Untitled document
Ibland så tittar EWP tillbaka och repriserar avsnitt som kan vara av intresse eller av en aktuell karaktär. Så är det i detta fallet gällande de invasiva arterna som kommit in till oss de senaste 100 - 200 åren. Särskilt under de senaste 50 åren så har denna "invasion" tagit verklig fart.
Man kan se på mårdhunden som trots sitt söta utseende, liksom stenmården är ovälkomna nykomlingar här. Den förstnämnda beroende på risken för rabies. Den senare beroende på att denna gnager sönder elkablar på fordon. Ett synnerligen märkligt beteende.
Appendix:
Nya rön om det japanska jätteostronet:
Tidigare så skrev undertecknad i rätt positiva ordalag om detta ostron men mer fakta samt allvarliga händelser i samband med den invasiva arten innebär att detta ostron hamnat i sämre dager!
Under de två senaste åren och särskilt under 2022 har flera rapporter inkommit där badande skurit sig illa på de vassa ostronen som är mer kantiga än våra inhemska släta ostron. Valet av biotop för detta ostron är "oblygt" vilket innebär att det växer på stenar inne på grunt vatten eller på stenar på sandbottnar där många badar. Vad värre är så tycks det även kunna fästa vid badstegar, trappor och ledverk på badbryggor och liknande. Detta ökar risken för personskador.
Man allvarligt skadad och infekterad efter kontakt med jätteostronet!
En badande råkade riktigt illa ut på Orust när denne skar sig i foten på ett ostron. En infektion av dubbelartad karaktär innebar flera veckors sjukhusvistelse då både badsårsfeber och sepsis (blodförgiftning) uppstod. Mannen är dock återställd idag.
Jätteostronet omfattas av lagstadgad fiskerätt och får ej plockas!
Vad som dessvärre är sant är att den stelbenta svenska lagstiftningen åter gör sig påmind på ett ovälkommet sätt. Orsaken är att i lagen står det att "ostron får ej plockas utan giltig fiskerätt". Detta omfattar även jätteostronet som ej specificerats i lagstiftnimngen då fiskerättslagarna är mycket gamla. Därmed så ska man AVSTÅ att plocka ostronet tills en lagändring skett.
Tecken visar på samma dystra fenomen som andra invasiva arter...
Man börjar nu klarlägga det nya ostronets framfart och arten är invasiv och man fruktar att det tränger undan det svenska ostronet samt kanske även blåmusslan och vissa snäckor. Dock är det hela ej klarlagt utan forskning och studier pågår för att utröna detta. Arten som är ett viktigt ostron för fiskeindustrin bär det latinska namnet Magallana gigas och är ett ytterst delikat ostron vilket tidigare har nämnts här.
Länk till Kungälvsposten om ostronet HÄR
Inslag från TV 4 från 2015 om ostronet HÄR
Wikipedia om Japanskt jätteostron HÄR
Detta och mycket annat om andra invasiva arter finner du här i länken!
Så småningom kommer del 2 i denna serien.
Artikeln som repriseras från 2021 kan du läsa HÄR
Skribent: S. Johansson - EWP