.:: Just nu
Online: 60 | Inloggade: 43


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


27 juni 2022 13:37
Riskutfärdande för stora regnmängder (uppdaterat 5)

Untitled document

Uppdaterat 1/7 Kl. 16.20:
Under kvällen och natten kommer en kallfront upp och föser undan den varma - heta luften vi haft de senaste dygnen. Detta kan komma bli våldsamt och vi har ett förnyat riskutfärdande ute för detta.

Följande gäller:

Risk för skyfallsliknande regn och kraftig åska för östra delen av Götalands fastland!

Östergötlands Län, Kalmar Län inklusive Öland, östra delarna av Kronobergs Län, östra delarna av Jönköpings Län, hela Blekinge Län, östra delarna av Skåne Län samt möjligen kan även Gotland beröras på nytt senare!

Risk för störningar i el och teletrafiken liksom risk för översvämning i källare, lågt liggande vägavsnitt samt risk för bortspolade vägar.

Skydda din egendom! Dra ur kontakterna till känslig elektrisk och elektronisk utrustning, som datorer, telefoner och laddare, även till din elbil. Undvik bad / dusch och håll dig ifrån konstruktioner av metall vid kraftig åska!


Uppdaterat kl. 08.50: Riskutfärdande på nytt för kraftigt regn och åska även för östra Götaland samt östra Svealand!

 

Vi är inne i en period med mycket energier i den uppvärmda atmosfären som innebär kraftigt regn och åska. Som det åter ser ut så berörs den östra delen av Götaland och Svealand enligt följande:

Var? - Östra Götaland och Svealand, möjligen åter Gotland.
Vad? - Kraftig åska i kombination med skyfallsliknande regn.
När? - Fredag kväll samt natten mot lördag samt även lördag morgon och möjligen förmiddag!
Konsekvenser? - Risk för blixtnedslag som skapar bränder samt skada på liv och egendom. Även stora regnmängder som kan innebära översvämningar samt bortspolade vägar.
Uppföljning & varningar? - Om situationen bedöms högre senare, så kan detta Riskutfärdande övergå i en regelrätt Varning!

 


 

Tidigare kl. 23.30: Riskutfärdande för kraftigt regn och åska även för östra Svealand 

Det tidigare riskutfärdandet för Gotland har sedan ett par timmar tillbaks övergått i en regelrätt nivå 1 varning. Den gäller främst rikliga regnmängder men även lokalt kraftig åska när ovädret sveper över ön.

Nu har vi även lagt Riskutfärdande för delar av östra Svealand dit åsk- och regnområdet kommer att nå under efternatten och tidig fredag morgon.  Det är dock osäkert exakt vilken bara ovädet tar över Östersjön men även i vilken intensitet det kommer in mot fastlandet. Risken finns för rikliga regnmängder på kort tid och även lokalt kraftig åska. 

Det nya riskutfärdandet gäller för: Stockholms län, Södermanlands län och delar av södra Uppsala län och gäller fredag kl. 05 till 12.


 

Tidigare: Riskutfärdande för kraftig åska och kraftigt regn över Gotland!

Mycket varm och energirik luft förs upp mot Sverige vilket märks på flera håll! Under natt till fredag samt fredag morgon och förmiddag kommer nya impulser upp från söder. Tyvärr så är dessa vädersystem rakt söderifrån svåra att ge prognos på. Man talar om "5 B-effekten" uppkallat efter den tyske meterologen Wilhelm Jacob van Bebber som lade fram olika teorier gällande vädermodeller. (Se längre ned).

Ett sådant läge gäller nu där GOTLAND är i skottgluggen vilket innebär oväder över ön. Redan torsdag morgon fick Gotland en försmak med rejäl åska. Sålunda gäller följande:

Var? - Hela Gotland.
Vad? - Kraftig åska i kombination med skyfallsliknande regn.
När? - Natten mot fredag samt även fredag morgon och möjligen förmiddag!
Konsekvenser? - Risk för blixtnedslag som skapar bränder samt skada på liv och egendom. Även stora regnmängder som kan innebära översvämningar samt bortspolade vägar.
Uppföljning & varningar? - Om situationen bedöms högre senare, så kan detta Riskutfärdande övergå i en regelrätt Varning!

Mera regn och åskväder!
I väster och söder finns mer av denna varan som väntas nå upp och beröra även de västra delarna av landet och sedan röra sig mot nordöst, likt regnet och åskan under inledningen av veckan.

Nu går vi in i juli - Men svalare väder väntas inom kort!
Nu så byter vi månad och den absoluta "peaken" för åskväder nås under denna månaden. I Norrland så har det åskat rejält de senaste dagarna och mer lär följa inledningsvis. Men nu knuffas den riktigt varma luften bort till många semesterfirares förfång då det blir avsevärt svalare och mer "normala" temperaturer för årstiden. Vi talar då om runt 18  - 22 grader.

Om den tyske meterologen Wilhelm Jacob van Bebber HÄR


Tidigare:
En kallfront håller på att svepa österut över landet. Längs denna finns kraftiga regn- och åskskurar. Under natten förekom en hel del åska och skyfall över inre Götaland som nu är på väg norrut över främst västra och inre Svealand. Frampå dagen har regnet hunnit upp över sydvästra Norrland och där kan det bli rejält stora regnmängder senare under dagen och under kvällen. 

 

Störst mängder ser det ut att bli i Jämtland och Härjedalen med 30-50 mm. Det kan handla om stora lokala variationer och mängderna kan skilja mycket från en ort till en annan i närheten. 

Regnet kan även innehålla kraftig åska, kraftiga vindbyar och hagel. Risk för översvämningar!

Riskutfärdandet gäller i första hand för:

Värmland, Dalarna, Härjedalen och Jämtland och för tidsperioden tisdag kl. 08 till onsdag kl. 06. Området kan komma att utökas till fler regioner. Följ utvecklingen!

Riskutfärdandet är ingen regelrätt varning, men kan övergå i en sådan om behov finns och väderutvecklingen blir mer säker.

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter