.:: Just nu
Online: 2 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 november 2022 22:08
Hur uppstår vinteråska (åsksnö)?

Untitled document

Åsksnö, även känd som ett vinteråskväder eller ett åskväder i samband med snö, är ett slags åskväder med snö som faller som den primära nederbörden istället för regn. Det anses vara ett sällsynt och ovanligt fenomen. Det faller vanligtvis i områden med stark uppåtgående rörelse inom den kalla sektorn av en extratropisk cyklon men kan även bildas i samband med kraftiga snöbyar från större sjöar eller från hav.Principbeskrivning av orsaken till vinteråska (åsk-snö) - Bilden tillhör Wikipedia

Termodynamiskt skiljer det sig inte från någon annan typ av åskväder, men toppen av cumulonimbusmolnet är vanligtvis ganska låg. Förutom snö kan det också falla graupel eller hagel. Graupel är en ovanlig form av förstorade porösa hagel som även kan benämnas "snö-pellets". Den mindre formen benämns kornsnö. Och det kraftiga snöfallet tenderar att dämpa ljudet av åskan så att det låter mer som ett lågt mullret än den höga, skarpa smällen som du hör under vanliga åskväder.

Graupelhagel (snö-pellets) och kornsnö kan ofta uppstå i samband med åska vintertid. Bild: Wikipedia

Det finns vanligtvis tre orsaker till åsksnö som en normal snöstorm som upprätthåller kraftig vertikal blandning vilket möjliggör gynnsamma förhållanden för blixtar och åska. Det kan också uppstå från sjöeffekten eller havseffekten åskväder som produceras av kall luft som passerar över relativt varmt vatten; denna effekt producerar vanligtvis snöbyar över de stora sjöarna i U.S.A. liksom över Vänern och Vättern i Sverige.Veritabelt snökaos tog många på sängen och orsakade strömlöshet.
Bilden tillhör SVT

Nu senast så berodde vinteråskan på ovanligt varmt vatten från Östersjön samt just i Vänern och Vättern och man ska då betänka att det gick mindre än 7 dagar från +17,6 grader till flera minsugrader. Detta skapade en förångning som snabbt steg i höjden orsakat av konvektionen där molntopparna snabbt avkyldes och blev statiskt laddade. På så sätt så fick vi ovanligt kraftig vinteråska som förvånade många!

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter