Untitled document
Temperaturrekord för årstiden slaget i Kristianstad!
Som så fint angavs här till vänster i chattrutan så slogs ett otroligt temperaturrekord under fredagen med hela 19,5 grader på mätstationen Everöd i Kristianstad! Även på många håll så var det rent sommarlikt vilket får anses som ytterst anmärkningsvärt för att vara de sista dagarna av oktober månad. Många gånger har det snarare varit ren vinter vissa år vid denna tiden.
Så fångades rymlingen på Skansen Akvariet in till sist...
En nästan munter historia fick sitt rätt lyckliga slut när ormen som flydde genom en lamparmatur i taket fann för gott och kasta in handduken. Ormen är nu omhändertagen och har fått "husarrest" för att vila upp sig och få mat och vatten. Ormen en hanne ska se till att arten kungskobra ska säkerställa artens fortlevnad bland honorna och nog så verkar "Houdini" som ormen "SIR Väs" också kallas ha bra gener! Lamparmaturen har plockats bort och ersatts med en rymningssäker dito.
Alla Helgons Dag...
Glöm ej bort att lördag 6/11 är en "röd dag" vilket innebär goda möjligheter att besöka kyrkogårdarna för att minnas nära och kära.
Tidigare:
Höstlovet stundar - Alla helgons dag och Halloween - Rykten om en stundande kall vinter... - Nu ställer vi om klockorna till normaltid igen!
Året 2022 är nu långt lidet och det är en mörk tid vi har gått in i och kanske fruktar vi denna lite med tanke på världsläget och risken för mycket höga energipriser. Men det gäller att göra det bästa av det.
Nu så stundar höstlovet vilket är ett välkommet avbrott för många familjer med barn. En del passar på att åka iväg på en höstresa, kanske till varmare breddgrader eller till någon storstad ute i världen. Men många stannar också hemma beroende på olika orsaker och det finns mycket i den egna hembygden eller i närområdet att upptäcka.
Vädret kommer även den närmsta tiden präglas av rätt milt väder i norr och nästan sommarlikt väder i södra Sverige! Man talar om temperaturer upp emot 17-18 grader i t.ex. Skåne och utmed ostkusten i Småland medan man i norr kan förvänta sig allt ifrån runt nollgradigt upp till någon plusgrad. I delar av södra Sverige råder alltjämmnt meterologisk "sommar" vilket innebär att temperaturen ej har understigit 10 plusgrader 5 dygn i sträck. Man kan också räkna med lite nederbörd här och var där regn väntas på de flesta håll. Vädret blir rent allmänt rätt gråmulet och småtrist.
Aktuell årstidskarta HÄR
Höstlov, läslov, skurlov, potatislov...
Kärt barn har många namn och som ett uppskattat brejk mitt emellan sommar och vinter så finns detta lovet som är höstens motsvarighet till sportlovet. Namnet på detta höstlovet har varierat genom tiderna men idag så kallas detta kort och gott för höstlov eller numera för "läslov". Oavsett vilket så ger lovet ett litet avbrott i vardagen och många familjer åker normalt iväg på en resa, kanske till solen för att "krama ur det sista" på sommaren.

Halloweenpumpor - Bilden tillhör wallpaperset.com
Halloween och Alla Helgons Dag:
Halloween infaller, som alltid, den 31 oktober och är i år på en måndag. Men många firar nog detta redan under lördagen. Handeln har åter fyllt hyllorna med saker som hör Halloween till, såsom masker och utprydnader av alla dess slag samt pumpor. Traditionen att fira Halloween har blivit mer och mer populärt i Sverige. Den slog igenom under andra hälften av 1990-talet och härstammar från främst Irland men även Skottland. Främst i U.S.A. fick seden snabbt fäste och har utvecklats till en miljardindustri där och Hollywood har ej varit sena med att mata mänskligheten med skräckfilmer på temat.
Pumpan som är en populär dekoration vid Allhelgona och Halloween har ersatt äldre tiders betlykta där man skar ut "gubbar" i sockerbetor och satte ljus i dessa på ett liknande vis. Pumpor är idag också ett allt populärare livsmedel och speciella matpumpor odlas för sakens skull. Det var invandrarna som tog med sig många recept på pumpa.
Den vegetariska trenden växer sig allt starkare för vart år och pumpasoppa och allehanda andra maträtter på pumpa vinner allt större terräng i Sverige. Pumporna är närmast släkt med aubergine och squash i växtriket och är även populära som prydnad vid denna tiden på året eftersom pumporna har så vitt skilda former och storlekar. Allt ifrån små varianter av pumpor som man kan dekorera inomhus med på ett vackert fat till de enorma pumpor på flera kilo som man kan se vid ytterdörrar och entréer hos folk så här års.

"Bus eller godis"? - Bilden tillhör clairemonttimes.com
"Bus eller godis" och spök-fester...
Likt vid påsken så spökar många barn ut sig men nu i groteska spökdräkter eller zombiedräkter och går runt i grannskapen för att tigga godis. Många vuxna och äldre tycker detta är kul och har laddat upp med extra godis att ge till dessa söta små "vålnader". I samband med Halloween så ordnas också fester med spök-tema och bisarra maträtter där tex. prinskorvar förvandlas till "avklippta fingrar" och mycket annat säreget som tex. sockervadd som blir en perfekt "spindelväv" i de olika spök-maträtterna. De grälla livsmedelsfärgerna (karamellfärgerna) liksom udda smink har en kort glansperiod under ett par veckor i skarven oktober - november.
Värt att nämna i sammanhanget så har en rad tragiska händelser där t.ex. "Darth Vader -mördaren" i Trollhättan 2015 som var utklädd till just nämnda Star Wars figur och andra händelser i skolans värld inneburit att man nu är restriktiv gällande förklädnader och maskering av ansiktet. Förbud har därför införts på de flesta håll i skolorna mot förklädnader och masker just beroende på detta.
I samband med detta kan nämnas att den berömda kungskobran, först benämnd som "Sir Väs" ,- senare som "Houdini" tjuvstartade Halloween med att rymma från zoo-akvariet på Skansen lördag 22 oktober och sätta skräck i folk. Ormen har i skrivande stund ännu ej återfunnits (!) trots ihärdiga försök att lokalisera denna. Kungskobran är världens största giftorm men ej den giftigaste. Dock så är dess bett så giftigt att det kan döda en fullvuxen människa om det vill sig riktigt illa. Men mestadels så kryper ormen undan istället och i detta fallet var flyktvägen minst sagt udda och bisarr då den skedde genom en takarmatur och mellanrummet mellan lampan och taket!

Gravljus på kyrkogård vid Allhelgona. - Bilden tillhör Svenska Kyrkan.
De avlidna hedras i början av november...
Alla Helgons Dag infaller i år lördagen den 5 november. Alla helgons dag är dagen då vi sedan länge har som tradition att besöka kyrkogården för att hedra våra avlidna genom att tända ljus och sätta kransar. Lite förrvirrande så benämns dock 1 november alltid som "Allhelgonadagen" i kalendern. Att åka till en stor kyrkogård i skymningen när mörkret faller är en vacker upplevelse där man även ska åminna alla saknade kära som gått ifrån oss.

Gustav II Adolf som Göteborgs grundare står staty mitt i staden. - Bilden tillhör Sveriges Radio
Gustav Adolfsdagen...
Söndagen den 6 november så firas Gustav Adolfsdagen (Gustav den II Adolf) som firas med en speciell bakelse över hela landet som ett kul försäljningstrick av konditorierna. En chokladmedaljong med Gustav II:s karaktäristiska porträtt brukar pryda dessa bakelser vars innehåll skiftar beroende på var och vilket konditori man köper dessa ifrån. Mest så högtidlighålls denna dagen i Göteborg och i västra Sverige då kungen grundande staden år 1621.

En skock gäss... - Bilden tillhör Aftonbladet
Mårten Gås...
I dessa tider så uppmärksammas även en annan stor kulinarisk företeelse och det är seden att äta gås! Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november, ofta med gåsmiddag. Själva högtidsdagen var ursprungligen Mårtensmässan, 11 november. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är i dag främst förknippad med Skåne där högtiden varit speciellt viktig sedan dansktiden. Högtiden firas på liknande sätt i Danmark (Mortens aften) och på kontinenten, främst i Tyskland, Polen, Estland, Ungern, Österrike och Frankrike. Mårten har fått sitt namn efter helgonet Martin av Tours.
Dagens tradition hänger samman med att helgonet Martinus (senare Martin av Tours) firas den 11 november. Martinius var ursprungligen en romersk soldat från det område som idag är Ungern. Enligt sägnen ville invånarna i staden Tours göra honom till biskop mot hans vilja. För att slippa det ansvaret gömde sig Martinius bland gässen, men gässen kacklade och avslöjade honom vilket ledde till att han trots allt blev biskop. Gässen äts därför som straff för att de avslöjade Martinius. Händelsen lär ha utspelat sig den 11 november år 371.
En alternativ sägen berättar att invånarna i Tours använde list för att locka fram Martin: Rusticus skall ha känt till Martins gömställe, och bad honom besöka hans svårt sjuka fru. Eftersom Martin var hjälpsam tog han sina saker och följde med Rusticus hem. Vid ankomsten lär han ha varit väldigt smutsig efter att under en längre tid ha bott i ett gåsastall.
Mårten Gås - En klassiskt präktig och mäktig middag...
På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa "med krås" vilket är gåsens inälvor såsom lever, kräva, hjärta och strupe som förrätt. Inälvorna sjudes i buljong gärna med en skvätt sherry i. Torr sherry serveras även gärna till svartsoppan som smakar lite av "pepparkaka" i sin karaktär. Därefter så serveras gåsen med kokt potatis, brysselkål, äpplemos samt gräddsås. Till denna dricks antingen ett fylligt öl eller kraftigt rödvin, och till sist så serveras skånsk äppelkaka med vaniljsås som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt.
Rykten om en kall och bister vinter...
Ofta så surrar rykten nästan varje år om att en kall och bister vinter väntar oss. Detta känns i år lite extra tungt med tanke på den rådande världssituationen med skyhöga priser på energi beroende på det smutsiga och blodiga kriget i Ukraina. Svårast blir det för just ukrainarna som verkligen kommer att utstå ohyggliga umbäranden när den stränga kölden sätter in. Landet ligger söder om oss men också långt in i östra Europa där kylan från Sibirien lätt sveper ned. Det är inte ovanligt med temperaturer nedåt -30 grader i perioder. Med en utslagen infrastruktur så väntar en svår tid av fasor därborta för krigets drabbade.
Här hemma så finns dessutom risken att elförsörjningen riskerar stängas av i korta perioder om det vill sig riktigt illa när det är sträng kyla och vindstilla. Då fungerar inte vindkraften och de få kärnkraftverken räcker ej till och vi måste ta till oljeeldade kraftverk som det i Ronneby samtidigt som vi får försöka importera el från kontinenten vilket kan bli svårt i vinter. Även där nere är bristen på el stor sedan bortfallet av rysk gas sedan gaskranarna först ströps och därefter såväl Nordstream 1 och 2 sprängdes genom sabotage av en okänd främmande makt.

La Nina finns förklarad på engelska, på denna sidan från NOAA HÄR
La Nina orsakar ett kallare klimat men Jorden blir varmare...
Tyvärr så skenar den globala uppvärmningen och enligt många forskare så lär ej Paris-avtalet om en maximal temperaturökning på 1,5 grader ej kunna hållas utan snarare 2,5 graders höjning av den globala temperaturen. Detta innebär därmed smältande poler och glaciärisar, stigande havsnivåer samt allt mer skenande naturkatastrofer som bränder och översvämningar. Senast så dränktes Pakistan av enorma vattenmassor medan det på många andra håll råder svår torka med svåra bränder som följd.
Mitt i allt detta kan vintern möjligen bli kallare än normalt i Sverige enligt vissa meterologer. Mellan 2-4 grader kallare än normalt i perioder pekar vissa långtidsprognoser på. Möjligen så kan det innebära chans till en vit jul långt ned i södra Sverige men än så är det mest spekulationer. Orsaken är det rådande väderfenomenet "La Nina" - "Den lille pojken" som innebär en avkylning av Stilla Havets vattenmassor vilket även påverkar vädret här hemma i Sverige och ute i Europa.

Återgång till normaltid (vintertid)!
Natten mot söndag 30 oktober så är det dags att ställa tillbaka våra klockor till "vintertid" igen, vilken egentligen benämns normaltid, vilket även är den korrekta benämningen.
Förbluffande många har trots alla år av sommartid (sedan år 1980) svårt att lära sig hur man går tillväga för att ställa om klockorna till normaltid. Men den enkla tumregeln är följande: "När vintern närmar sig så ställer man tillbaka trädgårdsmöblerna i förrådet. - Då ställer man tillbaka timvisaren på klockan med en timma!" Vi vinner alltså tillbaka den timmen vi förlorade vid övergången till sommartid och vi får nu en timmes extra sovmorgon på söndagen!
Kanske en av de sista gångerna enligt ett EU-direktiv?
(Detta har nämnts tidigare...)
Man kan åter lite skämtsamt säga att klockan klämtar för det här med att ställa om klockorna och detta har nämnts så många gånger tidigare här på EWP. För ett brett EU-direktiv är (ännu) ute på remiss att kanske helt skrota tidsomställningen. Enkäter har gått ut till vissa berörda och en övervägande majoritet av svenskarna vill behålla sommartiden året runt. Men än är ej sista ordet sagt men förslaget är långt skridet och ett beslut kommer inom en snar framtid. Fram tills dess så fortsätter det gamla att gälla. Detta innebär t.ex. att vi åter går över till sommartid söndagen den 26 mars 2023. Planerna att skrota systemet har funnits med en längre tid men beroende på coronapandemin och kanske även kriget i Ukraina i nuläget, så har detta fortsatt att skjutas på framtiden som det verkar för ögonblicket.
Några länkar...
Om Halloween HÄR
Om alla helgons dag HÄR
Om Gustav Adolfdagen HÄR
Om Mårten Gås HÄR
Skribent: S. Johansson - EWP