.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 januari 2023 19:52
Nya vädervarningar Nivå 2 - Uppdaterat 3 - 7/1

Untitled document

Under de närmaste två dygnen föreligger en Nivå 2 varning för ymnigt snöfall i kombination med hårda vindbyar från sydost. Främst så berör detta kustlandet i Västernorrlands Län som kommer att få "snökanoner". Upp emot 50 cm nysnö kan komma att falla. Varning för snörök och mycket besvärliga förhållanden i trafiken. Avstå att bege sig ut om man absolut ej måste!


Tidigare 5/1:
Vädervarningarna har justerats ned till Nivå 1. Men väderläget kommer förbli fortsatt besvärligt fram till lördag förmiddag innan mildluften på nytt slår igenom. Natten mot lördag kan även underkylt regn förekomma lokalt. Som mest förväntas 10-15 cm nysnö falla och i kombination med hårda vindbyar omkring sydost.

Områden som berörs är delar av Svealand - Örebro Län, sydöstra Värmland, sydligaste Sörmland samt hela Götaland utom Öland och Gotland.


Tidigare - Fortsatt besvärligt väderläge!
De senaste dygnen har varit rejält besvärliga med regn, snö och blåst om vartannat. Tyvärr så förnyas problemen när nästa nederbördsområde drar in under torsdagens senare del och främst under fredagen (Trettondagen). Omfattningen torde bli ungefär densamma men dock kanske själva varningsnivån möjligen kan komma att sänkas. Men denna behålles dock tillsvidare. Uppklarning innebär även påfrysning av våta vägbanor som lokalt kan innebära svår ishalka inom stora delar av södra Sverige. Temperaturer kring nollan medför alltid stora bekymmer i trafiken.

EWP uppdaterar läget efterhand.

 


Tidigare: Ett besvärligt väderdygn att vänta:

Ett besvärligt väderläge är att vänta för delar av norra Götaland och södra Svealand när ett omfattande och intensivt nederbördsområde vandrar in från sydväst under onsdag morgon. Utmed kusterna regn eller snöblandat regn, som in över land övergår allt mer i blötsnö eller snö. I kombination med friska till hårda vindar kommer trafikförhållandena bli mycket svåra.

 

Vi har varningar utfärdade för delar av mellersta och norra Götaland för detta, med större osäkerhet för mellersta och södra Götaland där den milda luften drar in snabbt men att det väldigt lokalt kan förekomma hala vägbanor ändå i början. Men här lär den mesta av nederbörden som sagt falla som regn.

Flera decimeter tung och blöt snö

I en linje från Kalmar mot Göteborg och norrut kan det falla större mängder blöt och tung snö, vilket kommer att leda till besvärligt väglag och dålig sikt. Snötunga träd kan även i kombination med vind skada luftburna elnät, vilket leder till risk för strömavbrott och träd kan även falla över väg- och spårnätet. Några ställen som kan bli extra problematiska är exempelvis området mellan Vänern och Vättern, söder om Vättern och längs E4:an upp mot Mjölby och Linköping. I det här området handlar det om nollgradigt och väldigt blöt snö, men som lokalt kan ge några decimeter totalt innan det lättar in på torsdagen.

Inställda tåg

Trafikverket kommer ställa in flera tågavgångar under onsdagen och torsdagen till följd av vädervarningen.  De sträckor som ställs in är från Linköping till Kalmar och till Västervik och från Nässjö till Eksjö och till Vetlanda. Dessutom ställs trafiken på sträckan Nässjö/Jönköping – Vaggeryd-Värnamo-Halmstad in, skriver SVT på sin hemsida.

Även snö längre norrut

Lite mer torrare snö kommer faktiskt att falla i nordkanten av nederbördsområdet, över delar av södra Värmland och in mot Örebrotrakten - men här kommer mängderna inte riktigt bli lika stora. Ungefär 5-10 cm på sin höjd, men nog för att skapa trafikproblem.

Höga vattenflöden i södra Götaland

Nederbörden slår i den södra och mellersta delen av Götaland snabbt över till regn och här får vi ytterligare påspädning av vattendragen som på en del håll är relativt höga, gäller främst mindre till medelstora vattendrag.

Se aktuella varningar HÄR vi utfärdat, dessa kan komma att justeras. Observera att du kan komma att behöva rensa cacheminnet för att se de korrekta och aktuella varningarna.

Kör försiktigt och låt bilen så om du inte nödvändigtvis måste ut och köra på vägarna!

Skribent: Anton Lindvall / S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter