.:: Just nu
Online: 3 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


27 augusti 2022 12:23
Varning Nivå 1 - Skyfall & Kortnytt - Uppdaterat 2

Untitled document

FLERTALET REGNVARNINGAR LAGDA (uppdaterat) & KORTNYTT!

Kraftig åska har uppstått över östra delarna av Kronobergs Län och kan även beröra delar av Kalmar Län! Risk för lokalt kraftig åska med inslag av hagel, skyfall och häftiga fallvindar!

Tidigare:

Augusti har främst för södra och mellersta Sverige bjudit på ett osedvanligt varmt och högsommarlikt väder. Nästan overkligt varmt har det varit ända fram till veckoslutet av vecka 34. Men nu sker ett väderskifte och detta med omfattande regn och lokalt även med inslag av möjligen kraftig åska.

Omfattande regnvarningar - Uppdaterat!
Under lördag förmiddag har flertalet varningar lagts för regnet som lokalt kan bli omfattande med lokala skyfall. Områdena som berörs är:

Gävleborgs Län, Uppsala Län, Västmanlands Län, Örebro Län, Värmlands Län, Västra Götalands Län utom Bohuslän, Hallands Län, västra och mellersta delarna av Skåne Län, västra delarna av Kronobergs Län och möjligen även de västligaste delarna av Jönköpings Län. 

Risk för lokalt stora regnmängder på kort tid med översvämning som följd. Det är väldigt osäkert exakt var de största mängderna hamnar. Räkna med stora lokala variationer.

Förnyade varningar som sannolikt varar in på måndagsdygnet! 
Inte nog med dessa varningar för en skarp frontlinje som skiljer den varma, nästan heta luften i öster från den svalare i väster innebär fortsatt risk för stora regnmängder som kan vara med inslag av åska!

Sannolikt så uppdateras varningarna och kommer även att utökas även till de östra delarna av södra Sverige men faktiskt även möjligen till Bohuslän. Då markerna är mycket torra så kan dessa ej ta hand om större vattenmassor vilket bidrar till risken för svåra översvämningar.

Följ oss på EWP! 
Lägligt nog så kan vi på EWP följa upp väderutvecklingen nära nog timme för timme när detta behövs under veckoslutet.

KARTA ÖVER AKTUELLT VARNINGSOMRÅDE TILL SÖNDAG MORGON 28/8:


UPPDATERAD KARTA FRÅN SÖNDAG MORGON 28/8 - MÅNDAG 29/8:Sommarprognoserna går mot sitt slut!

Våra omtyckta sommarprognoser lider nu mot sitt slut, där våra eminenta medarbetare Anton och Simon skött detta på våra sociala medier Facebook och Instagram.

Onsdag 31 augusti är sista dagen för i år i och med att "hösgsäsongen" för åska tar slut. Denna är under juni, juli och augusti. Förhoppningsvis så återkommer "Sommarprognoserna" 2023.

Teaser om regionernas nedstängning inför vintern 2022-2023: 
I sammanhanget så kan vi nämna att snart så börjar "nedstängningen" av våra regioner och detta från september. Dock är stängnings-datum ungefärliga.

15 september: Norra Norrland (NNL),  södra Norrland (SNL), östra Svealand (ÖSL) och västra Svealand (VSL).

1 oktober: Östra Götaland (ÖGL)

15 oktober: Västra Götaland (VGL)

Som vanligt så utfärdas EXTRA ÅSKRISKPROGNOSER året runt om och när detta behövs!

Kortnytt - Europa och stora delar av världen lider av torka och hetta!
Det har ej undgått någon att det varit mycket hett i stora delar av världen och även i Europa. I Tyskland så har de viktiga floderna Elbe och Rhen liksom andra stora floder som Donau eller Po i Italien extremt låga vattennivåer.

Detta innebär att vattenståndet är så lågt att den viktiga flodtrafiken hindras. Fartyg och pråmar kan ej lastas fullt vilket innebär svårigheter för alla viktiga industrier i främst Tyskland.

I flera floder så har så kallde "hungerstenar" blottlagts där en av dessa har den kusliga påskriften "Ser du mig så gråt", på tyska. Stenarna är hundratals år gamla och förutseende så lades dessa ut av framsynta människor som förutspådde nya torrperioder.

 
"Hungersten" - Bilden tillhör Reddit - https://www.reddit.com

Storbritannien har aldrig upplevt en sådan värme och torka i sin långa historia där London uppmätte 40,2 grader C i mitten av juli. Främst de södra och östra delarna är förbrända och flertalet bränder drabbade också denna delen av öriket. Nu har dock omfattande regn välkommet nått Storbritannien till allas glädje där.

Svår torka runt Medelhavet och ute i världen...
Länder som Spanien, Portugal, Frankrike, Italien och Grekland lider svårt av torkan som nu påverkar såväl grödor som vattentillgång och infrastruktur. I Frankrike som har västra Europas största kärnkraftverk så har har elproduktionen fått strypas beroende på att säker kylning av reaktorerna ej kan garanteras.

Vinskördarna påverkas liksom tillgången av vete och andra viktiga grödor vilket spär på den redan ansträngda matproduktionen, tack vare kriget i Ukraina.

Även delar av U.S.A. liksom delar av Asien och Kina i synnerhet lider av svår torka. I U.S.A. har fossil av urtidsödlor upptäckts liksom fotspår av de samma i uttorkade sjöbottnar. I sammanhanget har även lik som troligen härrör från gamla mord uppdagats. Dessa "fynd" lär sysselsätta såväl panteologer som forensiska forskare...

Kortnytt - Kriget i Ukraina har pågått i ett drygt halvår...
Den 24 februari överföll Ryssland oprovocerat ett fredligt land med metoder som tillhör det förgångna. Med tunga stridsmedel våldförde ryssarna urskiljningslöst städer och byar över hela Ukraina men främst i de östra delarna ned mot Svarta Havet.

Följden är en oerhörd nöd och ett armod man ej skådat sedan andra världskriget i Europa. Ryssarna visar sin ohämmade vitglödande ondska genom att de bombar och beskjuter bostadsområden, sjukhus, skolor, daghem, köpcenter i en strategi att försöka skrämma Ukrainas folk till underkastelse.

Effekten har varit den omvända där varje arg ukrainare med hjälp av vapen från väst tillfogar de ryska styrkorna allt större skada. Tidigt i kriget så sänktes slagskeppet "Moskva" som ansågs som "Rysslands stolthet"!

Nu ligger hela skutan på sjöbotten i Svarta Havet utanför Ukraina tillintetgjord. Hela den ryska "specialoperationen" anses idag som ett enormt misslyckande av väst. Men i Ryssland så rullar narrativen på av fortsatt förljugenhet inför det egna folket.

Kärnkraftverket i Zaporizjzja - Bilden tillhör Power-technology.com

Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja under beskjutning...
Men situationen är otäck och farlig då ryssarna tagit kärnkraftverket Zaporizjzja som "gisslan" samtidigt som närområdet utsätts för tung rysk eldgivning. IAEA, -det internationella atomenergi organet har dock lovats tillträde av ryssarna för inspektion. Ett litet ynka ljus i mörkret.

Reaktorerna kopplades ur nätet nyligen men en av de 6 reaktorerna återinkopplades på Ukrainas elnät igen ett dygn senare. Framtiden får utvisa hur det hela dramat utvecklar sig.

Risk för en mörk och dyster vinter när bristen på energi blir allt mer påtaglig... 
Sommaren lider mot sitt slut och även den ljusa årstiden och rent bokstavligt talat så går vi alla en mörk årstid till mötes. Ryssland använder sin naturgas som "vapen" mot väst och särskilt så påverkar detta Tyskland som ohämmat "slängde sig i armarna" på Putin och terrorstaten Ryssland genom att acceptera rysk naturgas.

Angela Märkel som var en god "ryssvän" med förflutet i DDR beslutade, (till viss del förståeligt), att avveckla kärnkraften efter haveriet i japanska Fukushima 2011. Även den smutsiga brunkolshanteringen sattes under avveckling. Resultatet var rysk naturgas genom två pipelines "Nordstream 1" och "Nordstream 2"

Den första ledningen togs i drift 2011 medan Nordstream 2 aldrig han driftsättas när kriget i Ukraina utvidgades. Följden är att energipriserna skjutit i höjden vilket slår igenom även på drivmedelspriserna vid bensin, gas och dieselpumparna. Men inte detta är nog då även elpriserna skjutit iväg som en raket i Sverige. Mer om Nordstream 2 på länken HÄR

Hyperinflation och risk för extrem lågkonjuktur i Sverige...
Tyvärr så är de goda nyheterna få för ögonblicket men EWP vill lyfta fram att man måste vara medveten om saker och ting, även om det ej är väderrelaterat. Vad vi kan se är ännu mer ökande priser på drivmedel, el och även livsmedel samt andra produkter. Särskilt svårt är det för alla med låga inkomster.  Mer om detta nämns dock ej för ögonblicket.


Vart tar coronan vägen?
Vi har nu en härlig sommar bakom oss där livet återvänt till nära nog det "normala" med festivaler, konserter, utlandsresor och gästabud. Ett otal uppskjutna bröllop, studentfiranden och andra fester och även resor har kunnat verkställas och livet känns lättare.

Men orosmoln finns på himlen då antalet sjuka ökat även under sommaren i covid-19 trots att de två tidigare "covid-somrarna" varit tvärtom med sjunkande fall. Man oroas nu för att antalet covid-fall i varianten BA-5 ökar då såväl immunitet genom sjukdom eller vaccinering nu avtar i befolkningen. Under hösten så kommer påfyllnadsdoser erbjudas hela befolkningen.

Valet är ditt!
Om två veckor, söndag 11 september är det VAL och vi ska alla gå till valurnorna för att avge vår röst, om man ej förtidsröstat. En ärlig röst på det som du tycker är viktigt för din framtid är betydelsefullt.

Tänk på att en bit bort på andra sidan Östersjön är parlamentsval något otänkbart. Så gå och rösta! Det är av yttersta vikt för det är inte självklart med fria val. Så valet är ditt!

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter