.:: Just nu
Online: 16 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


15 augusti 2022 12:33
Riskutfärdande för skyfall med åska - UPPDATERAT!

Untitled document

Efter en måndag med intensiva åskväder i främst delar av västra Götaland och sydvästra Svealand så väntas tisdagen bli minst lika dramatisk. Ett NYTT riskutfärdande är lagt. 

Det blev sannerligen dramatiskt under måndagen på sina håll i framförallt västra Småland, Västergötland, Bohuslän och sydvästra Värmland med översvämningar till följd av de intensiva åskskurarna. En del strömavbrott har också rapporterats in samt störningar i tågtrafiken. 

Under tisdagen väntas skurarna beröra en lite större del av landet men det är även nu väldigt svårt att säga exakt var de kraftigaste skurarna kommer att förekomma. Så ta därför prognoserna med en nypa salt och fokusera på de storskaliga prognoserna och följ radarbilder och våra uppdateringar av åskrisken här på EWP. Riskutfärdanden och varningar kan också uppdateras snabbt. 

Under TISDAGEN gäller riskutfärdandet för: Västergötland, Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län, Dalarnas län samt senare även Jämtlands län. 

Observera att kraftigare skurar kommer att förekomma på andra håll också, men vi tror att de mest intensiva skurarna med kraftigast åska kommer att beröra ovannämnda områden från lunch och framåt. Det kan åter bli tal om översvämningar, nedfallna träd i samband med hårda vindar och vissa störningar i elproduktionen. 

En del åskskurar kommer dock redan natten mot tisdag och tisdag morgon att förekomma lokalt i söder, lokalt kraftiga, när de rör sig in sydost ifrån över Östersjölandskapen och senare även Svealand 


Tidigare:

Efter en period med varmt och högtrycksbetonat väder så väntar nu ett omslag till betydligt ostadigare väder med en helt annan luftmassa. Redan så har åskskurar berört delar av Östersjölandskapen och mellersta Norrland och mer väntas.

Under senare delen av måndagseftermiddagen och kvällen väntas en hel del kraftiga åskväder blomma upp över delar av nordvästra Götaland och sydvästra Svealand. Vi väntar också skyfallsregn som kan ge översvämningar med stora mängder på kort tid, 25-50 mm. Räkna också med hårda vindbyar med nedfallna träd och grenar.

Riskutfärdandet gäller: Västergötlands inre och västra delar, Bohuslän, Dalsland samt sydvästra Värmland. Området kan komma att utökas vid behov. Tiden är måndag eftermiddag och kväll 15/8.

Ett riskutfärdande är ingen regelrätt varning, men kan komma att övergå i en sådan om läget förändras. Ett riskutfärdande läggs i regel ut vid osäkra prognoser. Just i detta fall är det osäkert exakt var de kraftigaste skurarna kommer att dra fram.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter