.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 juni 2022 18:32
EWP önskar alla en fin Nationaldag!

Alla besökare önskas en fin Nationaldag!

Läs mer om denna HÄR

Kort tillägg om göken och traditionerna kring denna fågeln:
Som sagt nedan så finns mycket myter och traditioner kring göken. Att gå på gökotta är ett fint sätt att gå ut i naturen en tidig morgon. Man organiserar denna trevliga naturupplevelse på många håll i landet där man tassar ut för att njuta av den skira naturen och ta med en kaffekorg att avsluta det hela med.

Gökottan är tidigt på morgonen när det precis ljusnat men i norr går aldrig solen ned helt. Kanske dricker man en "kaffe-gök" också vilket är kaffe med brännvin, socker eller honung. Men då får man låta bilen stå. Men bäst är gökottan utan alkohol! 


Tidigare:
Hänryckningens tid - Om göken - Pingst vs nationaldagen - Sweden Rock 2022

 

Hänryckningens tid...
En alldeles fantastisk tid är här nu som populärt kallas för "Hänryckningens tid"! Onekligen så är vårt avlånga land som allra vackrast vid denna tiden med prunkande träd, buskar, blommor med mera. Ute i skogarna hörs nu allehanda fåglar såsom näktergal och gök liksom lövsångare som hör årstiden till.

Kucku-kucku...


Göken är en välkänd men säregen fågel.  - Bilden tillhör Wikipedia!

Om göken finns många skrönor och även musik liksom filmatiseringar. Det är en säregen fågel som har den märkliga vanan att lägga ett enda ägg i en anna fågels bo. Det som är ännu märkligare är att ägget är identiskt med t.ex. en stares ägg eller en annan utvald fågelart. När ägget kläcks är ungen något större än de andra ungarna. Vad som sker är välbekant där ungen brutalt knuffar ut de andra ungarna en efter en mot en säker död. Kvar blir gökungen som växer sig större än värdfågelparet!

Man pratar också om att när man hör den första göken så ska man kolla vilket väderstreck den hörs ifrån och enligt följande:

Västergök = bästergök, östergök = tröstergök, norregök = sorgegök samt södergök som är "dödergök". De två sistnämnda vill man därmed undvika. I Tyskland så räknar man antalet "kucku" och får på så sätt följande ordramsa: "Kukuu-kukuu,-hur många år får jag leva ännu"...

Mer om den märkliga göken finns HÄR och om näktergalen HÄR . Den första juni 2022 fick undertecknad höra bägge samtidigt vilket är ovanligt!


Näktergalens vackra sång har de flesta hört men få har sett den. - Bilden tillhör Wikipedia!

Pingsten - en nästan avsomnad högtid som ersattes av nationaldagen!
Fram t.o.m. år 2004 så firades pingsten där annandag pingst alltid inföll en måndag. Men sedan år 2005 så firas svanska nationaldagen istället och annandag pingst har fått stryka på foten.

Förändringen skedde 2005 då annandag pingst sammanföll med den nya nationaldagen den 6 juni. På så sätt blev övergången till den nya helgdagen så att säga "sömlös". I år, alltså år 2022 så sammanfaller pingsten igen på samma vis vilket innebär att man får fira en "gammaldags pingst" om man så vill då själva kyrkodagen finns kvar.


Dags att flagga! Bilden tillhör Popularhistoria.se

Pingsten är också en klassisk tid för bröllop och student. Efter två år pandemi så finns ett otroligt sug efter stora studentbaler och bröllop.

Läs mer om pingsten HÄR och om nationaldagen HÄR.

Sweden Rock 2022 laddar upp! - Bilden tillhör Sweden Rock
Den lilla orten med det egendomliga namnet Norje är en sömnig idyll i västligaste Blekinge. Men varje år i början av juni så vaknar den numera världsberömda orten till liv.

Det  är förstås Sweden Rock saken gäller och sedan många år så lockas stora tunga välkända rockband som t.ex. Mötley Crue och liknande till arenorna. När de många banden lockas så är det publiken som flockas och låter sig rockas! - Vitsigt va? Oavsett vilket så är festivalen i mångt och mycket beroende av bra väder.

Liksom andra stora sommarfestivaler så vill man undvika regn och blåst och framförallt åska! Åskan rockar ej då det hela kan bli väldigt farligt vid nedslag. Vid en snarlik musikfestival i Norrköping för en del år sedan så slog blixten ned och orsakade olycka.

Därför så kommer EWP åter att ge SPECIALPROGNOSER för Norje och Sweden Rock vilket uppmärksammats och uppskattats. Hittills så har specialprognoserna enbart återfunnits i Region östra Götalands (ÖGL) prognoser men kommer nu även att återfinnas i västra Götalands (VGL) prognosdistrikt!

Rockfestivalen pågår från onsdag 8 juni t.o.m. lördag 11 juni. EWP återkommer gällande detta inom kort.


Alla vill ha vackert väder! - Bilden tillhör Lahall Fotografi.

Pingst och nationalvädret från norr till söder:

Norra Norrland - Det blir halvklart med regnskurar och lite varmare men i fjällen risk för snö! Åskrisken blir låg den kommande tiden.

Södra Norrland - Periodvis mulet och även här lite nederbörd som kan ha snöinslag i fjällen. Men lite varmare och åskrisken bli låg - obefintlig den kommande tiden.

Svealand - Fredagens åska dör ut natten mot lördagen och vädret blir allt bättre och varmare men någon skur kan förekomma lokalt. Åskrisken bli låg - obefintlig den kommande tiden.

Götaland - I norra delarna drar fredagens åska bort och ersätts av efterhand riktigt fint och varmare väder med sol. Åskrisken bli låg - obefintlig den kommande tiden. Dock så kan Skåne komma att beröras av regnskurar på måndagen från sydväst framåt dagen...

Alla vi på EWP-Teamet önskar alla besökare en riktigt fin pingst och nationaldag.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter