.:: Just nu
Online: 3 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


11 november 2022 07:15
Sommaren kastar in handduken! - Det blev rekordvarmt!

Untitled document

Lördag 12/11 så slogs ett värmerekord (!) för Oskarshamn med 17,6 grader och på många andra håll så blev det osedvanligt varmt med + 15 grader eller mer på många håll i mellersta och södra Sverige. Orsaken till denna värmeböljan var en varm luftström från Atlanten och Afrika men nu har denna väderströmning upphört och en total omläggning av vädret gäller nu framöver!

Kallare väder på ingång!
Under mitten - slutet av vecka 46 trycks den milda och varma luften bort och ersätts av betydligt kallare luft från nordöst. Det innebär att dygnsmedeltemperaturen nu kommer falla under 10 grader för de mellersta och södra delarna av landet. I Norrland så kan kvicksilvret krypa ned mot lokalt under -20 grader.

Längre ned i söder kan man förvänta sig de första snöflingorna, då temperaturerna fortsätter att falla, vilket innebär snö, blötsnö, snöblandat regn. Det är sannolikt så att snön lägger sig på sydsvenska höglandet. I Skåne och längs med kusterna i södra Sverige torde det hålla sig på plussidan. Men utbredd nattfrost och minusgrader nattetid lär gälla på många håll. Men som ett udda noterande så kommer varmare luft föras in över fjällvärlden senare i kommande vecka medan den kallare luften verkar stanna kvar längre söderut...
Från sensommar till vinter med snö och snöblask är steget kort nu... Bilden tillhör Nyheter24.se/

Detta aktualiserar att man har rätt däck på sin bil när halkan slår till. Hur länge kylan stannar är oklart men det verkar som att temperaturerna nu snabbt återgår till mer normala för årstiden. Därmed så sopas det sista av den långa sommaren bort som varit mer än 200 dagar på många håll!


Tidigare: - Sommaren släpper ej taget - Rekordvarmt i november:
Det blir ingen vinter på ett tag. På sina håll är det inte ens höst. Och ännu mer varmluft väller in från västra och södra Atlanten över Europa och Sverige under de närmaste dagarna.Framför allt under fredag kväll och natten till lördag. Då väntas milt väder i hela Sverige och temperaturerna i södra delar av Sverige komma upp till 15 grader även nattetid. 

Aktuell årstidskarta från SMHI HÄR

Trots värmen så står solen så lågt nu att dimmorna på vissa ställen kan ligga kvar hela dagen och det blir mestadels mulet på många håll...

Det kan bli nya rekord när det gäller högsta lägstatemperatur. 

Över södra Sverige faller temperaturerna knappt någonting och vi har besök av mycket milt väder för årstiden, säger TV4-meteorologen Ulrika Elvgren under Nyhetsmorgonssändningen.   

Temperaturen i Europa ökar...
Temperaturen i Europa har ökat mer än dubbelt så mycket som globalt de senaste 30 åren. Europa är därmed den kontinent där temperaturen ökat mest i världen. Det skriver meteorologiska världsorganisationen WMO i sin rapport State of the Climate in Europe 2021, som presenterades inför klimatmötet COP27 med start 6 november. 

Och de senaste åtta åren är på väg att bli de åtta varmaste hittills, med fortsatt stigande koncentrationer av växthusgaser och ackumulerad värme, enligt WMO:s preliminära rapport om det globala klimatet 2022.

Temperaturökningen i Europa har i genomsnitt varit 0,5 grader Celsius per decennium under perioden 1991 – 2021. Som en följd, skriver WMO, har tjockleken på glaciärer i Alperna sammantaget minskat med 30 meter från 1997 till 2021. 

Källa - Expressen. Läs mer HÄR

Fotnot: Dock så tar sig kallare luft sig ned över landet i slutet av kommande vecka och de första snöflingorna kan nå långt ned mot mellersta och södra Sverige.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter