.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


23 december 2022 17:50
EWP ÖNSKAR ALLA EN GOD JUL!

Untitled document

Innan själva julhälsningen så ska det nämnas att U.S.A. upplever ett vinter-oväder som saknar motstycke och bara ser ut att dyka upp runt vart hundrade år! Det handlar om en så kallat "bomb-cyklon" vars like saknar motstycke på våra breddgrader eftersom denna typ av oväder är långt värre.

President Biden: "Stanna hemma gå INTE ut!
Under torsdagen drog en vinterstorm – en så kallad cyklonbomb – in över USA som medför köldrekord. Stormen väntas påverka 90 miljoner människor. Trafik, transporter och vägar påverkas, och tusentals flyg är försenade eller inställda. En kraftig vinterstorm medför rekordkyla över i stort sett hela USA precis innan julhelgen.

Stormvarningar med iskalla vindar och i vissa fall snö gäller från mexikanska gränsen i söder till den kanadensiska gränsen i norr och väntas påverka 90 miljoner människor.Amerikanska vädermyndigheten menar att vinterstormen är extraordinär och “en-per-generation”-händelse. Stormen är en ”cyklonbomb” och drog in under torsdagskvällen och väntas pågå under fredagen, då den spås nå trycket som motsvarar en kategori 2-orkan. Kriteriet för att en cyklon ska bli en cyklonbomb är att stormens tryck måste sjunka med 24 millibar inom 24 timmar. President Biden säger: “Stanna hemma”

Iskyla och mycket hårda vindar!
Temperaturerna sjunker snabbt på många håll vilket påverkar trafiken, transportsektorn och tusentals flyg är försenade eller inställda. På flera håll i landet närmar sig temperaturen minus 30 grader. Både president Joe Biden och landet myndigheter råder människor att undvika resor och istället stanna hemma.

Länk till SVT HÄR
Länk till USA Today HÄR

I Norrland och norra Svealand  en vit jul annars grön jul på flera håll...

I Sverige är vädret avsevärt stillsammare men likväl så bjuds det på viss väderdramatik eftersom en puff av kallare luft svept ned över hela landet. Främst i Svealand och Götaland råder lokalt halt väglag. (Se tidigare artikel om detta) Det kan även falla snö i stora delar av Svealand samt norra Götaland och sydsvenska höglandet. Men tyvärr så lär sydvästra Sverige med västkusten, Skåne, Blekinge samt sydöstra Småland liksom Öland och Gotland få en grön jul till skillnad mot 2021 då det såg muntrare ut för i princip hela landet. Har man lite tur kan det dock bli rimfrost på en hel del håll som kan höja julkänslan ett snäpp.

Ta vara på varandra och njut av den korta ledigheten!
Denna julen är extremt kort och innehåller i år bara EN ledig dag vilket säkert föranleder att många tar extra ledigt som kompensation. Nu är den värsta pandemin bakom oss men än finns det orosmoln då undervarianter av omikron florerar tillsammans med "vanlig" influensa och det avskyvärda RS viruset som drabbar de minsta.

Vi på EWP vill härmed önska alla en God Jul!


Källa: SVT - Sveriges Television

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter