.:: Just nu
Online: 18 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


12 augusti 2022 14:47
Perseiderna inleder astronomisäsongen 2022/2023

Untitled document

En ny astronomisäsong står för dörren nu när kvällarna och nätterna blir allt mörkare. Den nya säsongen inleds i vanlig ordning med en av årets absoluta höjdpunkter, nämligen meteorskuren perseiderna nu under augusti månad med peak denna natten till lördag den 13:e och har i år optimala förutsättningar att bli spektakulär på nytt.

Perseiderna är ett av årets bästa och bland allmänheten mest populära meteorregn. Anledningen till att skuren är så populär är förmodligen att den inträffar när det fortfarande är relativt ljumma nätter och att skuren kulminerar under en rätt lång tid. Vissa år kan du se så många som drygt 100 stjärnfall i timmen - men i normala fall ungefär kring 50-60 i timmen.

Delvis optimala förutsättningar men månljuset stör!

I år har vi närmast optimala förutsättningar för att se meteorshowen. Så om du inte har sett perseiderna tidigare så är det ett ypperligt tillfälle nu. Dels så kommer skurens maximum att inträffa när vårt land har natt. Tyvärr så stör månljuset i år då månen nyss stått i fullmåne. Längre norrut i delar av Norrland så är det problem med molnighet. Så bäst är att se himlafenomenet i mellersta och södra Sverige där det är klart.

Nu är det bara att hålla tummarna på att molnen håller sig borta. Gör de det så får vi en spektakulär natt vill vi lova!

Stjärnfall eller meteorfall? Meteorskuren Perseiderna inträffar när jorden passerar kometen Swift-Tuttles omloppsbana. Längs denna bana finns skräp, grus och damm som har avlossats från kometen. När skräpet träffar jordens atmosfär i en hastighet på ungefär 30 km/sekund bränns det upp och det är detta som ses som ljusstreck som snabbt flimrar förbi på natthimlen varje år. Detta kallas meteorfall eller i folkmun stjärnfall - även om det alltså inte är några stjärnor som faller.

Några enkla tips!

> Sök dig till mörkret! Även om det kan vara lite småläskigt att bege sig ut till en riktigt mörk plats, bortom stadsljus och bilstrålkastare, så är det här du kommer få den klart bästa upplevelsen. I stadsljus kommer du bara att se de allra ljusstarkaste meteorerna.

Sök dig dessutom gärna till en öppen plats - då ser du mer av upplevelsen. Det viktigaste är att du känner dig säker där du är. Ha gärna med någon att samtala med och dela upplevelsen med.

> Varm choklad och solstol. Du behöver inte ha några särskilda hjälpmedel med dig. Du kommer med blotta ögat kunna se meteorfallen, men ett gott råd är däremot att ha med sig en termos varm choklad och en solstol. Du kommer snart få ont i nacken om du står upp hela tiden. Ta gärna med kameran också utifall du vill ta bilder på natthimlen, däribland Vintergatan och perseiderna under en något längre slutartid.

Klä dig gärna varmt så slipper du frysa, det kan bli kallt nu under augustinätterna! 

> När nås peaken/maximum? Perseidernas maximum nås natten till den 13 augusti 2022 (natten mellan fredag och lördag). Du kan se perseiderna ett par veckor före och efter maximum.

Meteorit, meteor, asteroid och komet - vad är skillnaden? (Texten tillhör rymdstyrelsen.se)

En meteorit är en liten stenklump som kommit utifrån rymden till jorden. De kan vara små som sandkorn och stora som klippblock. Det finns också ännu mindre kroppar, men de kallas ofta istället för interplanetärt stoft. Större klumpar i rymden kallas istället för asteroider.

Meteoriter kallas de små stenklumparna när de är ute i rymden, men de kallas meteorer när de syns som ett lysande streck på himlen. Det sker när de kommer in i jordens atmosfär och brinner upp. En meteorit som faller in mot jorden blir en meteor under några korta sekunder. Om något av meteoriten träffar jorden kallas den återigen en meteorit.

En komet kallas det om en av dessa kroppar består av ett material som lätt kan förgasas och om den har en bana som ibland för den tillräckligt nära solen för att den ska bli varm nog att förgasningen startar och en svans som reflekterar solljuset skapas. 

Läs mer på Rymdstyrelsen.se HÄR

Lycka till att se himlavalvets egna fyrverkeri!


Läs mer om perseiderna på Illustrerad Vetenskap:

https://illvet.se/universum/solsystemet/meteor/perseiderna-meteorregn-malar-himlen

eller Space

https://www.space.com/perseid-meteor-shower-2021-good-skywatching

ARKIVBILD, EWP

 

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter