.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 juni 2022 08:19
En mycket varm midsommar väntar

Hittills har juni varit förhållandevis varm ändå, med en medeltemperatur något över det normala i stora delar av landet. Lagom nu till midsommarhelgen får vi besök av säsongens första riktiga värmebölja och dessutom kommer de flesta att bada i sol.

> Tidigare midsommarhelger

Midsommarhelgen 2020 var mycket varm, på flera håll den varmaste på 50 år. Ett högtryck gjorde att solen flödade och maxtemperaturen steg till +30,3 grader i värmländska Östmark-Åsarna på midsommarafton. Därefter följde en tropisk natt med drygt 20 grader på Väderöarna och Nordkoster innan åskskurarna tog fart till midsommardagen. 30 000 hushåll blev strömlösa i Göteborg och över 100 mm regn föll under söndagen. Ett abrupt slut på midsommarhelgens inledande värme...

Tidigare år har det varit ett rätt varierat midsommarväder där skurarna har varit dominerande, men vissa år har värmen slagit till lagom till årets viktigaste väderhelg. Ett exempel på det var 2016 som var varm med +31,0 grader i småländska Målilla på midsommarafton och +31,8 på midsommardagen. 

2013 har vi fortfarande kvar i minnet efter den setupen som förelåg lagom till midsommar. Vi hade ett exceptionellt svårt prognosläge där våldsamma åskväder kunde braka loss lagom till sillunchen. Tack och lov kunde vi avskriva åskvarningen rätt tidigt på midsommarafton efter att setupen blev helt annorlunda, vilket t.ex. inte SMHI hade snappat upp. Se hela artikeln om midsommar 2013 här.

> Midsommar 2022

Det blir en mycket varm historia där prognoserna nu verkar vara hyfsat säkra. Ett stabilt och torrt högtryck växer in och ger soligt och varmt väder i praktiskt taget hela landet. Framåt söndag och måndag kan åskskurar trycka på västerifrån, men dessa är något svåra att sätta prognos på i nuläget och samtidigt verkar den varma luften finnas kvar.

Midsommarafton ser ut att bjuda på strålande vackert väder med en nästintill klarblå himmel i hela landet. Temperaturerna stiger snabbt efter lunch och framåt sena eftermiddagen kan vi se noteringar på omkring 30 grader på en del håll och allmänt över 25 på de flesta håll, frånsett norra Norrland. Här blir det något mer moln och betydligt svalare med 15-20 grader. Mest svaga vindar och i stort sett obefintlig risk för både regn och åska.

Natten till Midsommardagen blir mild med möjligtvis tropisk värme någonstans längs västkusten, d.v.s. att temperaturen inte understiger 20 grader på hela natten. Det skulle i så fall vara ute på några av öarna.

Frampå dagen fortsatt vackert väder i större delen av landet, även om molntäcket lokalt kan tätna på tillfälligt. Temperaturerna ser åter ut att ligga mellan 25-30 grader i hela landet, med de allra högsta värdena i inre Svealand och södra Norrlands inland.

Därefter ökar skurrisken västerifrån, men det är lite osäkert hur väl högtrycket håller emot. Det kan vara så att även söndagen bjuder på mest uppehåll, men sannolikt börjar åskskurar leta sig in över de västra delarna av Svealand och Norrland och som sprider sig vidare in över landet till måndagen.

Dock verkar det svaja lite fram och tillbaka så att på många håll verkar värmen hålla i sig långt in i nästa vecka med sannolikt nya noteringar på 25-30 grader.

> Sommarprognoser på sociala medier!

Du har väl inte missat våra sommarprognoser på sociala medier? Dessa skrivs varje dag och ger en detaljerad överblick kring väderläget. De publiceras på Facebook och Instagram och skrivs av antingen undertecknad eller Anton. Prognoserna görs varje dag hela sommaren, framtill sista augusti.


Läs gärna SMHI:s artikel om midsommarvädret tidigare år: https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/arstider/sommar/midsommarvader-1.4230

(Arkivbild EWP)

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter