man får behålla vinterdäcken på ännu en tid. Man kan därmed tyvärr få räkna med besvärligt väglag och rent vinterväglag, årstiden till trots en tid framöver.

Kyligt och snöbyar eller rent snöväder...
Dock så kan årstiderna ej "backa tillbaka" till vinter igen utan där våren har anlänt så räknas detta som bakslag istället. Däremot så kan man förvänta snöbyar, hagel eller t.o.m. rent snöfall i större nederbördsområden en bra tid framöver. Detta betyder att flera skidorter säkert kan hålla öppet i påsk, trots att denna är sen, som det ter sig för ögonblicket.

Sommaråskan lär dröja...
Många här längtar eller fasar för den åska som så småningom lär vara på väg. Som det ser ut i nuläget lär åskan dröja då värmen saknas. Dock så kan MÖJLIGEN någon åskknall förekomma i de regn, hagel och snöbyar som uppkommer i konvektionen som snabbt ökar i och med solen får mer kraft att värma. Cumulusmolnen kan snabbt växa till och utveckla höga stackmoln, cumulunimbus vilket är åskmoln. Men någon direkt åskrisk syns ej för tillfället. Söndag 1 maj så öppnar EWP officiellt för säsongen.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter