.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 maj 2022 08:56
VÅLDSAMMA ÅSKVÄDER MED TORNADOS ÖVER KONTINENTEN!

Untitled document

Under fredagsdygnet så skakades kontinenten av mycket våldsamma åskoväder som drog fram över såväl Nederländerna som Tyskland och in mot Polen. De meterologiska instituten hade högsta varningsklass en RÖD varning för åska vilket sannerligen ej var i underkant. Vår kollega på EWP,  Simon Enström la även ut en artikel om detta under fredagen på våra sociala medier! 

I Paderborn i västra Tyskland så orsakade kraftiga virvelstormar omfattande skador och åskvädret stoppade även en rockkoncert med den berömda tyska gruppen Rammstein.  Förvisso anspelar gruppens musik på detta tema en aning men nog blev det kanske lite "to much" för att skämta till det hela. Även i Nederländerna så var förhållanden svåra med skador som följd av ovädren. Man uppskattar att minst 40 personer skadats av ovädren.

Orsaken till det hela var perfekta förhållanden och man kan  säga lite av "den perfekta stormen" bokstavligt talat. Enligt vår egna väderexpert på EWP, Daniel Carlsson Skarp så var förhållandena mellan vindskjuvning och Cape var inom det närmsta perfekta i området. Alltså vindens vridning och hastighet tillsammans med hög instabilitet gav upphov till det våldsamma ovädren. Då Östersjöns svalare vatten låg emellan så kunde aldrig detta vädersystem nå Sverige utan det höll sig över kontinenten där den varmare luften befann sig.

Även i U.S.A. så förekom en våldsam virvelstorm under fredagen!
En tornado svepte igenom samhället Gaylord i Michigan i USA på fredagen. Det är ovanligt med allvarliga oväder i den delen av landet. Virvelstormen slet av tak på hus, välte bilar och träd och drog ned elledningar. Fler än 40 personer skadades och minst en person omkom.  Lika snabbt som den uppstod var den försvunnen, men lämnade stor förödelse efter sig. (Expressen).

Några länkar... 
Några länkar till videos med mera finns nedan och ett extra tack till en av våra besökare, "Ragingskies" som delade ett videoklipp här på EWP!

Youtube - Våldsamma krafter i omlopp över Tyskland HÄR

Expressen om ovädren över kontinenten HÄR

Expressen om ovädret över Michigan HÄR

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter