.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 augusti 2022 17:23
VULKANUTBROTT NÄRA REYKJAVIK!

Untitled document

Ett vulkanutbrott har utbrutit i dalområdet Geldingadalur på Reykjaneshalvön, rapporterar Iceland Monitor. Utbrottet tros vara ett resultat av ett flertal jordbävningar som registreras på Island sedan i lördags. Landets myndigheter har nu skärpt säkerhetsnivån och UD uppmanar svenska resenärer att vara försiktiga.

Magma tränger igenom en omkring 100 meter lång spricka i vulkanområdet i Geldingadalur vid Fagradalsfjäll, som ligger ett par mil utanför huvudstaden Reyjkavik. 

Under de senaste dagarna har över 5000 personer tagit sig till utbrottsstationer nära vulkanen Geldingadalur för en chans att bevittna det första vulkanutbrottet sedan september förra året. 

Vulkanutbrottet sett från en webbkamera. Bilden tillhör mbl.is - Länk HÄR

UD:s varning för stenras
Över tiotusen jordbävningar har nyligen registrerats på Island under de senaste dagarna. Den kraftigaste inträffade på söndagskvällen och uppnådde en magnitud på 5,4.

Via UD:s reseguide skriver den svenska ambassaden på Island att resenärer som befinner sig på Reykjaneshalvön bör vara försiktiga i branta sluttningar, nära branta havsklippor och undvika områden där stenar kan rasa.

Texten tillhör Sveriges Television. Läs mer  på SVT.se

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter