.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


18 juli 2022 21:31
Mer kortnytt om bland annat rekordvärmen...

Untitled document

Rekordvärme i stora delar av Europa!

I stora delar av södra Europa och i synnerhet sydvästra Europa försmäktar människor i den enorma hettan som pågått i ett par veckor. Följden blir att skog och mark torkar ut vilket innebär våldsamma bränder som är kvadratmil stora på många håll:

I Spanien och Portugal liksom södra Frankrike och Italien så är oron mycket stor över de enorma förluster torkan och bränderna medför. Enorma värden går till spillo vilket späder på oron för matbrist när viktig odlingsmark går till spillo. Särskilt då Ukraina ödeläggs allt mer av ryssarnas framfart.

Länk till SVT HÄR

Rekordhettan har nu nått Storbritannien...

Den extrema värmen har nu nått brittiska öarna där framförallt sydvästra England och London nu genomgår den värsta hettan någonsin.  Drygt 38 grader uppmättes 2019 och det rekordet lär sannolikt ryka all världens väg rent bokstavligt talat. En "Röd" värmevarning är nu utfärdad som finns på flera andra håll i Europa.

London  är en enorm stad med sina närmare 15 miljoner i storstadsområdet och där uppmanas nu londonborna att avstå onödiga resor överhuvud taget. Orsaken är såväl tunnelbanan, lokaltågen, fjärrtågen samt vägar och gatunät är på gränsen vad dessa tål i värme. Även flygplatserna som Luton i norra London kör med begränsad kapacitet beroende på hettan.

Man är orolig för överhettning vilket kan orsaka kortslutningar och bränder. Sjukvården kallar in extrapersonal och de som måste ut uppmanas att dricka mycket vätska. Särskilda utlämningsställen för vatten har öppnats där folk kan få gratis vatten på flaska eller till låg kostnad.

Man räknar i princip med att temperaturrekord på närmare + 40 grader kan bli uppmätt i England. Något man aldrig tidigare upplevt enligt Metoffice, som är den engelska motsvarigheten till SMHI.

Även friska människor kan bli sjuka och dö av värmen...

Man varnar nu i Storbritannien för att även fysiskt friska människor kan kollapsa av värmen. Kroppen måste kylas av och ned vilket ökad svettning som då kyler av denna. Men om man ej kan hålla sig nedkyld så kollapsar kroppen av hjärtinfarkt och värmeslag. Särskilt de som har underliggande sjukdomar är extra utsatta.

Man befarar därför många dödsfall de närmsta dygnen beroende på extremhettan. Då det hela är så anmärkningsvärt så lär artikeln lär få följas upp här!

Länk till Aftonbladet HÄR

Länk till Metoffice HÄR

En släng av värmen når även Sverige!

Även stora delar av Sverige kommer att få känna av värmen från tisdag i södra delarna och denna värmen sprider sig vidare norrut. Under onsdag och torsdag så kan det bli rejält varmt och temperaturer på upp emot +35 grader är inte omöjligt. Främst gäller detta östra och sydöstra delarna av landet.

Värmen lämnar oss igen i slutet av arbetsveckan...

Vi ska nog tacka vår lyckliga stjärna att ett lågtryck från norra ishavet redan från torsdag börjar att knuffa undan varmluften igen. Främst så drar den svalare luften med sitt regn in över Norrland och sveper sedan ned mot sydöst och i gränslinjen kan åska ej uteslutas heller.

 

Covid-19 ökar på nytt igen...

Som om kriget i Ukraina inte var elände nog tillsammans med den nyss nämnda rekordhettan, så ökar covid-19 på nytt igen. Senaste exemplet är att vårt fina damlag som spelar EM i just Storbritannien har covid påvisats i  truppen.

Vad man nu talar om är ytterligare två undervarianter som benämns "BA 4" och "BA 5" vilka tydligen verkar "smita förbi" vårt vaccinskydd. Därför så jobbar labben med nya uppgraderade varianter av vaccin för att stoppa smittan eller reducera densamma. Dock så ska det tilläggas att nivåerna av sjuka i covid-19 ännu är rätt låga men tycks öka...

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter